Industria alimentară iese în stradă. Suprataxa pe ambalaje ar putea trimite 50.000 de români în şomaj

Aproximativ 2.500 de producători şi angajaţi din industria alimentară vor ieşi pe 9 februarie în stradă, într-un marş de protest împotriva suprataxei de 2 lei pe kilogramul de ambalaj. Miza este uriaşă: scumpiri de până la 30% la alimentele procesate şi concedieri masive.
Alina Stanciu - mar, 02 feb. 2016, 13:51
Industria alimentară iese în stradă. Suprataxa pe ambalaje ar putea trimite 50.000 de români în şomaj

După ce negocierile pe tema suprataxei pe ambalaj dintre Administraţia Fondului pentru Mediu şi asociaţiile din industria alimentară au eşuat, la finele lunii trecute, aproximativ 2.500 de producători vor ieşi în stradă în speranţa unei soluţii. Federaţia Pro Agro va organiza pe 9 februarie un marş în semn de protest faţă de incapacitatea Guvernului de a găsi o soluţie concretă la situaţia lor.

Producătorii trebuie să plătească cel puţin 50 de milioane de euro

Amintim că producătorii, importatorii şi comercianţii s-au trezit la finele anului trecut în situaţia de a trebui să plătească aproximativ 50 de milioane de euro către Administraţia Findului pentru Mediu în contul unei taxe de 2 lei pe kilogramul de deşeu nereciclat sau necolectat. Aceasta în contextul în care controalele desfăşurate în 2015 de Administraţia Fondului pentru mediu au scos la iveală faptul că  Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (OTR- pe care producătorii le plăteau pentru a le reintroduce ambalajele în circuitul economic) nu au colectat sau reciclat cantităţile de deşeuri pe care le-au raportat. Diferenţele între ce s-a declarat şi ce s-a reciclat de fapt au fost puse astfel în sarcina producătorilor. „

Solicităm prim-ministrul Dacian Cioloş  o întâlnire pentru a discuta şi a identifica împreună soluţiile legale aplicabile în timp util pentru a salva producătorii din industria alimentară”. a declarat pentru ECONOMICA.NET, Florentin Bercu, secretar executiv Pro Agro, asociaţia producătorilor şi procesatorilor de alimente. Potrivit acestuia, Federaţia a transmis Ministerelor implicate, dar şi Guvernului României patru scrisori, din care ultima, a ajuns la Guvern ieri seara. „Până acum , am fost redirecţionaţi de Guvern la Ministerul Mediului. Ne-am adresat, de asemenea, MInisterului de Finanţe, Ministerului Agriculturii, dar şi Comisiilor de Agricultură, Buget Finanţe şi mediu de la Senat. Este nevoie de o modificare legislativă şi am dorit ca toată lumea să înţeleagă despre ce este vorba”, mai spune oficialul Pro Agro.

Potrivit acestuia, mâine va avea loc o întâlnire între Ministerele implicate (Mediu, Agricultură, Finanţe) pe această temă.

Citeşte şi Negocierile pe tema taxei pe ambalaj dintre Mediu şi producători au eşuat. Vor plăti amenzi de 40 de milioane de euro

50.000 de români ar putea fi disponibilizaţi

Din estimările Pro Agro, efectele punerii în aplicare a legii, aşa cum este azi, ar duce la intrarea în incapacitate de plată şi, ulterior, faliment a multor companii din industria alimentară cu capital autohton. Aproximativ 50.000 de locuri de muncă sunt puse astfel în pericol. Cei mai afectaţi sunt producătorii de vin şi de conserve, sticla fiind cel mai greu ambalaj. „Estimăm la 50.000 disponibilizările în primele 6 luni. Doar pentru lunile noiembrie şi decembrie 2015 sunt penalităţi de cel puţin 50 de milioane de euro  pe care producătorii nu au capacitatea financiară de a-i plăti. Dacă sumele vor fi plătite, vor duce la intrarea în incapacitate de plată, insolvenţe şi faliment în special în companiile româneşti. Multinaţionalele sunt şi ele afectate , dar ele sunt mult mai bine capitalizate”, mai spune Bercu. Potrivit acestuia, sunt afectaţi inclusiv producătorii din industria cărnii şi a zahărului. „penalităţile din industria zahărului sunt de 2,5 milioane de euro”, mai spune acesta. 

Ce spune Ministerul Agriculturii 

Sectorul industriei alimentare din România este cel mai afectat de taxa pe ambalaje, iar din discuţia cu producătorii a reieşit prorogarea taxei cu o lună sau două, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, la Palatul Parlamentului.

„Am avut la nivel de ministru săptămâna trecută discuţii (cu privire la taxa pe ambalaje n.r.). Este convocată mâine (miercuri n.r.) o nouă reuniune la nivel de secretar de stat. În opinia mea trebuie neapărat să se discute şi cu sectorul, pentru că sectorul industriei alimentare din România este cel mai afectat. Importatorii nu sunt atât de afectaţi. Scopul este să se stabilească la masă o taxă care să poată fi plătită de producătorii noştri fără a da faliment şi în final să se asigure pârghiile necesare pentru reciclarea ambalajelor. Deocamdată, cum este legislaţia prevăzută, nu avem certitudinea că indiferent de ce sumă plătesc producătorii din industria alimentară, în final vom ajunge la scopul pe care ni l-am propus: reciclarea ambalajelor’, a spus Irimescu.

El a precizat că din discuţia cu producătorii a reieşit că taxa trebuie prorogată cu o lună sau două.

„Discuţia pe care am avut-o cu producătorii noştri a fost prorogarea termenului cu o lună sau două pentru că de la 25 ianuarie au obligaţia să achite 2 lei pe kilogram în plus faţă de taxa pe care o plăteau, iar la masa tratativelor trebuie să se stabilească o cifră acceptabilă. Spre exemplu, producătorii au spus că ar putea accepta undeva până într-un leu. Se va discuta concret. Ministerul Mediului este responsabil. Eu am solicitat producătorilor să vină cu calcule clare care să indice impactul asupra lor şi să îl prezinte Ministerului Mediului’, a mai afirmat ministrul Agriculturii.


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...