Vouchere de 9.000 de lei pentru bucureştenii din Centru pentru a-şi casa maşina veche non-euro, Euro 1 sau Euro 2. Proiectul lui Firea, adoptat

TAXA AUTO BUCUREȘTI - Consilierii municipali au adoptat, miercuri, proiectul privind acordarea a 5.000 de eco-vouchere în valoare de câte 9.000 de lei în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, urmând să beneficieze cu prioritate persoanele cu domiciliu stabil în zona centrală a Capitalei. Conform Primarului Bucureştiului, Gabriela Firea, proiectul face parte din etapa a doua a programului prin care se urmăreşte eliminarea din traficul bucureştean a maşinilor cu grad ridicat de poluare, după vinieta Oxigen. De asemenea, voucherele pot fi folosite şi pentru cei ce vor să achiziţioneze frigidere, maşini de spălat, laptopuri, televizoare şi alte aparate electronice şi electrocasnice.
Economica.net - mie, 29 ian. 2020, 08:50
Vouchere de 9.000 de lei pentru bucureştenii din Centru pentru a-şi casa maşina veche non-euro, Euro 1 sau Euro 2. Proiectul lui Firea, adoptat

Proiectul, introdus pe ordinea de zi suplimentară, a fost adoptat cu 32 de voturi favorabile, 6 abţineri şi 7 împotrivă.

Pentru implementarea programului se aprobă acordarea în perioada 2020-2021 a 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei/eco-voucher. Acordarea unui singur eco-voucher se va face, la cerere, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat ce are norma de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2. Pentru acordarea eco-voucherului vor avea prioritate persoanele cu domiciliul stabil în perimetrul ZACA ce deţin în proprietate un autovehicul intens poluator înmatriculat şi înregistrat la acelaşi domiciliu cu cel al proprietarului.

Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru achiziţionarea de autoturisme noi cu norma de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – Euro 6, non-diesel, electrice sau hibride, alte mijloace alternative de locomoţie noi, non-diesel sau electrice, obiecte electrocasnice cu clasa energetică superioară (aparate frigorifice, maşini de spălat rufe/vase, uscător de rufe, aparate de aer condiţionat, plite electrice, cuptoare electrice, aspiratoare) sau electronice (televizoare, DVD player, Blue-Ray player, staţii de lucru, monitoare pentru staţii de lucru, laptop, tablete, imprimante laser/inkjet).

Prevederile proiectului vor fi aplicate persoanelor fizice sau familiilor care deţin în proprietate un singur autoturism poluant din categoria non-Euro, Euro 1 sau Euro 2.

Programul va fi derulat în baza unui regulament aprobat prin dispoziţie de primar general.

Sumele necesare implementării programului vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Bucureşti.

VINIETA OXIGEN BUCUREȘTITaxa auto din București pentru mașinile poluante (vinieta Oxigen) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar sancțiunile pentru neachiziționarea ei se aplică abia din martie 2020.

„Vinieta Oxigen poate fi achiziționată momentan doar online intrând pe site-ul Administrației Străzilor http://www.aspmb.ro/ sau https://www.roviniete.ro/ro/oxigen„, se mai arată în anunțul municipalității.

Preţuri

Non Euro 15 lei/zi 300 lei/lună 1.100 lei/6 luni 1.900/an

Euro 1     15 lei/zi 250 lei/lună 1.000 lei/6 luni 1.700/an

Euro 2     15 lei/zi 200 lei/lună 900 lei/6 luni 1.500/an

Euro 3     15 lei/zi 100 lei/lună 450 lei/6 luni 700/an

Euro 4     15 lei/zi 80 lei/lună 350 lei/6 luni 500/an

 

 

Cine plătește vinieta şi ce mașini nu mai au voie în centru

Amintim că autoturismele cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile cu motoare sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 07.00 și 22.00, cu excepția sărbătorilor legale. În afara programului se poate circula gratuit, prin toate zonele Bucureștiului, indiferent de norma de poluare.

Autoturismele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor fi interzise complet în complet în centrul Capitalei în același interval orar, și vor avea acces pe restul arterelor doar cu achiziția vinietei.

Singurele mașini care nu vor fi afectate de restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6.

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) reprezintă perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan cel Mare – Str. Polona – Str. Mihai Eminescu – str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Voda – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Știrbei Voda – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victorie.

Amenzile

Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.

„Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului”, se arata în proiectul de hotărâre.

Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) va fi în perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – bld. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie Şos.Pandurilor șos.Cotroceni -Spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – Str. Berzei str. Buzeşti -P-ta Victoriei.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...