Firea vrea referendum în Bucureşti pentru taxa de auto – vinieta Oxigen

TAXA AUTO BUCUREȘTI - Primarul general, Gabriela Firea, a arătat, luni, că nu exclude varianta convocării unui referendum local privind vigneta Oxigen, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 03 feb. 2020, 10:16
Firea vrea referendum în Bucureşti pentru taxa de auto - vinieta Oxigen

„Am văzut că se organizează petiţii, acţiuni, chiar mitinguri împotriva vignetei Oxigen. Nicio problemă! Noi putem să renunţăm şi la program. Dacă asta îşi doresc bucureştenii, dacă asta ne dorim cu toţii, să fim singurul oraş european în care să circulăm cu maşini non-euro, Euro 1, Euro 2… Nicio problemă, eu fac ce spun cetăţenii. Dar ca să vedeţi în ce ipocrizie trăim. Pe de o parte – de ce nu am curajul să iau măsuri şi să eliminăm din trafic autoturismele care ne omoară? Pe de altă parte – atunci când le luăm, de ce le luăm? (…) Feedback-ul a fost pozitiv, în sensul că cei mai mulţi bucureşteni îşi doresc ca din trafic să dispară autoturismele intens poluante. Dar eu îmi iau doar partea negativă. Adică: mitinguri, petiţii, jigniri… Nu ştiu, doriţi? Organizăm un referendum. Dar, este anormal. Noi să organizăm un referendum pentru ceea ce deja europenii la care ne uităm au decis demult şi anume poluatorul plăteşte”, a declarat Firea.

Ea a precizat că se va sfătui cu colegii privind varianta unui referendum, iar un astfel de proiect ar avea nevoie de susţinerea majorităţii din Consiliul General al Capitalei.

„Vă spun sincer, mă gândesc la toate variantele. Şi mă voi sfătui şi cu colegii mei. Pentru că orice faci, nu este bine. Această politică în care orice faci nu este bine, nu cred că ne duce undeva. Deci, nu văd care ar fi rezolvarea problemelor noastre. (…) Ajungi în punctul în care să spui: ce să mai faci? Că orice faci, nu este bine. Dar orice autoritate responsabilă îşi asumă şi această situaţie în care, din cauza politicului, care este dus la paroxism şi nu are nicio legătură cu nevoile oamenilor, suferi şi pentru deciziile bune pe care le iei”, a spus primarul general.

Întrebată dacă un astfel de referendum poate fi convocat până la 1 martie, dată la care ar urma să intre efectiv în vigoare vigneta Oxigen, Gabriela Firea a replicat: „Timp este. Bani avem?”.

Gabriela Firea a mai vorbit despre o serie de proiecte de infrastructură iniţiate de Primăria Capitalei în vederea fluidizării traficului, precum Podul Ciurel, supralărgirea Fabricii de Glucoză, Pasajul de la Doamna Ghica, dar a atras atenţia asupra faptului că bucureştenii continuă să îşi cumpere autoturisme personale.

„Pe măsură ce construim sau supralărgim, în aceeaşi măsură se şi cumpără autoturisme personale, ceea ce este un lucru bun. Eu înţeleg nevoia tuturor de a avea un autoturism personal – multe familii chiar două, trei. Problema este atunci când dorim în fiecare zi să le folosim. Şi toţi. Aici intervine problema şi trebuie să ne gândim că Bucureştiul este un oraş construit pentru un milion de cetăţeni. Nu este loc unde să construieşti mai multe bulevarde, mai multe poduri, mai multe pasaje. Şi, oricum, ar dura. Oricât de bine intenţionat ar fi un primar, oricât de mulţi bani am avea, oricum ar dura să străbaţi Bucureştiul şi să îl transformi, practic, numai în poduri, în pasaje. Plus că pentru zona centrală nici nu ar fi posibil acest lucru, fiind o zonă istorică”, a explicat ea.

Întrebată cum comentează rezultatele unui studiu recent conform căruia Bucureştiul ocupă locul al patrulea în rândul oraşelor europene în ceea ce priveşte traficul, Firea a menţionat că în mandatul său s-au achiziţionat 400 de autobuze noi Euro 6, s-au organizat licitaţii pentru achiziţionarea a 100 de tramvaie, 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice. De asemenea, din primăvară, vor începe să circule în Capitală 130 de autobuze hibride.

Ea a subliniat importanţa finalizării lucrărilor la metroul din Drumul Taberei şi a demarării lucrărilor la magistrala 6 Gara de Nord – Aeroportul Otopeni.

„Acele garduri separatoare care la început au fost criticate de către presă şi cetăţeni s-au dovedit a fi utile pentru că cei care folosesc tramvaiul pe liniile care sunt protejate de acele garduri separatoare ajung foarte repede la serviciu”, a adăugat Firea.

Gabriela Firea a precizat că se va sfătui cu colegii privind varianta unui referendum. Ea a menţionat şi că un astfel de proiect ar avea nevoie de susţinerea majorităţii din Consiliul General al Capitalei.

VINIETA OXIGEN BUCUREȘTI – Taxa auto din București pentru mașinile poluante (vinieta Oxigen) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar sancțiunile pentru neachiziționarea ei se aplică abia din martie 2020.

„Vinieta Oxigen poate fi achiziționată momentan doar online intrând pe site-ul Administrației Străzilor http://www.aspmb.ro/ sau https://www.roviniete.ro/ro/oxigen„, se mai arată în anunțul municipalității.

Preţuri

Non Euro 15 lei/zi 300 lei/lună 1.100 lei/6 luni 1.900/an

Euro 1     15 lei/zi 250 lei/lună 1.000 lei/6 luni 1.700/an

Euro 2     15 lei/zi 200 lei/lună 900 lei/6 luni 1.500/an

Euro 3     15 lei/zi 100 lei/lună 450 lei/6 luni 700/an

Euro 4     15 lei/zi 80 lei/lună 350 lei/6 luni 500/an

 

 

Cine plătește vinieta şi ce mașini nu mai au voie în centru

Amintim că autoturismele cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile cu motoare sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 07.00 și 22.00, cu excepția sărbătorilor legale. În afara programului se poate circula gratuit, prin toate zonele Bucureștiului, indiferent de norma de poluare.

Autoturismele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor fi interzise complet în complet în centrul Capitalei în același interval orar, și vor avea acces pe restul arterelor doar cu achiziția vinietei.

Singurele mașini care nu vor fi afectate de restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6.

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) reprezintă perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan cel Mare – Str. Polona – Str. Mihai Eminescu – str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Voda – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Știrbei Voda – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victorie.

Amenzile

Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.

„Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului”, se arata în proiectul de hotărâre.

Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) va fi în perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – bld. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie Şos.Pandurilor șos.Cotroceni -Spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – Str. Berzei str. Buzeşti -P-ta Victoriei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume se concentrează pe majorarea profitului şi a vânzărilor, aducând în......
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...