Vinieta Oxigen – De la 1 martie încep să curgă amenzile în Bucureşti. Cum se aplică taxa anti-poluare în alte 10 oraşe europene

De la 1 martie urmează să fie aplicate amenzile pentru neplata vinietei Oxigen în Bucureşti. Taxa pentru maşinile poluante se aplică şi în alte capitale, potrivit paginii municipalităţii "Oxigen pentru Bucureşti", care exemplifică situaţia din alte 10 oraşe mari din Europa. 
Economica.net - lun, 17 feb. 2020, 19:36
Vinieta Oxigen - De la 1 martie încep să curgă amenzile în Bucureşti. Cum se aplică taxa anti-poluare în alte 10 oraşe europene

LONDRA

În capitala Marii Britanii, în timpul zilei, șoferii trebuie să plătească o taxă de aproximativ 12,5 euro pe zi. Dacă mașina nu îndeplinește standardele de mediu stabilite de primărie, la această taxă se mai adaugă una de 13,5 euro pe zi.

ROMA

Roma, capitala Italiei a avut o motivație suplimentară: protejarea centrului istoric, plin de vestigii. Orașul este plin de „zone cu acces restricționat” pentru autovehicule. Nu sunt zone interzise, ci zone în care doar riveranii pot circula, precum și cei care dețin permise speciale. Există și o zonă mai largă, în jurul Romei, unde se aplică restricții similare, dar numai pentru mașinile care poluează. De asemenea, tot din cauza poluării, Primăria din Roma a anunțat o interdicție temporară de circulație pentru autovehiculele cu motoare diesel, în intervalele orare 7.30-10.30 și 16.30-20.30. Circulația vehiculelor diesel era deja restricționată la Roma lunea și duminica, dar numai pentru automobilele vechi, neconforme cu standardele actuale de poluare din Uniunea Europeană. Interdicția nu se aplică autobuzelor, taxiurilor și altor mijloace de transport pentru servicii publice.

PARIS

În capitala Franței, mașinile înmatriculate înainte de 1997 nu pot intra în centru în timpul zilei. Pentru restul vehiculelor, circulația este permisă doar dacă au afișat un timbru special, în forma unei viniete. Ea se aplică pentru toate mașinile, indiferent de orașul sau țara de origine. Prețul standard este de circa 3,5 euro. Timbrele sunt pe culori diferite, în funcție de gradul de poluare, iar restricțiile sunt în concordanță. Autoritățile din Paris pot decide însă oricând să schimbe aceste restricții și să le înăsprească, în funcție de evenimente speciale. Măsurile devin din ce în ce mai dure de la an la an, scopul fiind eliminarea de pe străzi cu totul a mașinilor care poluează excesiv.

BARCELONA

Autoritățile din Barcelona au interzis, din 1 ianuarie 2020, circulația mașinilor vechi, care poluează. Astfel, mașinile pe benzină, înmatriculate în Spania înainte de anul 2000, și cele diesel, înmatriculate înainte de 2006, au fost interzise pe străzile Barcelonei în fiecare zi, între orele 7.00 și 20.00.

BERLIN

În capitala Germaniei, autoritățile au aprobat un plan privind interzicerea mașinilor Diesel în centru, în cazul în care autovehiculele nu respectă cele mai noi standarde în materie de emisii. Mașinile acceptate trebuie să fie cel puțin Euro 4 pentru diesel și Euro 1 pentru benzină. Tariful este de 12,5 euro pentru toate vehiculele. Amenda pentru lipsa vignetei este de 80 euro. Există excepții pentru rezidenți, curieri și alte câteva servicii, însă scopul este îmbunătățirea calității aerului, așa că nu vor putea fi cumpărate derogări. O măsură complementară a fost creșterea prețului parcării în întregul Berlin.

BRUXELLES

Capitala Belgiei are propriile zone de emisii reduse, însă ele se aplică în mare parte din oraș, nu doar în centru. Sunt interzise cu totul mașinile sub standardul Euro 2. Având în vedere că Bruxelles este centrul Uniunii Europene, autoritățile oferă diverse derogări, în special pentru străini. Dacă ești nevoit să circuli prin oraș cu o mașină înregistrată în străinătate, care altfel ar fi interzisă, se poate face acest lucru pentru un maximum de 8 zile pe an, însă permisele costă 35 de euro pe zi.

STOCKHOLM

Capitala Suediei este una dintre cele mai puternic reglementate. Inelul interior al orașului poate fi accesat cu mașina în timpul zilei, de luni până vineri, doar contra cost. Sistemul este făcut în așa fel încât conducătorii auto nu trebuie să plătească în prealabil: camere performante iau numărul mașinii, iar amenda este trimisă către șoferi. Pe lângă aceste restricții, în zona mai mare, de emisii reduse, camioanele și autobuzele au voie să circule doar 6 ani de la data înmatriculării. Sunt exceptate doar vehiculele Euro 6. Există și o serie de alte reglementări, specifice pentru camioane și alți mari poluatori.

BUDAPESTA

În Budapesta, capitala Ungariei există 11 zone protejate și 15 zone restricționate, fiecare cu reguli diferite pentru autovehiculele care poluează. Zonele protejate interzic toate tipurile de automobile – în special în spații istorice și în jurul parcurilor. În zonele cu restricții, anumite tipuri de vehicule nu pot intra decât cu permise speciale. Restricțiile sunt în special pentru camioane de mare tonaj. Budapesta are însă și un alt mecanism: în cazul unei alerte de poluare sau de smog, respectiv când anumite condiții sunt îndeplinite, toate mașinile sub Euro 4 sunt interzise pe străzi. În acele zile, proprietarii lor au dreptul la transport public gratuit.

PRAGA

Capitala Cehiei introduce din 2020 timbrele de emisii. Este un proiect-pilot pentru această țară. Sistemul va fi asemănător cu cel din Paris: zonele de emisii reduse vor avea diferite culori, iar în interiorul lor vor putea circula doar automobile cu timbrul potrivit. Restricțiile vor crește gradual, astfel încât din 2024 doar mașinile care respectă cele mai noi standarde vor avea voie să circule. Ca și în alte orașe, vor exista excepții pentru rezidenți și alte categorii.

ATENA

Atena, capitala Greciei are măsuri dure contra mașinilor care poluează. Primăria dorește eliminarea vehiculelor Diesel până în 2025. Încă din 2012, mașinile care nu respectă standardul Euro 5 sunt interzise în zone special desemnate. Grecii au luat și o măsură suplimentară: cele care nu respectă acest standard pot intra în zona centrală a Atenei în baza unui sistem par/impar, în funcție de numărul de înmatriculare al mașinii.

VINIETA OXIGEN BUCUREȘTI – Taxa auto din București pentru mașinile poluante (vinieta Oxigen) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, dar sancțiunile pentru neachiziționarea ei se aplică abia din martie 2020. „Vinieta Oxigen poate fi achiziționată momentan doar online intrând pe site-ul Administrației Străzilor http://www.aspmb.ro/ sau https://www.roviniete.ro/ro/oxigen”, potrivit unui anunț al municipalității.

Cine plătește vinieta şi ce mașini nu mai au voie în centru
 
Amintim că autoturismele cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile cu motoare sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021. Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 07.00 și 22.00, cu excepția sărbătorilor legale. În afara programului se poate circula gratuit, prin toate zonele Bucureștiului, indiferent de norma de poluare.
 
Autoturismele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor fi interzise complet în complet în centrul Capitalei în același interval orar, și vor avea acces pe restul arterelor doar cu achiziția vinietei.
 
Singurele mașini care nu vor fi afectate de restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6.
 

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) reprezintă perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan cel Mare – Str. Polona – Str. Mihai Eminescu – str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Voda – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Știrbei Voda – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victorie.
 
Amenzile
 
Șoferii care nu au vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei. Aplicarea sancțiunilor va fi făcută atât de polițiști și polițiști locali, cât și de ”împuterniciți ai primarului general”.
 
Încasarea tarifelor pentru achiziționarea vinietelor tip Oxigen se face de către structurile de specialitate ale Municipiului Bucureşti, cu atribuții în administrarea drumurilor publice și managementul traficului, direct sau prin distribuitori. Sumele provenite din încasarea vinietei tip Oxigen se fac venit la bugetul Municipiului Bucureşti şi vor fi folosite cu prioritate pentru lucrări, investiții şi proiecte din domeniul protectiei mediului şi al mobilității urbane, care contribuie direct sau indirect la îmbunătățirea condiților de transport și a calitäții aerului, potrivit Primăriei Bucureşti.
Te-ar mai putea interesa și
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase luni mai mult
Ambalajele pentru care nu se percepe garanția de 50 de bani vor putea fi comercializate până la finalul anului, cu șase ...
Guvernul vrea să prelungească până la 31 decembrie termenul limită de când este interzisă comercializarea de băuturi în ambalaje fără sigla SGR, pentru care nu se percepe garanția de 50......
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
5thScape a strâns peste 1 milion de dolari pentru primul cripto VR/AR din lume. În prevânzare acum (P)
În lumea realității virtuale (VR), nu vorbim doar despre experiențe de joc captivante, ci despre o transformare care ...
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără ...
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...