1EUR = 4.8419 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Taxa clawback, nesustenabilă. Ce propun producătorii de medicamente

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cer autorităţilor actualizarea bugetului de referinţă la nivelul consumului real, introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, actualizarea imediată a listei medicamentelor compensate şi distribuirea echitabilă a poverii fiscale de-a lungul lanţului de comercializare a medicamentelor.  

Producătorii de medicamente atenţionează din nou: nivelul taxei clawback a ajuns la un nivel nesustenabil

Pentru trimestrul 4 al anului 2013, taxa clawback a ajuns la un nivel de 20% din vânzările medicamentelor compensate, ceea ce reprezintă o creştere cu aproximativ 30% faţă de celelalte trimestre.

Aceasta creştere nu este susţinută de evoluţia pieţei, se va menţine şi chiar accelera în trimestrele următoare, în condiţiile în care bugetul de referinţă pentru calculul taxei clawback este la nivelul consumului de medicamente din anul 2011, atrag atenţia producătorii de medicamente.  

"Menţinerea acestei taxe, în forma actuală, poate avea consecinţe economice şi sociale grave, în primul rând pentru populaţie, prin dispariţia totală de pe piaţă a unor medicamente şi prin imposibilitatea de a introduce medicamente noi, cât şi pentru companiile producătoare de medicamente, care vor fi nevoite să amâne sau să anuleze investiţiile în capacităţile de producţie locală", spune Dragoş Damian, preşedintele APMGR.

Lista măsurilor propuse autorităţilor de către producătorii de medicamente

- Actualizarea nivelului de referinţă pentru taxa clawback, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Pentru anul 2014, această referinţă trimestrială trebuie sa fie de cel puţin 1.95 miliarde lei, cu TVA.

- Introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback, de la 1 ianuarie 2014, bazat pe delimitarea medicamentelor în două grupe. Contribuţia va fi redusă pentru anumite medicamente, formula de calcul având la bază sistemul actual de stabilire a preţului pentru medicamente generice (maximum 65% din preţul medicamentului inovator).

- Actualizarea imediată a listei medicamentelor compensate cu noi molecule, concomitent cu introducerea unor acorduri preţ/volum pentru aceste medicamente, cu buget suplimentar.

- Eliminarea adaosurilor distribuitorilor şi farmaciilor din valoarea contribuţiei clawback plătite de producători şi identificarea unor măsuri pentru distribuirea echitabilă a poverii fiscale de-a lungul lanţului de distribuţie a medicamentelor, începând cu trimestrul 2 al anului 2014.

- Creşterea progresivă a finanţării sistemului public de sănătate pentru ca în următorii trei ani să se apropie de media europeană.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO