Taxa de Bucureşti: PMB va lua în considerare toate propunerile pertinente pentru proiectul de hotărâre de îmbunătăţirea calităţii aerului

Primăria Capitalei va lua în calcul toate "propunerile pertinente" care se încadrează în prevederile legale şi care au o logică în ceea ce înseamnă implementarea măsurilor concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului în municipiul Bucureşti, cum ar fi includerea autoturismelor Euro 3 între cele restricţionate, exceptarea celor în leasing sau a celor înregistrate în afara Bucureştiului, a declarat luni Sorin Chiriţă, administratorul public al Municipiului Bucureşti, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 30 sept. 2019, 09:30
Taxa de Bucureşti: PMB va lua în considerare toate propunerile pertinente pentru proiectul de hotărâre de îmbunătăţirea calităţii aerului

„Vor fi luate în considerare toate propunerile pertinente şi vor fi cuprinse în proiectul de hotărâre. Spre exemplu, includerea autoturismelor Euro 3, acele autoturisme care sunt în leasing, aşa cum a precizat şi doamna primar general, care e clar că nu pot fi autoturisme vechi, chiar dacă sunt leasing-uri preluate sau persoane care nu au rol fiscal pe raza Municipiului Bucureşti şi au autoturismul în afara Capitalei va trebui să fie exceptate. Pe de altă parte, analizăm şi ceea ce înseamnă transportul pe două roţi”, a precizat Chiriţă la o dezbatere pe această temă.

Marius Tudor, secretar general la APIA, a precizat că sunt necesare câteva corecţii pentru creşterea eficienţei acestui program.

„Avem aplicarea restricţiilor de circulaţie şi taxarea autovehiculelor să se facă în mod etapizat şi diferenţiat, în funcţie de norma de poluare până la Euro 6 D exclusiv, normă la care motoarele diesel şi cele de benzină au un nivel de emisii poluante relativ similar. Trebuie reţinut că motoarele diesel au emisii de bioxid de carbon mai scăzute cu circa 15-20%, fapt ce contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, obiectiv important. Prima etapă ar trebui să includă şi norma de poluare Euro 3, nu doar Euro 2. Apoi, programul să continue cu restricţii pentru cele Euro 4, apoi cele Euro 5, cu taxarea normei de poluare următoare celei a cărei circulaţie este restricţionată în zona respectivă”, a precizat Tudor.

În ceea ce priveşte achiziţiile publice de autovehicule, autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea Primăriei Capitalei ar trebui să achiziţioneze, conform legii 37/2018 privind promovarea transportului ecologic, într-un procent de 30%, începând cu anul 2020, mijloace de transport călători cu propulsie electrică, tehnologii verzi de tipul electrice, hibrid, a precizat Tudor.

„Acelaşi procent de 30%, conform aceleiaşi legi, ar trebui să se aplice şi companiilor de taxi. Ca urmare, programul de eco-vouchere pentru taxi ar trebui probabil să aibă în vedere şi această cerinţă a legii 37/2018. De asemenea, taxiurile ar trebui să aibă, în prima etapă, în zona delimitată doar la cele Euro 5 diesel sau Euro 4 benzină, iar ulterior doar cele Euro 6 diesel şi Euro 5 benzină”, a completat vorbitorul.

Marian Ivan, preşedintele OPTAR, a declarat că studiul din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a stabilit că 24% dintre şoferi ar renunţa la deplasarea cu autoturismul dacă ar avea un transport viabil şi ar ajunge cu 20 de minute mai devreme.

Cât priveşte respectarea PMUD, Ivan a menţionat că acesta prevedea realizarea de benzi unice, un management al parcării, piste pentru biciclete – 12 trasee – şi trotuare accesibilizate şi a spus că niciuna dintre aceste măsuri nu a fost începută.

Reprezentantul Greenpeace, Alin Tănase, a susţinut că introducerea zonei cu emisii reduse şi a taxei pentru poluare sunt măsuri necesare, dar nu suficiente. El a spus că proiectul, aşa cum este gândit de către executivul PMB, ar urma să taxeze mai mult locul de înmatriculare decât nivelul de poluare pe care îl generează o maşină. Spre exemplu, o maşină electrică înmatriculată în alt judeţ ar urma să plătească o taxă pentru a intra în Bucureşti, chiar dacă este nepoluantă.

El a mai spus că norma de poluare ar trebui diferenţiată pentru motoarele diesel şi cele pe benzină, deoarece cele pe motorină sunt mai poluante. Aceste două măsuri ar trebui cuplate cu celelalte prevăzute în Planul Integrat pentru Calitatea Aerului – implementarea unor piste pentru biciclişti sau electrificarea transportului public. Totodată, el a cerut o monitorizare eficientă a calităţii aerului, pentru a verifica eficienţa acestor măsuri.

Proiectul „Oxigen pentru Bucureşti”, iniţiat de primarul general, Gabriela Firea, ar putea intra pe ordinea de zi a şedinţei CGMB din 24 octombrie 2019, a precizat Sorin Chiriţă.

Proiectul, aflat în dezbatere publică, urmăreşte reducerea poluării aerului din centrul Capitalei, prin limitarea accesului sau taxarea autovehiculelor celor mai poluante. Proiectul de hotărâre privind măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului în Municipiului Bucureşti se poate consulta pe site-ul Primăriei Capitalei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...