Taxa de clawback, un element de regularizare a consumului de medicamente dacă ar fi predictibilă

Taxa de clawback ar putea fi un element de regularizare a consumului de medicament dacă ea ar fi predictibilă şi ar fi aplicată într-un mod transparent, a apreciat, miercuri, Mihaela Moşneguţu, director medical la Antibiotice Iaşi, în cadrul forumului industriei farmaceutice.
Economica.net - mie, 14 mart. 2012, 15:47
Taxa de clawback, un element de regularizare a consumului de medicamente dacă ar fi predictibilă

„Cu siguranţă că ar putea fi un element de regularizare a consumului dacă ea ar fi predictibilă şi ar fi aplicată într-un mod transparent, dacă modul de calcul al acestei taxe s-ar realiza în condiţii de transparenţă”, a spus Moşneguţu.

Aceasta a subliniat că această taxă ar putea fi un element de regularizare a consumului de medicamente şi de utilizare judicioasă a bugetelor astfel încât pacienţii să aibă un acces corect la sănătate nu doar în medie, ci fiecare pacient. Acest lucru s-ar putea produce în aşa fel încât fondurile să poată fi utilizate atât pentru medicamente generice, cât şi pentru medicamente inovative atunci când pacientul nu poate fi tratat cu medicamente generice.

Încercând să explice dacă această taxă de clawback ar fi sustenabilă de către producătorii de medicamente, Mihaela Moşneguţiu a arătat că acest lucru ar fi posibil dacă, în primul rând, calculul ar fi iniţiat direct şi nu ar fi o suprataxare, adică ar pleca de la preţul de producător.

„Probabil că taxa de clawback nu poate fi singura care să asigure prin suprataxarea producătorilor de medicamente creşterea firească a pieţei de medicamente din România pentru că este evident că pentru a ajunge la media consumului de medicamente per capita din celelalte ţări europene asemănătoare ca şi nivel economic cu România este nevoie de o creştere a pieţei”, a precizat reprezentantul Antibiotice.

În context, ea a apreciat că această creştere a pieţei ar trebui împărţită între producătorii de medicamente şi celelalte elemente ale sistemului de sănătate.”Cred că taxa de clawback poate fi un element de regularizare a consumului de medicamente dacă s-ar aplica acel principiu medical pe care cu toţii îl ştim: adică în primul rând să nu poată face rău. Doar aşa va asigura un acces corect al pacienţilor la tratament, pacientul nu va avea nevoie de listă de aşteptare, va avea suficiente medicamente încât să poată fi tratate toate afecţiunile, atât cele pentru care există medicamente generice, cât şi cele care necesită medicamente inovatoare”, a adăugat Mihaela Moşneguţiu.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...