CJUE: Statul român e obligat să restituie taxa de poluare. Nu are voie să compenseze cu timbrul de mediu

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că statul român a încălcat prevederile Tratatului European atunci când a dispus ca taxa ilegală de poluare să nu mai fie returnată contribuabililor decât după compensarea cu timbrul de mediu, în cazul în care mai rămânea vreo sumă de returnat.
Mihai Banita - joi, 16 oct. 2014, 13:50
CJUE: Statul român e obligat să restituie taxa de poluare. Nu are voie să compenseze cu timbrul de mediu

CJUE consideră că articolul 12 din OUG 9/2013 privind timbrul de mediu încalcă legislaţia comunitară – Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene – se arată în soluţia dispusă de judecători în cauza C-331/13. Potrivit acestui articol, persoanele care au achitat taxa de poluare (sub toate formele şi denumirile sub care s-a purtat până în 2013) au dreptul să solicite rambursarea acesteia doar în situaţia în care cuantumul acesteia este mai mare decât cea a timbrului de mediu (noua denumire a taxei de poluare, varianta îmbunătăţită).

Speţa a ajuns la CJUE după o sesizare a Tribunalului Sibiu din iunie 2013.

Articolul 12 alineatele (1) și (2) din OUG nr. 9/2013 prevede:

„(1) În cazul în care taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, [taxa pe poluare] sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, achitată, este mai mare decât timbrul rezultat din aplicarea prezentelor prevederi privind timbrul de mediu, calculat în lei [RON] la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării sau al transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, se pot restitui sumele reprezentând diferența de sumă plătită, numai către titularul obligației de plată, pe baza procedurii stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență. Calculul diferenței de restituit se face pe baza formulei de calcul din prezenta ordonanță de urgență, în care se utilizează elementele avute în vedere la momentul înmatriculării sau al transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat.

(2) Cuantumul sumei rezultate ca diferență dintre suma achitată de contribuabil [ca] taxă specială pentru autoturisme și autovehicule, [cu] titlu de [taxă pe poluare] sau tax[ă] pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și cuantumul rezultat din aplicarea timbrului [de mediu], se restituie în termenul de prescripție prevăzut de Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 [privind Codul de procedură fiscală din 24 decembrie 2003 (Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 941 din 29 decembrie 2003)], republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe baza procedurii stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Curtea de la Luxemburg consideră că acest articol este discriminatoriu, pentru că impune condiţii speciale de returnare a unor bani încasaţi ilegal de la oameni. Sume încasate ilegal pentru că tot CJUE a stabilit, în repetate rânduri, că taxa de poluare era ilegală, pentru că discrimina între maşinile de ocazie importate din restul UE şi cele din România – OUG 50/2008, cu toate modificările şi completările ulterioare.

Pentru că procesele de la CJUE pe tema taxei de poluare au fost pierdute pe bandă rulantă de statul român, acesta s-a văzut silit să schimbe legea de mai multe ori – aceasta a fost şi suspendată o vreme – astfel încat să nu piardă bani.

În ultima formă a legii prin care proprietarii de autoturisme sunt taxaţi pentru înmatriculare poartă denumirea de timbru de mediu, şi se axează mai mult pe poluarea generată de maşină şi nu pe vechime.

Acest timbru de mediu trebuie achitat numai la momentul în care maşina este înscrisă în evidenţe, se transferă dreptul de proprietate de către primul proprietar din România şi este înmatriculată, dacă este reintrodusă în parcul auto naţional, şi dacă este vândută şi nu s-au achitat taxele (ilegale) de poluare, specială etc, indiferent dacă proprietarul care vinde autoturismul a obţinut sau nu în instanţă anularea taxei respective.

În situaţia în care art. 12 a fost declarat nevalabil de către CJUE, iar autorităţile române sunt obligate să ţină cont de acest lucru şi să modifice legea, cei care au plătit taxele de poluare pot solicita recuperarea banilor fără să fie obligaţi la compensarea cu timbrul de mediu.

Aceştia vor achita timbrul de mediu doar dacă vor vinde maşina.

Mai mult, cei care recuperează taxa de poluare o fac cu dobânda legală aferente sumei respective pentru perioada trecută de la achitarea taxei până la recuperarea efectivă.

CJUE nu a declarat întreaga lege privind timbrul de mediu ca fiind ilegală, pentru că instanţa de trimitere a solicitat opinia Curţii doar asupra sistemului de compensare descris la art. 12, dar pe rolul acesteia se află şi alte litigii dintre contibuabilii români în care este contestată legalitatea timbrului.

Te-ar mai putea interesa și
FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
FMI: Achizițiile făcute în pandemie au dus la creșterea dezechilibrelor de cont curent
Pandemia de COVID-19 a inversat în 2020 tendinţa de scădere constantă a dezechilibrului global al contului curent, în condiţiile în care cheltuielile mari pentru susţinere din ţările......
BCR a raportat pentru semestrul I un profit de peste 690 de milioane de lei
BCR a raportat pentru semestrul I un profit de peste 690 de milioane de lei
Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit net de 690,8 milioane de lei (140,9 milioane de euro) în primul ...
Companiile Square 7 Properties și Mitiska REIM au achiziționat două terenuri cu suprafată totală de 30.000 mp în Pitești și Giurgiu
Companiile Square 7 Properties și Mitiska REIM au achiziționat două terenuri cu suprafată totală de 30.000 mp în Pitești ...
Compania Square 7 Properties, care activează de peste 14 ani pe piata din Romania, a anunțat luni prin intermediul unui ...
Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de lei/MWh mâine seară
Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de ...
După recordul absolut de preț de săptămâna trecură, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) cunoaște noi maxime de preț ...