Taxa de promovare a stațiunii Mamaia, plătită de firme și de proprietarii de apartamente

Consilierii locali municipali au aprobat, în şedinţa de marţi, taxa de promovare a staţiunii Mamaia, care va fi cuprinsă între 100 de lei şi 4.000 de lei anual, urmând să fie plătită atât de agenţii economici, în funcţie de profilul fiecăruia, cât şi de proprietarii de apartamente din Mamaia.
Economica.net - mar, 30 apr. 2013, 18:13
Taxa de promovare a stațiunii Mamaia, plătită de firme și de proprietarii de apartamente

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a spus, la finalul şedinţei, că această taxă a fost solicitată chiar de către Asociaţia Patronală Mamaia şi a estimat că în acest an se vor strânge aproximativ 700.000 de euro.

„Situaţia este oarecum amuzantă pentru că ea a venit ca o propunere din partea Asociaţiei Patronale şi au fost consilieri care s-au opus şi tot cârâiau. Vorba celor de la Asociaţia Patronală Mamaia, noi vrem să plătim. Estimez că o să fie în jur de 600-700.000 de euro, 20 la sută rămâne la Primărie ca să o cheltuiască pentru promovare, restul sumei merge la Asociaţia Dobrogea Litoral”, a afirmat Radu Mazăre.

Pentru că în cadrul şedinţei consilierii PDL nu au fost de acord ca această taxă să fie achitată şi de către proprietarii de apartamente din staţiune, Mazăre a spus că şi ei sunt avantajaţi de faptul că Mamaia este o staţiune căutată de turişti.

„Plătesc inclusiv deţinătorii de apartamente din Mamaia, este vorba de 100 de lei anual, adică 20 de euro pe an, ceea ce nu este o sumă deloc semnificativă pentru că de promovarea care se va face din aceşti bani vor beneficia toţi, atât hotelieri, cât şi cei cu restaurante, cu apartamente, chiar dacă ei nu-şi închiriează proprietăţile, cazurile nu sunt foarte multe. Însă proprietatea lui este valorizată altfel decât oriunde, într-un fel s-a devalorizat un apartament în Mamaia şi cu totul altfel în Bucureşti, Constanţa, Bârlad, Brăila pentru că Mamaia este o destinaţie care funcţionează şi funcţionează bine”, a explicat Mazăre.

El a mai spus că trebuie realizată o promovare a staţiunii şi acest lucru nu se poate face cu fonduri europene deoarece litoralul nu a fost inclus în Master Planul de turism al ţării.

„Le explicam domnilor de la PDL că madam Udrea a scos din Master Planul de turism al României litoralul. Ca atare, nu se poate cheltui niciun euro din fondurile europene pentru promovarea litoralului. Se vor putea cheltui de-abia după ce se reintroduce litoralul dacă vor mai dori cei de la comisiile europene că acolo sunt jupânii. Dar până atunci noi trebuie să facem şi să suportăm promovarea singuri ori o suportă agenţii economici din Mamaia, ori o suportă Primăria din taxele celor din Constanţa, ori Mazăre din buzunarul lui, ori nu o mai facem”, a mai afirmat Radu Mazăre.

Cei doi consilieri PDL au votat împotriva acestui proiect pentru că nu erau de acord ca şi deţinătorii de apartamente să achite această taxă, dar hotărârea a fost adoptată prin voturile consilierilor PSD, PNL, PP-DD, UNPR şi PNŢCD.

Conform hotărârii, hotelurile şi cazinourile vor plăti 4.000 de lei pe an, unităţile de alimentaţie publică – 3.500 de lei pe an, moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanţă, campinguri, pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice – 3.000 de lei pe an, farmaciile, atelierele foto, atelierele de jocuri, spălătoriile auto – 2.000 de lei pe an, comerţul ambulant este taxat cu sume cuprinse între 400 şi 1.000 de lei pe an, iar pentru o locuinţă taxa este de 100 de lei pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Tratativele de la Viena privind dosarul nuclear iranian s-au încheiat. Urmează aprobarea textului negociat
Negocierile de la Viena pentru reluarea acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Iran au luat sfârşit luni, iar diplomaţii s-au întors în capitalele lor cu textul provizoriu al unei......
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear
Ministerul Sănătății: Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident ...
Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populaţia de până în 40 de ani numai ...
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Moscova suspendă permsiunea acordată americanilor de a inspecta siturile sale militare în cadrul tratatului New Start
Rusia a anunţat luni suspendarea inspecţiilor americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului New ...
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
SUA oferă Ucrainei încă 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperirea nevoilor sale bugetare
Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari, care aduce astfel ...