Taxa Oxigen: cum afli norma de poluare a maşinii. Explicaţiile Registrului Auto Român

Registrul Auto Român explică, în contextul dezbaterilor despre "taxa Oxigen", că norma de poluare a vehiculului este consemnată în cartea de identitate a acestuia (CIV). Având în vedere că există mai multe tipuri de cărți de identitate, reprezentanţii RAR arată diferitele situații care pot apărea.
Economica.net - lun, 28 oct. 2019, 11:07
Taxa Oxigen: cum afli norma de poluare a maşinii. Explicaţiile Registrului Auto Român

În CIV de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:

– la punctul 6 – Număr national de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;
– la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

În CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro.

Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:
Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
Euro 3 – E3, R3, T3, H3;
Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2;
Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1;

Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro;
EE – pur electric.

În fotografiile alăturate, reprezentanţii RAR prezintă mai multe tipuri de cărți de identitate ale vehiculului, emise de-a lungul timpului de Registrul Auto Român, fiind evidențiat locul în care se regăsesc informațiile despre norma de poluare.

Totuși, dacă nu sunteți siguri că v-ați lămurit cu privire la norma de poluare a vehiculului dumneavoastră, reprezentanţii RAR vă invită să le scrieți prin intermediul formularului de petiții de pe site-ul www.rarom.ro (http://prog.rarom.ro/petitii/).

„Pentru a vă putea oferi un răspuns, este necesar să anexați o fotografie/copie scanată a cărții de identitate a vehiculului”, menţionează reprezentanţii RAR.

Amintim că pe 24 octombrie consilierii generali au aprobat proiectul privind introducerea vinietei OXIGEN pentru maşinile care circulă în Bucureşti.

„Bucureştiul este pe locul 6 în topul celor mai poluate oraşe din Europa şi pe locul 4 în topul celor mai poluate orase din România (dupa Iaşi, Cluj-Napoca şi Braşov), de aceea sunt necesare măsuri concrete de îmbunătăţire a calităţii aerului! Dezvoltarea şi modernizarea transportului public, care este acceptată în unanimitate ca soluţie pentru mobilitatea urbană în secolul 21, nu poate avea efectele scontate fără măsuri concomitente de descurajare a traficului cu autoturisme. Degeaba dublăm numărul de vehicule ale STB, dacă ele vor sta blocate în trafic!”, a spus atunci Gabriela Firea.

Ea a amintit că, în ceea ce priveşte modernizarea transportului public, în prezent sunt deja 400 de autobuze noi pe stradă, Euro 6, iar anul viitor vor sosi în Capitală 130 de autobuze hibrid, pentru care este deja semnat contractul cu Mercedes. „Se vor mai achiziţiona 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi 100 de autobuze electrice, pentru care suntem în etapa finală a procedurilor de licitaţie”, a adăugat edilul – şef.

Firea a mai explicat că, potrivit datelor statistice, în Municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov sunt aproximativ 1,6 milioane de autoturisme înmatriculate, din care aproximativ 600.000 (peste 35%) sunt intens poluatoare.

„Subliniez faptul că pe lângă acestea, în Capitală intră zilnic alte mii de maşini care tranzitează oraşul, despre acestea neexistand în prezent date statistice relevante! Nicăieri în lumea civilizată autovehiculele non euro, Euro 1 şi Euro 2 nu mai circulă fără să fie taxate, iar în multe oraşe sunt complet interzise! Nu dorim să aducem Bucureştiul la nivelul ţărilor din lumea a treia şi să-l transformăm în cimitirul rablelor poluatoare din Europa!”, a mai spus Gabriela Firea.

În ceea ce priveşte destinaţia banilor colectaţi prin această vinietă, Firea a declarat că aceştia vor fi alocati NUMAI pentru implementarea altor măsuri de protejare a mediului, cum ar fi achiziţia unor mijloace de transport în comun moderne şi nepoluante, recuperarea spaţiilor verzi din Capitală, realizarea unei reţele de infrastructură rutieră destinatată vehiculelor alternative (biciclete, trotinete etc) precum şi pentru implementarea altor măsuri menite să îi ajute pe bucureşteni să renunţe la autoturismele personale care sunt intens poluatoare, cum ar fi proiectul privind cele 5.000 de ecovouchere, în valoare de 9.000 lei fiecare, oferite de Primaria Capitalei, pentru casarea rablelor.

Ce presupune proiectul

Potrivit proiectului, din data de 1 ianuarie 2020, maşinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Potrivit unui amendament propus de consilierii ALDE și aprobat in sedinta CGMB, mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024. Potrivit aceluiasi amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele şi motocicletele, dar şi autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

 – pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen

 – pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen; Restricția pentru Euro 4 se aplica din 2021.

 – maşinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, au acces fără restrictii pe toate arterele;

 Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei pe zi.

 Șoferii care circula fara vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

TARIFE

 · Non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an

 · Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an

 · Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an

 · Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an

 · Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an

Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:

– cele electrice și hibrid

– scuterele și motocicletele

– cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități precum şi cele aflate în proprietatea persoanelor cu dizabilităţi care posedă certificat de încadrare în grad grav de handicap, cu însoţitor, eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de pe raza Municipiului Bucureşti

– cele destinate transmisiunilor radio și tv

– autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apararii Naționale, unitatilor speciale ale Serviciului Român de Informați și ale Serviciului de Protectie și Pază, Servicului de Telecomunicatii Speciale, Servicului de Informatii Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public,

– servicile publice comunitare pentru situații de urgență

– Societatea Națională de Cruce Roşie din România

– serviciile de ambulanță

– Societatea Transport Bucuresti STB

– cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare

– cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului

– cele preväzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

Se defineşte Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Ştirbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti -p-ta Victoriei.

Vinietele OXIGEN se vor putea achiziţiona online, din benzinării, prin sms sau aplicaţii online ale Primăriei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...