Cresc taxele pe alcool, bere fără alcool și suc cu zahăr adăugat

Berea cu alcool sau fără, vinul, alcoolul etilic și sucurile cu zahăr adăugat vor fi supuse unor taxe crescute sau sumplimentare începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
Alina Stanciu - mar, 19 sept. 2023, 11:13
Cresc taxele pe alcool, bere fără alcool și suc cu zahăr adăugat
Livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs va fi taxată începînd de la 1 ianuarie 2024 cu o cotă standard de TVA față de 9% cât este acum, potrivit Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung publicat de Minsterul de Finanțe.
Măsura derivă din recomandările Băncii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amânată sau etapizată) și nedistributive (eliminare imediată).
Totodată, schimbări apar și în ceea ce privește stabilirea nivelului accizei în sensul că se propune majorarea nivelului accizelor pentru alcool și băuturi alcoolice, începând cu 1 ianuarie 2024.  Spre exemlu, la bere, acciza va crește de la 4,2 lei pe hl grad Plato la 4,62 lei pe hl grad Plato.
Totodată, printr-o excepție, se propune ca, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, inclusiv, pentru bere, vin, băuturi fermentate altele decât bere și vin, produse intermediare, alcool etilic să nu se actualizeze nivelul accizei cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2022, față de perioada octombrie 2014- septembrie 2015, respectiv, calculată în luna septembrie a anului 2023, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015.
În schimb, de la 1 ianuarie 2025, pentru asigurarea predictibilității fiscale, se propune revenirea la regula generală privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizei pentru produsele care fac parte din categoria alcool și băuturi alcoolice.
Mai exact, potrivit proiectului de act normativ, acciza la băuturi alcoolice va fi următoarea:
Potrivit Codului fiscal, în momentul de față, nivelul accizei este următorul:
Citește și
https://www.economica.net/julia-leferman-directorul-general-al-asociatiei-berarii-romaniei-cresterea-accizei-la-bere-va-duce-la-pierderi-mult-mai-substantiale-din-incasarile-tva_684407.html
Taxe și pe suc
Ministerul de Finanțe vrea să accizeze, cu 40 de lei pe hl băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml și cu 60 de lei pe hl băuturile nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml. 
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, se impune adoptarea acestor măsuri în vederea combaterii consumului, accizele fiind nearmonizate. De asemenea, se propune ca operatorii economici care produc, achiziționează din alte state membre ale Uniunii Europene sau importă astfel de produse supuse accizelor, să notifice acest fapt autorității vamale teritoriale.
Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...