Taxele locale nu cresc în 2013 – primarul decide. Guvernul a aprobat legea

09 01. 2013
taxa_auto_31459400_06599700

Potrivit OUG, autorităţile locale nu vor fi obligate să crească taxele locale în acest an cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, adică 16,05%. De asemenea, cei care au plătit deja taxe mărite, în cazul în care primarii vor decide să le reducă la loc, vor primi înapoi sumele plătite.

Pentru anul 2013, prin derogare de la Codul fiscal, autorităţile locale pot hotărî reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în HG 1309/2012 privind nivelurile pentru impozitele şi taxele locale începând cu anul 2013. Dar cel mult până la nivelurile adoptate pentru anul 2012, arată Ordonanţa.

Eventualele hotărâri de reduceri, acolo unde este cazul, pot fi adoptate în termen de cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Sumele achitate de contribuabili, peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare sau se restituie la cererea contribuabililor, se arată în textul de lege propus de guvern.

Anterior, legea obliga primarii să indexeze taxele locale cu rata inflaţiei. Astfel că, autorităţile din oraşe precum Ploieşti, Iaşi sau Arad au majorat taxele pe maşină, casă sau teren la începutul acestui an cu 16%. Alte primării au preferat să nu accepte încasarea taxelor locale până la clarificarea situaţiei legislative.

Imediat ce Ordonanţa este publicată în Monitorul Oficial, primarii care au crescut taxele au la îndemână pârghia legislativă pentru a le scădea la nivelurile de anul trecut, dacă vor vrea asta.

Ponta: Dacă nu majoraţi taxele, nu vă aşteptaţi să compensez de la buget

 

„Sper să terminăm această dispută sau neînţelegere şi lucrurile să fie foarte clare: prin decizia autorităţii locale, taxele locale fie rămân la nivelul din 2012 – asta e decizia care aparţine primarului şi consiliului local – ori se măresc cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani (…) În acelaşi timp, îmi fac datoria să spun că cei 16%, pe care unii primari vor să-i încaseze, merg în bugetul primăriei. Dacă nu se măresc taxele, nici nu vin bani de la bugetul de stat. Nu mai vin cei 16% de la bugetul de stat, că de la bugetul de stat trebuie să plătim salarii, pensii, să facem investiţii publice, să plătim la sănătate ce avem de plătit, la educaţie. E într-adevăr autonomie locală. Dacă le ajung banii din 2012 e foarte bine (…), dacă nu, indexarea doar cu rata inflaţiei e un lucru normal care s-a înfăptuit întotdeauna”, a spus premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern.