Taxele locale din Sibiu au fost majorate cu 16,5 %. Ce spune primarul Klaus Iohannis

Consiliul Local Sibiu a aprobat, marţi, majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,5 la sută, primarul Klaus Iohannis apreciind că "întreaga construcţie de impozite şi taxe locale din România este greşită" deoarece acestea ar trebui stabilite de consiliile locale.
Economica.net - mar, 08 ian. 2013, 17:02
Taxele locale din Sibiu au fost majorate cu 16,5 %. Ce spune primarul Klaus Iohannis

Consiliul Local Sibiu a aprobat majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,5 la sută cu două voturi „împotrivă”, aparţinând consilierilor PDL, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, cu excepţia impozitelor pe mijloacele de transport, au fost majorate impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice, impozitul pe teren la persoane fizice şi juridice, pe terenurile intravilane şi extravilane agricole, impozitul pe remorci sau rulote, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi impozitul pe spectacole, taxa pentru deţinerea unor utilaje autorizate să funcţioneze în scopul obţinerii de venit, taxa pentru vehicule lente şi taxele extrajudiciare de timbru.

„Este vorba despre o modificare la impozite şi taxe locale. Aceasta se datorează inflaţiei şi nu reprezintă tehnic o creştere a lor. După legislaţia în vigoare avem dreptul, din trei în trei ani, să adaptăm cuantumul taxelor şi impozitelor la nivelul inflaţiei. E un lucru normal pe care îl face toată lumea, aşa se întîmplă şi la utilităţi şi la alte preţuri, inflaţia este un fenomen de care toată lumea trebuie să ţină cont. Dacă nu am face acest lucru ar fi echivalent cu o scădere a impozitelor. Evident, pentru sibieni ar fi un lucru bun dar, din păcate, nu putem să ne permitem acest lucru. Avem multe proiecte de investiţii, de dezvoltare pentru municipiul Sibiu şi toate acestea se fac cu bani”, a declarat primarul Klaus Iohannis.

Totodată, prin adoptarea deciziei de majorare, a fost modificat articolul care prevedea ca sibienii care îşi plătesc integral, pentru anul în curs, taxele şi impozitele în primul trimestru, beneficiază de o bonificaţie de 5 la sută, cuantumul acesteia fiind majorat la 10 la sută.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a spus, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, că, în opinia sa, „întreaga construcţie de impozite şi taxe locale din România este greşită”, fiindcă este încălcată autonomia locală.

„Este evident că lucrurile sunt incorect abordate din punct de vedere economic aşa cum, după părerea mea, întreaga construcţie de impozite şi taxe locale din România este greşită. Se trece cu nonşalanţă peste autonomia locală şi cred că nu ar fi rău să sugerăm celor care au puterea să decidă să facă câteva schimbări care ţin de schimbarea principiului. Este fundamental greşit ca Guvernul să stabilească nivelul impozitelor şi taxelor locale pe toate palierele. Evident, este probabil bine să existe o marjă în care să se poată lucra. Una reală, nu artificială cum este acum, în codul fiscal, şi ar fi bine să nu mai existe nicio pârghie de recentralizare. Şi acum, dacă întrebăm pe cineva din Ministerul Finanţelor spune că suntem autonomi şi putem să stabilim impozitele şi taxele cum vrem, ori acest lucru nu este nici pe departe aşa”, a spus primarul Sibiuliu.

În opinia acestuia, fiecare consiliu local ar trebui să poată stabili taxele şi impozitele locale, anual, pe baza inflaţiei prognozate în respectivul an.

„Ar fi, după mine, corect, să lăsăm consiliile locale să stabilească aceste impozite şi taxe într-o marjă largă, fiindcă nu cred că este cineva care poate să spună că impozitul trebuie să fie identic la Sibiu şi Agnita. E clar că valoarea imobilelor din Sibiu este altul decât al unor imobile echivalente din alte localităţi. Şi de aceste lucruri, într-o variantă îmbunătăţită, ar trebui să se ţină cont (…). Şi, pe de altă parte, mi se pare aberant că trebuie să aşteptăm Guvernul care trebuie să dea o hotărâre pe trei ani. Ar trebui să se lucreze evident pe o bază anuală şi să se stabilească în funcţie de inflaţia aşteptată în anul fiscal în care se face impozitarea, nu pentru anul fiscal în care nu se face impozitarea. După părerea mea, ar fi excelent să se ţină cont de autonomia locală şi în acest domeniu. Vorbesc de autonomia locală, nu una fictivă sau anulată prin anumite acte care duc la o recentralizare”, a afirmat Iohannis.

Ultima majorare a taxelor locale la Sibiu a avut loc în anul 2009.

Anul trecut, suma încasată de Primăria Sibiu din impozite locale a fost de 99.850.295 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...