Taxele pe benzină scad în pofida promisiunilor de a încetini schimbările climatice – studiu

Taxele medii pe benzină la nivel mondial au avut o tendinţă de scădere în ultimii ani, în pofida unor promisiuni ale mai multor state care au afirmat că vor încerca să limiteze încălzirea globală, arată un studiu publicat luni în revista Nature Energy, informează Reuters.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 17:40
Taxele pe benzină scad în pofida promisiunilor de a încetini schimbările climatice - studiu

Pe baza unei analize globale a preţurilor, mai mulţi cercetători de la o serie de universităţi americane au ajuns la concluzia că taxele plătite în medie pentru un litru de benzină au scăzut cu 13,3%, până la 24,2 cenţi în prima jumătate a lui 2015, de la 27,9 cenţi în aceeaşi perioadă din 2003. Declinul este paradoxal pentru că 83 de ţări, inclusiv China, Brazilia şi Indonezia au majorat taxele pe benzină în această perioadă, spre deosebire de 46 de ţări care au redus taxele.

‘Chiar dacă majoritatea ţărilor şi-au reformat taxele pe benzină, progresele spre taxe mai mari la nivel global au fost dejucate de o modificare a consumului spre ţările care au subvenţii sau taxe mai mici’, susţin cercetătorii.

În perioada analizată, o serie de state exportatoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită, au redus taxele sau au majorat subvenţiile la benzină. Alte state mari au redus uşor taxele pe benzină, inclusiv SUA, Japonia şi Germania, în pofida promisiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a poluării aerului.

‘Majoritatea statelor nu au depăşit faza paşilor mici pentru a impune taxe consistente pe emisiile de CO2, în pofida îngrijorărilor cu privire la schimbările climatice’, a declarat principalul autor al studiului, profesorul Michael Ross de la Universitatea California din Los Angeles.

Studiul analizează şi subvenţiile pentru energie acordate la nivel global şi efectele lor. Fondul Monetar Internaţional estimează că la nivel global costurile totale cu subvenţiile pentru combustibili fosili se ridică la 5.300 miliarde de dolari pe an, costuri care includ şi pagubele provocate de poluarea aerului, valurile de căldură, inundaţii şi secete ca urmare a schimbărilor climatice.

Studiul publicat luni precizează că subvenţiile pentru energie sunt greu de localizat pentru că deseori sunt ascunse, de exemplu în contracte pe termen lung semnate de minele de cărbune deţinute de stat pentru aprovizionarea unei termocentrale. În aceste condiţii, taxele pe benzină sunt o modalitate pentru a urmări modificarea politicilor în domeniul subvenţiilor. Cercetătorii susţin că nu există niciun semn privind o reducere a taxelor pe benzină în rândul marilor economii din G20, chiar dacă acestea au convenit în 2009 să elimine treptat subvenţiile pentru combustibilii fosili ineficienţi.

Te-ar mai putea interesa și
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
SUA ajută 50 de ţări să se pregătească mai bine pentru viitoare pandemii
Statele Unite ale Americii ajută 50 de ţări să-şi consolideze sistemele de sănătate, în cadrul unei strategii mondiale de prevenire a unei noi pandemii, au afirmat marţi responsabili......
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Autostrada A7 Buzău – Focșani: Imagini noi cu lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat, realizat 31%
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău a prezentat marți imagini noi de pe lotul 2 Vadu Pașii - Râmnicu Sărat ...
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou pentru a analiza răspunsul la atacul iranian
Cabinetul de război al Israelului se întruneşte din nou, marţi, pentru a analiza răspunsul potenţial la atacul din ...
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia acuză Azerbaidjanul la CIJ că „şi-a finalizat epurarea etnică” în Karabah
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul, inamicul său implacabil, în faţa celei mai înalte jurisdicţii a ONU, că "şi-a ...