Taxele pe benzină scad în pofida promisiunilor de a încetini schimbările climatice – studiu

Taxele medii pe benzină la nivel mondial au avut o tendinţă de scădere în ultimii ani, în pofida unor promisiuni ale mai multor state care au afirmat că vor încerca să limiteze încălzirea globală, arată un studiu publicat luni în revista Nature Energy, informează Reuters.
Economica.net - lun, 09 ian. 2017, 17:40
Taxele pe benzină scad în pofida promisiunilor de a încetini schimbările climatice - studiu

Pe baza unei analize globale a preţurilor, mai mulţi cercetători de la o serie de universităţi americane au ajuns la concluzia că taxele plătite în medie pentru un litru de benzină au scăzut cu 13,3%, până la 24,2 cenţi în prima jumătate a lui 2015, de la 27,9 cenţi în aceeaşi perioadă din 2003. Declinul este paradoxal pentru că 83 de ţări, inclusiv China, Brazilia şi Indonezia au majorat taxele pe benzină în această perioadă, spre deosebire de 46 de ţări care au redus taxele.

‘Chiar dacă majoritatea ţărilor şi-au reformat taxele pe benzină, progresele spre taxe mai mari la nivel global au fost dejucate de o modificare a consumului spre ţările care au subvenţii sau taxe mai mici’, susţin cercetătorii.

În perioada analizată, o serie de state exportatoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită, au redus taxele sau au majorat subvenţiile la benzină. Alte state mari au redus uşor taxele pe benzină, inclusiv SUA, Japonia şi Germania, în pofida promisiunilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a poluării aerului.

‘Majoritatea statelor nu au depăşit faza paşilor mici pentru a impune taxe consistente pe emisiile de CO2, în pofida îngrijorărilor cu privire la schimbările climatice’, a declarat principalul autor al studiului, profesorul Michael Ross de la Universitatea California din Los Angeles.

Studiul analizează şi subvenţiile pentru energie acordate la nivel global şi efectele lor. Fondul Monetar Internaţional estimează că la nivel global costurile totale cu subvenţiile pentru combustibili fosili se ridică la 5.300 miliarde de dolari pe an, costuri care includ şi pagubele provocate de poluarea aerului, valurile de căldură, inundaţii şi secete ca urmare a schimbărilor climatice.

Studiul publicat luni precizează că subvenţiile pentru energie sunt greu de localizat pentru că deseori sunt ascunse, de exemplu în contracte pe termen lung semnate de minele de cărbune deţinute de stat pentru aprovizionarea unei termocentrale. În aceste condiţii, taxele pe benzină sunt o modalitate pentru a urmări modificarea politicilor în domeniul subvenţiilor. Cercetătorii susţin că nu există niciun semn privind o reducere a taxelor pe benzină în rândul marilor economii din G20, chiar dacă acestea au convenit în 2009 să elimine treptat subvenţiile pentru combustibilii fosili ineficienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor din 2020, a investit într-un robot care va prelua sarcinile legate de......
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale ...