Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 16,05 la sută, la Timişoara

Taxele şi impozitele locale vor creşte 16,05 la sută, la Timişoara, a anunţat primarul Nicolae Robu, explicând că majorarea se impune în urma deciziei Guvernului potrivit căreia se ia în considerare situaţia financiară la 31 decembrie 2012, când existau arierate, plătite însă în ianuarie.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 16:28
Taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu 16,05 la sută, la Timişoara

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu rata inflaţiei şi că o hotărâre în acest sens va fi votată săptămâna viitoare în plenul Consiliului Local.

„Eu, ca liberal, voi milita întotdeauna pentru o fiscalitate redusă, pentru valori cât mai mici ale taxelor şi impozitelor, în general. Când am avut libertatea de a decide, în plan local, am adus timişorenilor vestea bună că în Timişoara taxele şi impozitele locale vor rămâne la nivelul celor din 2012. Acum, însă, mă văd nevoit să aduc vestea proastă că taxele şi impozitele locale vor fi majorate cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, mai exact cu 16,05 la sută. Unde-i lege nu-i tocmeală, eu sunt obligat să respect legea, ca orice cetăţean al acestei ţări, cu sau fără funcţii, şi prin urmare am prevăzut, pe ordinea de zi a Consiliului Local Timişoara din 29 ianuarie, un proiect de hotărâre de punere în aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului de marţi”, a declarat Nicolae Robu.

Potrivit primarului, noua valoare a taxelor şi impozitelor va intra în vigoare din 1 februarie, iar cei care şi-au achitat deja impozitele vor fi nevoiţi să se întoarcă la ghişee pentru a plăti diferenţa.

„Noile taxe vor intra în vigoare de la 1 februarie. Se vor face calcule cu diferenţele pentru cei care au plătit şi, din nefericire, cetăţenii cei mai conştiincioşi vor trebui să mai vină o dată. Nu am verificat dacă astăzi (vineri – n.r.) se încasează, oamenii au fost informaţi că situaţia e aşa cum am prezentat-o. Dacă în aceste condiţii vor să plătească, pot plăti”, a explicat edilul.

Nicolae Robu a spus că, deşi iniţial anunţase că nu se vor majora taxele şi impozitele la Timişoara, acum se vede nevoit să le majoreze în urma ordonanţei Guvernului care are prevederi clare în acest sens.

„Noi nu avem datorii pe 2012, dar ordonanţa analizează situaţia financiară la 31 decembrie 2012. La acea dată, municipalitatea avea arierate în valoare de 10,5 milioane de lei. Mici, în comparaţie cu arieratele din timpul anului. Am reuşit să stingem aceste arierate. În primele zile din 2013 am achitat datoria de 10,5 milioane de lei, încât la momentul ordonanţei nu aveam nicio datorie, însă ordonanţa are în vedere situaţia de la 31 decembrie, şi nu la data emiterii acestei Ordonanţe de Guvern. În ultima parte a lunii decembrie sunt activităţi specifice ale închiderii de an. Am primit cotele defalcate la începutul lui ianuarie şi am achitat toate plăţile. Am tras linie atunci pentru anul 2012, am încheiat anul cu un plus de 444.000 de lei”, a explicat Nicolae Robu.

Marţi, Guvernul a decis că primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri.

Tot marţi, primarul din Timişoara, Nicolae Robu, declara că în municipiu nu vor fi majorate taxele şi impozitele şi că Timişoara a încheiat anul 2012 cu un excedent bugetar.

„Am înţeles că este o discuţie ca Guvernul să oblige primăriile cu datorii să majoreze taxele şi impozitele. Am verificat şi nu există o asemenea hotărâre în Monitorul Oficial, am înţeles că e la nivel de discuţie. Nu este cazul să ne îngrijorăm. Primăria Timişoara nu are datorii, ca instituţie. Nu am avut deficit bugetar, am încheiat anul cu un excedent de 444.000 de lei. Dacă se vor lua în considerare şi regiile din subordinea Primăriei, atunci deja e o altă discuţie deoarece acolo sunt datorii”, declara Nicolae Robu.

Te-ar mai putea interesa și
OTP raportează că a înregistrat în primul trimestru din an un profit net de 2 milioane de lei
OTP raportează că a înregistrat în primul trimestru din an un profit net de 2 milioane de lei
OTP Bank România a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 2 milioane de lei, informează banca printr-un comunicat, relatează Agerpres....
ANPC a dat amenzi de 1,1 milioane de lei în urma controalelor efectuate la nivel național în perioada 22 – 26 aprilie 2024 în sectorul de comercializare a peștelui
ANPC a dat amenzi de 1,1 milioane de lei în urma controalelor efectuate la nivel național în perioada 22 – 26 aprilie ...
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi de aproximativ 1,1 milioane ...
Modelele deciziei de recalculare a pensiilor oficializate de guvern – documentul pe care îl vor primi acasă pensionarii
Modelele deciziei de recalculare a pensiilor oficializate de guvern – documentul pe care îl vor primi acasă pensionarii
Modele deciziilor de recalculare a pensiilor în sistemul public au fost oficializate prin publicarea Ordinului nr. 356 din ...
Fermierii ies din nou în stradă, pe 27 mai, inclusiv în București. Au șase revendicări principale.
Fermierii ies din nou în stradă, pe 27 mai, inclusiv în București. Au șase revendicări principale.
Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (APPR), din care fac parte producători agricoli ce ...