Taxele trebuie simplificate. Afectează productivitatea, descurajează antreprenoriatul – analiză

În timp ce dezbaterea publică pe noul Cod Fiscal se concentrează pe pachetul de reduceri de taxe care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, cele mai presante probleme pentru mediul de afaceri din România par să fie complexitatea sistemului fiscal şi costurile mari asociate conformării. Cel puţin aşa reiese dintr-o analiză realizază de specialiştii Ernst & Young România (EY România), care relevă că ghişeismul şi hăţişul birocratic afectează productivitatea, mai ales pentru firmele mici, şi descurajează antreprenoriatul.
Economica.net - mie, 29 iul. 2015, 10:42
Taxele trebuie simplificate. Afectează productivitatea, descurajează antreprenoriatul - analiză

„Când se discută despre taxe, conversația se concentrează de cele mai multe ori asupra nivelului acestora. Însă, pentru fondatorii de companii, cea mai presantă problemă poate fi cea a complexității taxelor”, spune într-un comunicat Mihaela Matei, coordonatorul Barometrului antreprenoriatului românesc, EY România.

Potrivit unui studiu EY România, 60% dintre antreprenorii români consideră că simplificarea regulilor fiscale şi a reglementărilor referitoare la calcularea obligaţiilor fiscale ar avea cel mai mare impact în sensul îmbunătăţirii mediului fiscal din România.

Reducerea fiscalizării veniturilor companiilor se situează pe locul al doilea pe lista de priorităţi a antreprenorilor intervievaţi de EY, cu doar 14% dintre opțiuni, urmată de dezvoltarea unei agenții guvernamentale care să asiste afacerile noi în respectarea cerințelor fiscale (11%) și de reducerea fiscalizării veniturilor persoanelor fizice (6%).

Paralela cu SUA

Proprietarii de mici companii din Statele Unite consideră nivelul complexității taxelor și al costurilor de conformitate un indicator mai bun pentru cât de prietenos este statul cu antreprenorii, decât nivelul în sine al taxelor plătite, conform unui sondaj Thumbtack. Potrivit raportului Doing Business al Băncii Mondiale, o firmă românească la început de drum are nevoie de 159 de ore/an pentru a naviga prin sistemul fiscal.

„Acest cost reprezintă de fapt o scădere a productivității pentru firma respectivă”, notează Mihaela Matei de la EY România.

Tot în Statele Unite, potrivit datelor Small Business Administration, costurile de conformitate pentru o firmă mică sunt de peste trei ori mai mari decât pentru o companie mare, care dispune de resurse semnificative pentru a se conforma codului fiscal.

„Pentru România, nu știm ca un astfel de calcul să fi fost realizat, dar cel mai probabil situația este comparabilă”, afirmă expertul companiei de consultanţă şi audit financiar.

Soluţii? Ce crede Ernst & Young

„Una dintre cele mai ieftine soluții pentru a ajuta antreprenorii români în orientarea în hățișul legislativ, mai ales pentru antreprenorii tineri, sunt resursele online de informare și educare a antreprenorilor în privința conformării cerințelor statului român.

Aceste resurse online, ca și un birou unic online pentru înființarea firmelor, ar simplifica și mai mult procesele de deschidere și administrare a start-up-urilor, lăsând mai mult timp la dispoziția asociaților să se concentreze asupra definirii produselor și serviciilor oferite, câștigarea primilor clienți și optimizarea proceselor de business.”

Conform raportului Doing Business 2015, presupunând că toate informațiile necesare înființării unei afaceri sunt disponibile fără costuri de timp și fără a apela la consultanți sau la plăți neoficiale, în România e nevoie de 8 zile, față de 8,5 zile cu un an înainte, și de realizarea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Ceea ce plasează România pe locul 38 din cele 189 de țări analizate.

În Estonia, una dintre cele mai digitalizate economii din Europa și din lume, alegerea și verificarea disponibilității numelui pentru noua companie, ca și înregistrarea efectivă a firmei, se pot face 100% online. Astfel, crearea noii firme poate dura doar câteva ore și costă 140 de euro.

Pentru simplificarea fiscalității, o altă soluție poate fi o agenție guvernamentală, notează expertul EY România. În anul 2010, în Marea Britanie a fost creată o agenție responsabilă cu simplificarea sistemului fiscal: Biroul pentru simplificare fiscală. Această instituție identifică ariile de legislație fiscală mult prea complexe atât pentru companii cât și pentru plătitorii de taxe persoane fizice. Odată identificate, este obligația agenției să analizeze cum pot fi simplificate aceste prevederi și apoi să propună spre adoptare aceste măsuri guvernului. Biroul se bucură și de expertiză externă, din partea specialiștilor din domeniul fiscal și juridic, care prezintă propriile sfaturi în privința simplificării sistemului fiscal.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air încearcă să profite cât poate de dificultățile prin care trece Blue Air. Compania oferă bilete cu tarife speciale pentru pasagerii firmei concurente
Wizz Air încearcă să profite cât poate de dificultățile prin care trece Blue Air. Compania oferă bilete cu tarife ...
Compania aeriană Wizz Air anunță că reintroduce bilete cu tarife speciale pentru clienții Blue Air afectați de zborurile recent anulate ale de către această societate. ...
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat vineri că Board-ul său l-a ales în funcţia de director general pe Slawomir ...
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de 184 de milioane de lei
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri ...
Teilor Holding SA, un grup de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Statele Unite au anunţat vineri că impun noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările "frauduloase" ...