1EUR=4.7401 RON | Bucureşti 13 º
INDICI BURSIERI
BET
7740.61
-0.0018
BETPlus
1156.97
-0.0029
BET-FI
34832.97
-0.0069
BET-NG
682.42
-0.0001
BET-XT
711.62
-0.0034
ARAX
2.44
0.0000%
BIO
0.35
0.0000%
BRD
11.7
-1.3491%
BRK
0.0714
-4.5455%
BVB
23.4
0.0000%
DAFR
0.0158
0.0000%
EBS
152.15
-0.5230%
FP
0.88
-0.7892%
OLT
0.0852
0.0000%
PRSN
0.065
0.0000%
SIF1
2.18
-1.8018%
SIF2
1.14
0.0000%
SIF3
0.232
-1.4862%
SIF4
0.616
-1.2821%
SIF5
2.05
-0.4854%
SNP
0.35
0.2865%
TEL
22
0.2278%
TGN
346
0.0000%
TLV
1.83
-0.3268%

Taximetriştii din Bucureşti, război total cu online-ul. După Uber, COTAR a dat în judecată Clever Taxi şi Star Taxi

Nemulţumiţi de ceea ce consideră a fi concurenţă neloială din partea aplicaţiilor de smartphone care facilitează transportul de persoane, taximetriştii din Bucureşti au anunţat că ies în stradă, miercuri şi joi, pentru a cere socoteală Guvernului. Confederaţia patronală care reprezintă transportatorii rutieri, COTAR, a dat în judecată atât Uber, principala ţintă a revendicărilor taximetriştilor, cât şi firmele Clever Tech şi Star Taxi App, care operează principalele aplicaţii româneşti de profil, respectiv Clever Taxi şi Star Taxi.

Comenteaza
Accesul taxiurilor cu GPL a fost restricţionat pe Aeroportul Otopeni de la 1 aprilie
Uber: Doar 100 dintre şoferii parteneri din România au contribuit anul trecut cu 320.000 lei taxe la bugetul de stat (update 26 apr, 12:34)
Uber România se apără cu cifre în faţa acuzaţiei transportatorilor că serviciile oferite prin intermediul aplicaţiei nu ar fi fiscalizate. "Anul trecut, doar 100 de parteneri UBER au contribuit cu aproximativ 320.000 de lei taxe la bugetul de stat, constând în TVA intracomunitar, impozit pe venit, impozit și contribuții salariale. În medie, un partener UBER care conduce pe platformă 2-3 ore pe zi, contribuie lunar cu suma de aproximativ 260 de lei, ceea ce putem spune că este aproximativ egal cu taxele pe care un angajator le plătește la bugetul de stat ca și contribuţii aferente salariului minim pe economie." - Jasill, firma de contabilitate care colaborează cu cei mai mulţi şoferi parteneri Uber România.
Transportatorii părăsesc Piaţa Victoriei. Preşedintele COTAR a anunţat o înţelegere cu autorităţile (update 26 apr, 12:31)
Protestatarii au început să plece din Piaţa Victoriei, la solicitarea preşedintelui COTAR, Vasile Ştefănescu, care a anunţat că s-ar fi ajuns la o înţelegere cu autorităţile. Potrivit acestuia, în termen de 30 de zile se va rezolva problema pirateriei din transporturi, urmând să mai rămână în discuţie doar problema legată de RCA.
Reacţia Uber: România a ajuns a cincea piaţă din UE. Vrem să colaborăm cu statul pentru a găsi o soluţie de reglementare (update 26 apr, 12:03)
Uber este o aplicaţie de mobil care conectează pasageri şi şoferi, oferind un serviciu de calitate, fiscalizat şi civilizat, susţine Uber România într-o poziţie oficială transmisă presei faţă de protestele transportatorilor. Compania precizează că toate serviciile sunt facturate, la vedere, fiscalizate în acord cu legea, că toţi utilizatorii şi şoferii sunt înregistraţi în baza de date, nefiind anonimi, iar partenerii sunt verificaţi. De asemenea, Uber susţine că serviciile sale reduc gradul de congestionare a traficului din Capitală. Uber reiterează şi disponibilitatea de a colabora cu autorităţile române pentru a găsi o soluţie de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene.
Peste 400 de taxiuri şi 90 de microbuze, în Piaţa Victoriei (update 26 apr, 10:18)
Peste 400 de taxiuri, 90 de microbuze şi mai mult de 500 de persoane protestau miercuri dimineaţă la ora 9:00 în faţa Guvernului, potrivit estimărilor Poliţiei Rutiere.
Traficul pe Şoseaua Kiseleff este restricţionat (update 26 apr, 08:45)
Poliţia a anunţat că traficul va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, de la ora 5.00 şi până la 22.00, ca urmare a acţiunii de protest.

Aplicaţiile româneşti fac legătura între utilizatori - consumatori de taxi - şi şoferi de taxi din Capitală afiliaţi aplicaţiilor respective, indiferent de compania de taximetrie cu care colaborează. O parte dintre firmele de taxi din Bucureşti au investit în propriile platforme online şi aplicaţii de smartphone, iar în cazul celorlalte şoferii colaboratori pot opta să folosească aplicaţiile de tipul Star Taxi şi Clever Taxi.

Acţiunile COTAR împotriva Clever Taxi şi Star Taxi au fost intentate la Tribunalul Bucureşti, iar eventuale sentinţe în aceste procese ar putea schimba faţa pieţei de taximetrie şi transport personal din Bucureşti, cea mai dinamică la nivel naţional. Problema mai veche a taxiurilor "de Ilfov" (cu licenţă în localităţile limitrofe) care fac taximetrie ilegal în Capitală pare că a coborât pe lista priorităţilor.

COTAR consideră că aplicaţiile fac concurenţă neloială deoarece se substituie activităţii de dispecerat, care necesită investiţii mai mari şi are de asemenea costuri de operare mai ridicate.

De asemenea, transportatorii susţin că serviciile de tipul Uber şi BlaBlaCar (care facilitează transportul între localităţi) constituie "piraterie", deoarece practică transport fără autorizaţie şi fără să respecte exigenţele legislaţiei privind transportul de persoane şi legii taximetriei, iar conducătorii auto colaboratori nu au atestat de şoferi profesionişti. O altă reclamaţie a taximetriştilor este că serviciile online care facilitează transportul de persoane nu ar fi corect fiscalizate.

COTAR cere Guvernului să impună, prin Ordonanţă de Urgenţă, serviciilor de tipul Uber şi BlaBlaCar să funcţioneze doar cu autorizaţie şi să se alinieze exigenţelor legislaţiei privind transportul de persoane, care în Bucureşti presupune inclusiv cheltuieli precum licenţa de taximetrie.

Compania americană Uber, principala ţintă a protestelor, s-a apărat în repetate rânduri argumentând că activitatea de ride sharing nu poate fi echivalată taximetriei, deoarece transpotul nu reprezintă activitatea de bază pentru şoferii parteneri, care optează să-şi împartă maşinile cu alte persoane în timpul liber, contra cost, pentru a-şi suplimenta veniturile. De asemenea, compania a precizat de mai multe ori că toate tranzacţiile sunt la vedere, din moment ce clienţii nu pot face plata decât online, cu cardul bancar, astfel că acuzaţia de evaziune fiscală nu se susţine.

Uber a ajuns la peste 250.000 de clienţi în România după doi ani de activitate, marea majoritate în Bucureşti. Compania mai este prezentă în Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara.

Traficul pe Şoseaua Kiseleff este restricţionat

Poliţia a anunţat că traficul va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, de la ora 5.00 şi până la 22.00, ca urmare a acţiunii de protest.

Sursa foto News.ro

Potrivit Poliţiei Române, începând cu ora 5.00, ca urmare a protestului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv pe Şos. Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona centrală), permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu. Traficul ar putea fi restricţionat şi pe Strada Paris şi pebreteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

”Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului rutier, două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu. Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu”, spun poliţiştii, care precizează că restricţiile se vor aplica până la ora 22.00.

Rutele ocolitoare vor fi Arcul de Triumf - strada Constantin Prezan - Piaţa Charles de Gaulle - Calea Dorobanţi şi Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - bulevardul Mărăşti - bulevardul Ion Mihalache.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
26 Apr 17:44
Răspunde | Votează email 0 email
jorj
nu vad cu ce deranjeaza Clever Taxi, poate pur si simplu ma grabesc si merg cu ce-o veni si n-am timp sa vorbesc cate 3 minute cu fiecare dispecerat sa fiu refuzat pe o vreme nasoala. Acolo se inscriu taximetristi autorizati, dar unii nu vor sa plateasca taxa de monopol a operatorilor mari cu turela, dispecerat, masina etc.
26 Apr 10:25
Răspunde | Votează email 4 email
Radu
In primul rand soferii astia infecti de taxi ar trebui sa invete sa se comporte cu clientii si nu in ultimul rand cu ceilalti participanti la trafic. Toate scursurile societatii practica taximetria (puscariasi, tigani etc) Concurenta este foarte corecta avand in vedere ca serviciile si soferii de Uber sunt mult peste taximetristii clasici. Companiile de taxi trebuie sa umble la calitate si apoi sa se uite in gradina vecinului... eu personal evit taximetristii cat pot de mult tocmai din experiente jalnice avute cu acestia.
26 Apr 09:34
Răspunde | Votează email 1 email
adi
inca un exemplu de idiotenie romaneasca
proprietarii de taxi si de microbuze - care elibereaza bon / bilet - numai la cerere ii acuza pe cei de la UBER de evaziune - in conditiile in care acestia nu accepta bacsis iar banii se retin dupa card automat
E un fel de Hotu striga Hotu !!! scenariu classic romanesc
Va rugam dragi taximetristi si soferi / patroni de microbuze intelegeti ca lumea evolueaza tehnologia vine in sprijinul tuturor iesiti odata naibii din talibanism si din evaziune !!
Nu stati in calea progresului, daca nu sunteti in stare sa tineti pasul schimbati locul de munca - in fabricile din tara e nevoie de oameni ca voi, lasati altii mai spalati si mai competenti pe servicii !!!
26 Apr 08:39
Răspunde | Votează email 3 email
Florin
Firmele de taximetrie n-au decât să impună propriilor angajați sau colaboratori cu contract să nu se afilieze cu Clever Taxi, așa cum aceștia au făcut-o de bunăvoie. Nu să dea în judecată un antreprenor inovator. E ca și cum un arendaș de pe la 1900 care a investit în boi și cai ar da în judecată pe inventatorul tractorului, că-i face concurență neloială și-i face lui investiția în cai nerentabilă.
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X