1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Companii

Taximetriştii din Bucureşti, război total cu online-ul. După Uber, COTAR a dat în judecată Clever Taxi şi Star Taxi

Nemulţumiţi de ceea ce consideră a fi concurenţă neloială din partea aplicaţiilor de smartphone care facilitează transportul de persoane, taximetriştii din Bucureşti au anunţat că ies în stradă, miercuri şi joi, pentru a cere socoteală Guvernului. Confederaţia patronală care reprezintă transportatorii rutieri, COTAR, a dat în judecată atât Uber, principala ţintă a revendicărilor taximetriştilor, cât şi firmele Clever Tech şi Star Taxi App, care operează principalele aplicaţii româneşti de profil, respectiv Clever Taxi şi Star Taxi.

26 apr, 2017 | ECONOMICA.net
(update 26 apr, 2017 12:34) Uber: Doar 100 dintre şoferii parteneri din România au contribuit anul trecut cu 320.000 lei taxe la bugetul de stat
Uber România se apără cu cifre în faţa acuzaţiei transportatorilor că serviciile oferite prin intermediul aplicaţiei nu ar fi fiscalizate.

"Anul trecut, doar 100 de parteneri UBER au contribuit cu aproximativ 320.000 de lei taxe la bugetul de stat, constând în TVA intracomunitar, impozit pe venit, impozit și contribuții salariale. În medie, un partener UBER care conduce pe platformă 2-3 ore pe zi, contribuie lunar cu suma de aproximativ 260 de lei, ceea ce putem spune că este aproximativ egal cu taxele pe care un angajator le plătește la bugetul de stat ca și contribuţii aferente salariului minim pe economie." - Jasill, firma de contabilitate care colaborează cu cei mai mulţi şoferi parteneri Uber România.
(update 26 apr, 2017 12:31) Transportatorii părăsesc Piaţa Victoriei. Preşedintele COTAR a anunţat o înţelegere cu autorităţile
Protestatarii au început să plece din Piaţa Victoriei, la solicitarea preşedintelui COTAR, Vasile Ştefănescu, care a anunţat că s-ar fi ajuns la o înţelegere cu autorităţile.

Potrivit acestuia, în termen de 30 de zile se va rezolva problema pirateriei din transporturi, urmând să mai rămână în discuţie doar problema legată de RCA.
(update 26 apr, 2017 12:03) Reacţia Uber: România a ajuns a cincea piaţă din UE. Vrem să colaborăm cu statul pentru a găsi o soluţie de reglementare
Uber este o aplicaţie de mobil care conectează pasageri şi şoferi, oferind un serviciu de calitate, fiscalizat şi civilizat, susţine Uber România într-o poziţie oficială transmisă presei faţă de protestele transportatorilor.

Compania precizează că toate serviciile sunt facturate, la vedere, fiscalizate în acord cu legea, că toţi utilizatorii şi şoferii sunt înregistraţi în baza de date, nefiind anonimi, iar partenerii sunt verificaţi. De asemenea, Uber susţine că serviciile sale reduc gradul de congestionare a traficului din Capitală.

Uber reiterează şi disponibilitatea de a colabora cu autorităţile române pentru a găsi o soluţie de reglementare în linie cu recomandările Comisiei Europene.
(update 26 apr, 2017 10:18) Peste 400 de taxiuri şi 90 de microbuze, în Piaţa Victoriei
Peste 400 de taxiuri, 90 de microbuze şi mai mult de 500 de persoane protestau miercuri dimineaţă la ora 9:00 în faţa Guvernului, potrivit estimărilor Poliţiei Rutiere.
(update 26 apr, 2017 08:45) Traficul pe Şoseaua Kiseleff este restricţionat
Poliţia a anunţat că traficul va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, de la ora 5.00 şi până la 22.00, ca urmare a acţiunii de protest.

Aplicaţiile româneşti fac legătura între utilizatori - consumatori de taxi - şi şoferi de taxi din Capitală afiliaţi aplicaţiilor respective, indiferent de compania de taximetrie cu care colaborează. O parte dintre firmele de taxi din Bucureşti au investit în propriile platforme online şi aplicaţii de smartphone, iar în cazul celorlalte şoferii colaboratori pot opta să folosească aplicaţiile de tipul Star Taxi şi Clever Taxi.

Acţiunile COTAR împotriva Clever Taxi şi Star Taxi au fost intentate la Tribunalul Bucureşti, iar eventuale sentinţe în aceste procese ar putea schimba faţa pieţei de taximetrie şi transport personal din Bucureşti, cea mai dinamică la nivel naţional. Problema mai veche a taxiurilor "de Ilfov" (cu licenţă în localităţile limitrofe) care fac taximetrie ilegal în Capitală pare că a coborât pe lista priorităţilor.

COTAR consideră că aplicaţiile fac concurenţă neloială deoarece se substituie activităţii de dispecerat, care necesită investiţii mai mari şi are de asemenea costuri de operare mai ridicate.

De asemenea, transportatorii susţin că serviciile de tipul Uber şi BlaBlaCar (care facilitează transportul între localităţi) constituie "piraterie", deoarece practică transport fără autorizaţie şi fără să respecte exigenţele legislaţiei privind transportul de persoane şi legii taximetriei, iar conducătorii auto colaboratori nu au atestat de şoferi profesionişti. O altă reclamaţie a taximetriştilor este că serviciile online care facilitează transportul de persoane nu ar fi corect fiscalizate.

COTAR cere Guvernului să impună, prin Ordonanţă de Urgenţă, serviciilor de tipul Uber şi BlaBlaCar să funcţioneze doar cu autorizaţie şi să se alinieze exigenţelor legislaţiei privind transportul de persoane, care în Bucureşti presupune inclusiv cheltuieli precum licenţa de taximetrie.

Compania americană Uber, principala ţintă a protestelor, s-a apărat în repetate rânduri argumentând că activitatea de ride sharing nu poate fi echivalată taximetriei, deoarece transpotul nu reprezintă activitatea de bază pentru şoferii parteneri, care optează să-şi împartă maşinile cu alte persoane în timpul liber, contra cost, pentru a-şi suplimenta veniturile. De asemenea, compania a precizat de mai multe ori că toate tranzacţiile sunt la vedere, din moment ce clienţii nu pot face plata decât online, cu cardul bancar, astfel că acuzaţia de evaziune fiscală nu se susţine.

Uber a ajuns la peste 250.000 de clienţi în România după doi ani de activitate, marea majoritate în Bucureşti. Compania mai este prezentă în Cluj-Napoca, Braşov şi Timişoara.

Traficul pe Şoseaua Kiseleff este restricţionat

Poliţia a anunţat că traficul va fi restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, de la ora 5.00 şi până la 22.00, ca urmare a acţiunii de protest.

Sursa foto News.ro

Potrivit Poliţiei Române, începând cu ora 5.00, ca urmare a protestului, circulaţia rutieră va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv pe Şos. Kiseleff de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona centrală), permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu. Traficul ar putea fi restricţionat şi pe Strada Paris şi pebreteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.

”Circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată începând cu ora 5.00, prin asigurarea traficului rutier, două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu. Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu”, spun poliţiştii, care precizează că restricţiile se vor aplica până la ora 22.00.

Rutele ocolitoare vor fi Arcul de Triumf - strada Constantin Prezan - Piaţa Charles de Gaulle - Calea Dorobanţi şi Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - bulevardul Mărăşti - bulevardul Ion Mihalache.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO