Techcelerator și Google lansează un program dedicat startup-urilor din Sud-Estul Europei care dezvoltă produse folosind inteligența artificială

Techcelerator, cel mai activ accelerator din România, și Google for Startups au lansat cea de a treia ediție a programului de accelerare „Advancing AI”, dedicat startup-urilor din Europa de Sud-Est care dezvoltă produse folosind inteligența artificială / machine learning. Comparativ cu anii anteriori, ediția a treia vizează mai multe startup-uri, inclusiv pe cele aflate în stadii mai avansate, care au deja tracțiune și o strategie go-to-market.
Lidia Neagu - mie, 26 oct. 2022, 14:13
Techcelerator și Google lansează un program dedicat startup-urilor din Sud-Estul Europei care dezvoltă produse folosind inteligența artificială

“Inteligența Artificială este una dintre cele mai importante tehnologii în prezent, cu un potențial imens de a împinge progresul în toate domeniile. Google a susținut mereu tehnologiile noi, astfel implicarea noastră în programul AdvancingAI și, implicit, sprijinirea startup-urilor care inovează cu adevărat este o continuare a eforturilor noastre la nivel local și global”, a afirmat Dan Oros, Head of Marketing, Google & YouTube Romania.

Etapa inițială a programul are o durată de trei luni, iar aplicațiile sunt deschise aici, în perioada 26 octombrie – 10 decembrie 2022. Sunt vizate atât startup-urile locale, cât și companiile din Sud-Estul Europei, care folosesc inteligența artificială/machine learning pentru a dezvolta produse tehnologice scalabile la nivel global. 

Programul va selecta între 12-15 companii care îndeplinesc următoarele criterii: 

  • o echipă solidă cu abilități complementare – formată din minim doi cofondatori
  • un produs/ soluție scalabilă global care are la bază una din următoarele tehnologii: AI, ML (Machine Learning), Deep Learning, Big Data, Cloud, DevOps, Robotic Process Automation – RPA, Blockchain, Advanced Analytics.

Module pentru start-upuri early-stage si companii mai avansate, care au deja tracțiune

Pentru a sprijini cât mai multe start-upuri, Advancing AI#3 va avea include două module (track-uri): unul de MVP Acceleration – dedicat start-upurilor early-stage și unul de Investment Readiness – dedicat companiilor care au deja tracțiune și vor să se pregătească pentru runde de finanțare de tipul pre-seed/seed. 

Companiile early-stage vor avea acces la un program de experimentare-validare construit pentru a le susține în definirea unei strategii de go-to-market, în timp ce companiile mai avansate vor beneficia de pregătirea necesară pentru scalarea produsului si a accesa surse adiționale de finanțare, Techcelerator facilitând, totodată, interacțiunea lor cu peste 70 de fonduri VC europene. 

Verticalele targetate 

Programul targetează următoarele sub-verticale: AI Analitic (aplicații precum analiza sentimentului, evaluarea riscului pentru furnizori), AI Funcțional (IoT, roboți), AI Interactiv (asistenți inteligenți, chatbots), AI Text (recunoașterea textului, conversia discursului în text), AI vizual (Computer Vision, Realitate Augmentată) și „AI & Data development tools”. 

Odată cu aceasta edițtie, pe lângă aplicațiile care vizează domenii precum enterprise SaaS, FinTech – InsurTech, eHealth, PropTech, AgriTech, Tech pentru sustenabilitate / ESG, programul va adresa și start-upurile care dezvoltă produse și soluții dedicate unor industrii ca: Aerospațial & Apărare, Securitate Cibernetică, Design & Producție de Procesoare și platforme emergente Web3. 

Dacă în cazul companiilor early-stage se va ține cont de stadiul POC-ului/ MVP-ului și de adresabilitatea produsului, în ceea ce privește companiile mai avansate, printre criteriile de selecție se regăsesc tracțiunea pe care produsul o are deja și strategia go-to-market 

Experți deep-tech și în dezvoltare de business 

Pe toată durata programului Advancing AI#3, tinerele companii vor avea acces la experți dedicați deep-tech și dezvoltare de business pe lângă investitori dedicați zonei de AI/ML, lideri din tehnologie care integrează deja inteligența artificială în produsele lor, precum și la parteneri locali și internaționali din sectorul privat și public care îi vor ajuta la prototiparea și validarea soluțiilor dezvoltate. 

În plus, pe durata programului de accelerare, startup-urile participante vor beneficia de mentorat și consultanta pentru a-și atinge obiectivele de creștere, precum și de resurse de învățare și  know-how (Design Thinking for deep-tech, Growth Sprints, AI&ML Product Development) oferite de rețeaua globală de mentori din cadrul Google for Startups, acces la mentori & consultanți de strategie de la DeepMind, Boston Consulting Group, McKinsey, PwC, Bit Sentinel și alții. De asemenea, există oportunitatea de matchmaking cu peste 200 de mentori și experți din comunitatea Techcelerator & DefCamp.

Beneficii de peste 200.000 de euro de la partenerii Techcelerator 

Toate companiile incluse în programul “Advancing AI” vor primi beneficii de la partenerii Techcelerator în valoare de peste 200.000 de euro: acces gratuit Google Cloud, credite Stripe, conturi HubSpot pentru startup-uri, produse software FreshWorks & Notion și altele.

Pana acum, Techcelerator și GapMinder au investit și accelerat un grup important de companii deep-tech din Europa de Sud-Est care au atras runde subsecvente de finanțare Pre-seed, Seed și Serie A. Printre acestea se numără Amsimcel (laureatul român al acceleratorului Consiliului European pentru Inovare în 2022 – rundă mixtă de 4,8 milioane de euro), MedicAI, Rayscape (fost XVision, cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 1 milion de euro), Soleadify (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 1,5 milioane de dolari), Synaptiq, Machinations (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 3,3 milion de dolari), Data Against Data, SecurifAI, Aggero (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 2 milioane de dolari), Cyscale (cea mai recentă finanțare anunțată a fost de 3 milioane de euro) și TypingDNA. Notabil este faptul ca Typing DNA a atras investiții și implicarea Gradient Ventures San Francisco – fondul de investiții cu capital de risc specializat pe AI al Google.

Techcelerator este acceleratorul SEED care se adresează start-up-urilor de tehnologie avansată din România și Europa de Sud Est. Cu sedii în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este accelerator și partener investițional pentru start-upuri hi-tech de nivel preseed si seed, aflate în faza de accelerare și post-accelerare.

Sunt vizate pentru accelerare și investiții companiile tinere inovatoare, cu potențial ridicat de dezvoltare și extindere la nivel internațional, din industrii în creștere precum: FinTech, B2B SaaS, eHealth, PropTech, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală și altele. Techcelerator beneficiază de suportul strategic oferit de GapMinder, Google for Startups și colaborează și cu alți câțiva investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tech din România si Europa de Sud Est.

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...