„Suntem un hotspot al biodiversităţii din Austria şi ne bazăm pe mentalitatea practică”, explică DI Johannes Ehrenfeldner, directorul Parcului Naţional. Proiectul, care este planificat să continue timp de doi ani, va aduce numeroase beneficii celui mai vestic lac din zona de stepă din Eurasia, conform unui comunicat remis redacţiei.

Protejarea biodiversităţii vaste a Austriei

Lacul Neusiedl nu este doar cel mai mare lac din Austria, dar găzduieşte şi o floră şi o faună foarte speciale. Ca rezultat al acestui proiect, echilibrul dintre managementul zonei de stuf şi protecţia mediului, precum şi ecosistemul regiunii pentru oameni şi animale, poate fi îmbunătăţit. „Cu ajutorul cunoştinţelor acumulate, putem ajunge la măsuri în lupta împotriva schimbărilor climatice”. Dr. Christian H. Schulze de la Departamentul de Botanică şi Cercetare a Biodiversităţii de la Universitatea din Viena adaugă: „Datorită dinamicii hidrologice modificate a lacului, sunt de aşteptat efecte nu numai asupra zonei de stuf, ci şi asupra biodiversităţii acesteia.”

Proiectul va explora efectele pe termen scurt şi lung ale fluctuaţiilor nivelului apei asupra speciilor de păsări care se împerechează, precum şi importanţa zonei de stuf pentru fauna sălbatică pe tot parcursul anului. Cercetătorii analizează, de asemenea, modul în care diferitele condiţii meteorologice afectează cântecul păsărilor. „Consecinţele schimbărilor climatice sunt evidente în zona din jurul Lacului Neusiedl”, spune Astrid Eisenkopf, viceguvernator al Burgenlandului. „Din proiectul comun TECH4ALL, sperăm să obţinem noi perspective despre protecţia mediului şi biodiversitate. Acestea ne vor ajuta să menţinem regiunea în stare bună pentru populaţie”.

Pentru proiect, peste 70 de dispozitive sunt plasate în zona de stuf pentru a înregistra peisajul sonor. Unele dintre dispozitive stochează înregistrările pentru analize ulterioare, în timp ce altele numite Nature Guardian sunt conectate direct la reţeaua wireless. Nature Guardian este un sistem de monitorizare acustică care creează o dimensiune cu totul nouă cercetării, fiind capabil să colecteze date acustice în mod continuu în diferite locaţii, indiferent de vreme sau de ora din zi. Datele Nature Guardian sunt transmise de la distanţă şi în timp real prin reţeaua wireless Magenta, cea mai bună reţea din Austria. Această abordare rapidă şi minim invazivă nu numai că economiseşte mult din timpul cercetătorilor, ci are şi un efect extrem de mic asupra habitatul animalelor.

Willi Song, Chairman Huawei Technologies pentru Republica Cehă, Austria şi Slovacia explică tehnologia în detaliu: „Cel mai mare avantaj este că vocile păsărilor şi amfibienilor pot fi transmise prin reţeaua mobilă, ceea ce economiseşte mult timp oamenilor de ştiinţă şi minimizează impactul asupra animalelor. De asemenea, este foarte dificil pentru cercetătorii din această zonă în special să aibă acces la studii.”

Tehnologia şi inteligenţa artificială în natură

De la impactul pozitiv asupra societăţii la proiecte de conservare: Tehnologia joacă un rol important în multe domenii şi contribuie în mod semnificativ la o varietate de dezvoltări pozitive. Proiectul de la Lacul Neusiedl este primul proiect TECH4ALL al Huawei din Austria. Împreună cu ONG-ul Rainforest Connection, Huawei lucrează deja la multe proiecte diferite la nivel internaţional: balenele sunt monitorizate şi protejate în largul coastei Irlandei, iar în pădurile din Chile Huawei lucrează pentru a proteja vulpea lui Darwin, pe cale critică de dispariţie. „Austria are ecosisteme incredibile, neatinse şi o biodiversitate enormă. Este grozav că în sfârşit putem implementa un proiect în această ţară frumoasă, cu parteneri extraordinari”, a declarat încântată Chrissy Durkin, Director de Expansiune Internaţională la Rainforest Connection. „Parteneriatul cu mari companii tehnologice precum Huawei ne permite să facem proiecte de cercetare care nu ar fi posibile fără expertiza lor”.