Telekom România: 2,1 milioane de utilizatori ai serviciilor de voce fixă şi 4,2 milioane pe telefonie mobilă, la 30 septembrie

Telekom România înregistra 2,1 milioane de utilizatori ai serviciilor de voce fixă (inclusiv FMC) la sfârşitul celui de-al treilea trimestru din 2019, în scădere cu 0,9% faţă de perioada similară a anului trecut, ca urmare a declinului continuu al numărului de abonaţi pentru serviciile tradiţionale de voce fixă, a anunţat, joi, operatorul.
Economica.net - joi, 07 nov. 2019, 14:12
Telekom România: 2,1 milioane de utilizatori ai serviciilor de voce fixă şi 4,2 milioane pe telefonie mobilă, la 30 septembrie

În schimb, baza totală de clienţi pe segmentul telefoniei mobile era de 4,2 milioane la 30 septembrie 2019, în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în special ca urmare a corecţiilor de la sfârşitul anului 2018. Cu toate acestea, ponderea segmentului postpaid în baza totală de clienţi ai serviciilor mobile a crescut până la 36,5%, ceea ce a dus la creşterea ARPU (venitul mediu pe utilizator n.r.), precizează operatorul într-un comunicat remis AGERPRES.

Pe portabilitate, Telekom România a reuşit să atragă un număr mai mare de clienţi, cu 4%, în T3 2019, faţă de acelaşi trimestru al anului 2018.

În ceea ce priveşte performanţa financiară aferentă acestui trimestru, reprezentanţii companiei susţin că ea reflectă faptul că programele de transformare iniţiate de companie generează rezultate, „ducând Telekom Romania mai aproape de atingerea obiectivului de a-şi redefini modelul operaţional pentru a deveni o companie simplificată şi digitală”.

EBITDA ajustată a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, ajungând la 36,1 milioane euro, ceea ce reprezintă un avans de 21,1% faţă de trimestrul anterior. Din cauza efectelor punctuale din T3 2018, comparaţia de la an la an arată o scădere de 12,4%, determinată în special de impactul financiar excepţional al unei tranzacţii imobiliare semnificative care a avut loc anul trecut. „Acest rezultat a fost înregistrat în ciuda competiţiei puternice de pe piaţă”, spun reprezentanţii companiei.

Veniturile consolidate ale grupului Telekom Romania în T3 2019 au continuat tendinţa de creştere care a debutat în trimestrul anterior, ajungând la 243,5 milioane euro, ceea ce reprezintă un avans de 7,4% faţă de perioada similară a anului trecut.

Veniturile din serviciile fixe în T3 2019 au fost de 56,4 milioane euro, în scădere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a veniturilor mai mici din voce fixă, care au fost compensate parţial de creşterea cu 2,1% a veniturilor din serviciile TV.

De asemenea, segmentul de TV a înregistrat o creştere a ARPU (venitul mediu pe utilizator n.r.) de peste 5% de la un an la altul, ceea ce a compensat scăderea uşoară a bazei de clienţi pentru aceste servicii, care a ajuns la 1,35 milioane de utilizatori în T3 2019.

„Evoluţia uşor negativă a numărului de utilizatori pentru serviciile broadband, care a ajuns la 1,07 milioane în T3 2019, a fost compensată de un ARPU mai mare aferent perioadei de raportare, ceea ce a dus la venituri stabile din serviciile broadband de la un an la altul. Telekom Romania a lansat recent serviciul Smart WiFi, care oferă clienţilor o modalitate extrem de practică şi la îndemână de a beneficia de servicii broadband acasă. Cererea clienţilor pentru acest serviciu este încurajatoare şi estimăm un impact pozitiv asupra numărului de clienţi pentru serviciile broadband în următoarele trimestre”, spun reprezentanţii companiei.

În acelaşi timp, segmentul strategic al serviciilor convergente fix-mobil a continuat să crească, cu un avans de 32,4% al veniturilor aferente, în T3 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acesta este rezultatul creşterii continue a numărului de clienţi pentru acest segment, cu 25,5% de la un an la altul, până la 822.647 de utilizatori. ARPU aferent a crescut, de asemenea, pentru al doilea trimestru consecutiv.

Potrivit sursei citate, veniturile din servicii mobile au continuat să crească, pentru al treilea trimestru consecutiv, ajungând la 79,8 milioane euro. Acesta este cu precădere un indicator al rezultatelor pozitive după corecţiile de la finalul anului 2018, precizează compania.

De asemenea, veniturile din servicii wholesale au continuat să crească în cel de-al treilea trimestru al acestui an, cu 67,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Grupul de companii a continuat să înregistreze, de asemenea, o îmbunătăţire semnificativă a fluxului de numerar operaţional de la un an la altul, asigurând mai multe fonduri pentru investiţii care să susţină creşterea. Astfel, grupul a reuşit să reducă baza de costuri cu 3,8% faţă de acelaşi trimestru al anului 2018.

Telekom România a demarat, totodată, un proces de restructurare, menit să susţină programele de transformare.

„În cel de-al treilea trimestru al anului, am continuat să generăm rezultate în creştere în ceea ce priveşte EBITDA, înregistrând totodată fluxuri de numerar în creştere, în ciuda condiţiilor de piaţă dificile. Aceste rezultate arată că avem capabilitatea de a ne concentra pe cele două direcţii în paralel: derularea cu succes a programelor interne de transformare a costurilor, precum şi îmbunătăţirea veniturilor aferente segmentelor strategice. Performanţa din cel de-al treilea trimestru reflectă faptul că suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte controlul riguros al costurilor şi al fluxului de numerar.(…) Ca şi în perioada anterioară, avem în continuare o poziţie bună în ceea ce priveşte percepţia de brand, fiind brandul numărul doi în preferinţele clienţilor pe toate segmentele de servicii – mobil, servicii integrate, TV şi broadband. În continuare avem lucruri de făcut, dar rezultatele arată că suntem pe drumul cel bun”, a declarat Nicolas Mahler, director executiv financiar, Telekom Romania.

Telekom Romania este prezentă pe piaţa românească din 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom şi Cosmote România. Telekom aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicaţii integrate.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Alte cinci linii de transport în comun de suprafaţă, din totalul celor 21 care deservesc peste 350.000 de locuitori ai cartierului bucureştean Drumul Taberei, vor fi reorganizate, cu orar......
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a transmis vineri seară un comunicat ...
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Producătorul de componente auto Schaeffler AG a inaugurat vineri o nouă fabrică în Szombathely, vestul Ungariei, o investiţie ...
Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%
Agroland a înregistrat în semestru întâi o cifră de afaceri de peste 128 de milioane de lei, în creștere cu 5,2%
Grupul Agroland, care operează cea mai mare reţea de magazine cu produse pentru grădinărit, îngrijirea animalelor şi ...