Telekom România anunţă venituri şi profit în scădere în trimestrul al treilea, din cauza declinului telefoniei fixe

Trecutul Romtelecom ca monopol naţional de telefonie fixă continuă să bântuie grupul Telekom România, controlat de nemţii de la Deutsche Telekom prin compania grecească Cosmote. Operatorul, la care statul român deţine încă un pachet consistent de acţiuni, a raportat joi o scădere de 5,3% a veniturilor pentru trimestrul al treilea din acest an faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, la 227 de milioane de euro, în timp ce profitul EBITDA (înainte de dobânzi, impozitare, deprecieri şi amortizări) a coborât cu 4,2%, la 41 milioane de euro.
Economica.net - joi, 08 nov. 2018, 12:51
Telekom România anunţă venituri şi profit în scădere în trimestrul al treilea, din cauza declinului telefoniei fixe

În primele nouă luni ale anului, veniturile Telekom România au scăzut cu 2,1%, la 691 de milioane de euro, în timp ce profitul EBITDA s-a redus cu 5,8%, la 112 milioane de euro.

Scăderile au fost cauzate de încasările mai mici obţinute din business-ul de comunicaţii fixe, în timp ce veniturile din comunicaţii mobile şi servicii pentru companii au evoluat pozitiv, potrivit companiei.

Veniturile din comunicaţii mobile au crescut în trimestrul al treilea cu 6,1% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, până la 117,9 milioane euro, reflectând în mare parte veniturile mai mari din ofertele convergente fix-mobil şi creşterea pe segmentul de date mobile, susţinută de ofertele cu net mobil nelimitat, potrivit unui comunicat al Telekom.

Numărul clienţilor serviciilor mobile a crescut cu aproximativ 44.000 de la începutul acestui an şi a ajuns la 5,302 milioane la sfârşitul lunii septembrie. Pe partea de telefonie fixă, numărul abonaţilor a scăzut cu 93.000, la 1,772 milioane. Compania a înregistrat o tendinţă uşor negativă şi în zona serviciilor de internet broadband, unde baza de clienţi a coborât la 1,108 milioane, faţă de 1,134 milioane la finele anului trecut.

Numărul clienților pentru serviciile integrate fix-mobil a crescut cu 44% în trimestrul al treilea faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 655.547 la sfârşitul lunii septembrie 2018, iar veniturile aferente au crescut cu 30,7%, mai precizează reprezentanţii Telekom România.

Segmentul clienților de servicii de televiziune a înregistrat o uşoară scădere, de 1,4%, ajungând la 1,45 milioane, cu venituri aferente în scădere cu 7,8% de la un an la altul. Pe de altă parte, numărul clienţilor serviciilor de Internet TV (IPTV) a crescut cu 16%.

Grupul de companii Telekom România este format din Telekom România Communications (fosta Romtelecom), unde statul român încă deţine 46% din acţiuni, şi Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote România).

Telekom România Mobile avea 4,6 milioane de clienţi la sfârşitul lunii septembrie, în scădere cu 2,7% în principal ca urmare a eliminării cartelelor SIM inactive. Din totalul clienţilor, 36% au abonamente, iar restul cartele preplătite.

Pe segmentul business, baza de clienţi a crescut cu 8,8% în trimestrul al treilea, au adăugat reprezentanţii Telekom.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de bănci firmelor românești ajung la 85 de miliarde de lei
Cristian Popa (BNR): Creditele acordate de bănci firmelor românești ajung la 85 de miliarde de lei
Creditele acordate de sistemul bancar companiilor cu capital românesc se ridică la 85 de miliarde de lei, respectiv 63% din creditele bancare acordate către companii, a declarat, joi seara,......
Cristi Movilă, VTEX: Și în acest an piața locală de comerț online va crește cu 30%
Cristi Movilă, VTEX: Și în acest an piața locală de comerț online va crește cu 30%
Anul trecut a fost un an în care comerțul electronic a crescut accelerat în toată lumea pe fondul pandemiei și a restricțiilor ...
Contra 2-3 euro pe lună plătiţi de angajator poţi să îţi iei în avans 50% din banii aferenţi zilelor lucrate efectiv într-o lună
Contra 2-3 euro pe lună plătiţi de angajator poţi să îţi iei în avans 50% din banii aferenţi zilelor lucrate efectiv ...
Un contract între un fintech inovator şi angajatorul tău îţi permite să îţi încasezi în avans 50% din zilele lucrate ...
STB pierde din nou în instanță în cazul tramvaielor de la Pașcani
STB pierde din nou în instanță în cazul tramvaielor de la Pașcani
Curtea de Apel București a respins miercuri contestația în anulare a Societății de Transport București (STB), după ...