1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Ovidiu Ghiman, Telekom România: Există pericolul iminent al unui blocaj financiar în economia naţională

Atitudinea generală a antreprenorilor este mai degrabă pesimistă, cu un plus în cazul companiilor medii, după ce majoritatea firmelor a fost obligată de situaţie să-și închidă activitatea, relevă un studiu al agenției de cercetare de marketing ISRA, realizat la solicitarea Telekom Romania, a explicat Ovidiu Ghiman, directorul executiv comercial segment business, într-o conferinţă de presă online. Acesta a adăugat că în aceste condiţii există pericolul iminent an unui blocaj financiar.

14 apr, 2020 | | ECONOMICA.net

"Există pericolul iminent al unui blocaj financiar. Cred că este mai important ca oricând ca fiecare companie să conştientizeze cât de important este rolul pe care îl joacă în asigurarea circulaţiei banilor în economie. Banii sunt sângele economiei şi trebuie să nu ajungem în siutaţia în care ne blocăm complet", a spus Ghiman.

Un alt studiu realizat la solicitarea Telekom Romania, relevă că pentru 63% dintre companii, cea mai mare cauză de stres este reprezentată de criza economică iminentă, potrivit lui Ovidiu Ghiman.

De asemenea, impactul financiar și diminuarea nivelului de activitate reprezintă principalele probleme cu care se confruntă acestea: 79%  dintre respondenți se confruntă cu probleme de lichiditate, 74% au proiecte sau comenzi anulate, 50% se așteaptă la întârzierea plăților de la clienți, în timp ce 43% au dificultăți în acoperirea salariilor.

Studiul şi-a propus să ancheteze în ce măsură sunt afectate companiile şi unde se află în scorul de stress. Firmele care au răspuns chestionarului recunosc că impactul pandemiei este generalizat și nu doar asupra afacerii lor, în condițiile în care există o interdependență între ei și furnizori.

"Mediul de afaceri din România se află undeva la 63 la testul de stress. Această valoare este foarte diferită între companii de mărime difertiă. Cea mai mare valoare este pentru companiile de mărime medie, multe dintre aceastea fiind forţare să îşi închidă activitatea în ultimele săptămâni. Cea mai mică valoare se înregistrează pentru companiile mari, cel mai probabil pentru că dispun de resursele necesare să faţă crizei", a explicat Ghiman.

O parte dintre antreprenori nu își imaginau că afacerile lor (transport urban, construcții, montări de geamuri, comerț cu mobilă) pot continua fără interacțiune face-to-face, însă în prezent reușesc să comunice foarte bine online cu angajații și să asigure continuitatea afacerii.

Pe de altă parte, cei care au fost nevoiți să își suspende activitatea, au de gând să se reîntoarcă la afacerea propriu-zisă imediat după încheierea stării de urgență, cei mai mulți estimând luna iunie.

Ovidiu Ghiman descrie și situaţii în care afacerile s-au reinventat pe termen scurt: "în această perioadă dificilă, mai multe firme au reușit să își continue activitatea prin schimbarea totală a modelului de afaceri: o spălătorie auto preia mașinile clienților de acasă, le spală și le returnează la adresa clientului; o firmă de avocatură oferă consiliere juridică, în locul reprezentării în instanță; o firmă de contabilitate oferă mare parte din timp consiliere pe probleme de șomaj tehnic".

Sfaturi pentru telemuncă

În condițiile actuale, Telekom Romania este foarte conectat la nevoile clienților și a observat o dinamică foarte mare în schimbarea modelului de funcționare în afaceri, după ce 53% dintre companii au apelat la telemuncă, potrivit lui Ovidiu Ghiman.

În acest sens, Telekom Romania a pregătit un ghid cu informații utile destinate antreprenorilor.

"Când vorbim despre continuarea activității profesionale în afara biroului, consider că sunt trei aspecte importante de luat în calcul: soluțiile de conectivitate, păstrarea securității datelor și instrumentele digitale care ne pot ușura munca. Astfel, angajații au nevoie de o conexiune securizată la internet în bandă largă, asigurând comunicarea cu sistemele companiei, printr-o conexiune de tip VPN. Astfel, veți asigura minimul necesar pentru siguranța datelor companiei. De asemenea este foarte important să utilizeze instrumente de colaborare, care să faciliteze colaborarea echipelor, cum ar fi soluții pentru audio/videoconferință, aplicații pentru editarea/partajarea documentelor. Un alt aspect, subestimat de foarte multă lume, este reprezentat de importanța accesoriilor și echipamentelor utilizate. A lucra de acasă înseamnă mult mai multe apeluri video. Echipelor le place să se vadă când colaborează, astfel că vă veți dori o cameră web bună și căști pentru o experiență confortabilă și de calitate", a declarat Ovidiu Ghiman, Directorul Executiv Comercial Segment Business.

Cum sprijină Telekom companiile afectate

În sprijinul companiilor afectate de oprirea economiei din cauza epidemiei de coronavirus, Telekom Romania va furniza comunicații nelimitate, cu o reducere de 100%, tuturor clienților companii care au planuri tarifare cu trafic inclus, timp de o lună, începând de marți, 14 aprilie.

Extraopțiunea va putea fi activată din aplicația de management al contului MyAccount Telekom, în câțiva pași simpli, fără niciun cost suplimentar sau constrângeri contractuale. La expirarea perioadei de valabilitate, extraopțiunea se va dezactiva automat, iar clienții vor reveni la beneficiile inițiale.

La expirarea perioadei de valabilitate, extraopțiunea se va dezactiva automat, iar clienții vor reveni la beneficiile inițiale.

Ulterior, ei vor avea posibilitatea să aleagă în continuare această extraopțiune, contracost, apelând numărul de telefon 1921 sau direct din aplicația MyAccount Telekom. De la declanșarea stării de urgență în România, în 16 martie, Telekom Romania a lansat o serie de oferte, instrumente și facilități prin care susține activitatea antreprenorilor, a sistemului educațional și a instituțiilor statului, implicate în gestionarea crizei.

Telekom Romania a extins ofertele comerciale lansate la începutul anului pentru antreprenorii care se vor porta, atât online, cât și offline, până pe 17 mai 2020, și care optează pentru abonamentul Freedom 5. Astfel, clienții companii vor beneficia de conectivitate mobilă nelimitată, voce și internet 4G, cu 100% reducere din costul abonamentului în primele șase luni de la portare.

Pentru continuarea studiilor de la distanță, Telekom oferă un pachet gratuit ce include atât licențele de acces în platforma de management educațional Adservio, cât și conectivitate mobilă nelimitată 4G. Până în prezent, peste 300.000 de noi elevi, 18.000 de profesori, din peste 2.000 de școli, dar și 600.000 de părinți s-au înscris în platformă în ultimele săptămâni, a spus Ghiman.

„Acesta este modul nostru de a sprijini mediul de afaceri din România, prin măsuri concrete, cu aplicabilitate limitată. Vom analiza în continuare modul în care vom putea contribui la supravieţuirea industriilor cele mai afectate precum şi la revenirea companiilor din ţara noastră la nivelul optim de funcţionare. Este un angajament de loialitate al Telekom Romania faţă de companiile din România, faţă de antreprenori, manageri si faţă de angajaţii lor. În acelaşi timp, este o promisiune de a ţine România conectată, de a a sprijini afacerile să treacă peste această perioadă cât mai ușor, contribuind astfel la continuitatea activităţii lor”, a declarat Ovidiu Ghiman, Directorul Executiv Comercial Segment Business.

Sondajul online a fost realizat pentru Telekom Romania de către agenția iSense Solutions pe un eșantion reprezentativ național de antreprenori, în perioada 2-3 aprilie.

Al doilea studiu a fost realizat în perioada 27 martie - 2 aprilie 2020, pe un eșantion de firme din șase verticale (servicii, HoReCa, transport, comerți, construcții și alte industrii). Metoda aleasă a fost cea a interviurilor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO