Telekom România ia în calcul să nu participe la licitaţia pentru 5G din cauza OUG 114

Telekom România ia în calcul să nu participe la licitaţia pentru 5G din cauza condiţiilor care rezultă din OUG 114, a anunţat vineri, CEO-ul grupului Miroslav Majoros.
Lidia Neagu - vin, 22 feb. 2019, 11:05
Telekom România ia în calcul să nu participe la licitaţia pentru 5G din cauza OUG 114

„Este posibil ca Telekom să nu participe la licitaţia 5G. Noi facem business, nu caritate. Sper să nu se ajungă acolo şi că condiţiile licitaţiei să fie rezonabile”, a spus Majoros la o întâlnire cu presa.

El a explicat că „fiecare euro pe care îl vom câştiga în viitor, va fi taxat cu 3%”, ceea ce dezavantajează operatorul de telefonie mobilă în raport cu alte companii, care se vede nevoit să stopeze anumite achiziţii.

„Măsurile din OUG sunt non-inteligente şi ne vor îngheţa potenţiale achiziţii din viitor. De exemplu, dacă vrem să vindem sau să cumpărăm o clădire, un hotel, veniturile generate de această achiziţie vor fi taxate cu 3%. Sau proiectele de IT&C, unde operatorii sunt dezavantajaţi faţă de integratorii IT&C. Sau dacă vindem un iPhone, noi plătim 3%, în schimb un non-operator nu are această taxă”, a mai spus oficialul.

Licitaţia pentru atribuirea frecvenţelor 5G este programată să aibă loc la finele acestui an. Sorin Grindeanu, şeful ANCOM, a declarat de curând că că implementarea 5G va necesita investiţii din partea operatorilor de 58 miliarde de euro, la nivelul UE, până în 2025, iar în România ar fi nevoie de 2 miliarde de euro. Sumele nu includ costurile pentru licenţe.

Vor fi scoase la licitaţie următoarele benzi de frecvenţe prioritare pentru introducerea timpurie a sistemelor de comunicaţii mobile de generaţia a 5-a în Uniunea Europeană: banda de 700 MHz (694-790 MHz), banda 3400-3800 MHz şi banda de 26 GHz (24,25-27,5 GHz).

Majoros a mai adăugat că în cazul în care Telekom nu va participa la liciaţia 5G, va putea totuşi să ofere servicii 5G pe actualele frecvenţe pe care le deţine.

„Ipotetic vorbind, dacă nu participăm la licitaţie, putem oferi 5G pe frecvenţele pe care le avem. Cu cât e mai sus frecvenţa, cu atât mai bine pentru 5G, dar undele sunt mai scurte, deci e nevoie de mai multe turnuri, aşadar vorbim de costuri mai mari pentru energie şi construcţii”, a adăugat CEO-ul.

La finele lunii ianuarie, companiile Orange, Telekom şi Vodafone România, grupate în Asociaţia Operatorilor Mobili din România (AOMR), lansează un ferm avertisment asupra efectelor pe care le-ar putea avea Ordonanța de Urgență 114/2018 asupra unuia dintre cele mai performante sectoare ale economiei românești: comunicațiile electronice.

Mai precis, asociaţia spune că OUG 114/2018 impune un set de noi taxe și impozite asupra sectorului de comunicații, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la prețuri foarte mici, raportate la piața Uniunii Europene.

În același timp, prețurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanță la un nivel exagerat de mare, în contradicție cu prevederile Directivei 2002/20/CE și cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene.

Potrivit asociaţiei, „Conform Strategiei Naționale 5G, statul român ar trebui să intre într-un parteneriat cu sectorul rivat care să faciliteze extinderea rețelelor de telecomunicații fixe și mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes. Constatăm însă că OUG 114/2018 conține prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancțiuni atât excesive cât și discriminatorii pentru companiile telecom față de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații”.

În concluzie, măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicații mobile, în detrimentul investițiilor necesare pentru dezvoltarea rețelelor, astfel că AOMR solicită Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicaţiile electronice.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: Creştere de 19% a firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2022
ONRC: Creştere de 19% a firmelor ce şi-au suspendat activitatea în primul trimestru din 2022
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şase luni din 2022 a fost de 7.190, în creştere cu 18,98% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, conform datelor publicate de......
Criza energiei a lovit dur UE, în iunie 2022. Deficitul balanţei comerciale a ajuns la 34 mld. euro, de la un excedent de 14 mld. euro, în perioada similară din 2021
Criza energiei a lovit dur UE, în iunie 2022. Deficitul balanţei comerciale a ajuns la 34 mld. euro, de la un excedent ...
Uniunea Europeană a înregistrat în iunie un deficit al balanţei comerciale de 34 miliarde de euro, faţă de un excedent ...
Dosar Revoluţie – Parchetul General a publicat rechizitoriul
Dosar Revoluţie – Parchetul General a publicat rechizitoriul
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat, marţi, pe pagina de internet a instituţiei, ...
Un fost ministru al Energiei din România cere Comisiei Europene să preseze Bulgaria să finalizeze interconectorul de gaze cu Grecia. “Au trecut opt ani și nu mai este timp de poveşti”
Un fost ministru al Energiei din România cere Comisiei Europene să preseze Bulgaria să finalizeze interconectorul de gaze ...
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și una dintre vocile autorizate în domeniu, a solicitat public Comisiei Europene ...