Telekom va lansa, în mai puţin de două săptămâni, un proiect de servicii financiare sub brandul Telekom Banking

Economica.net
08 10. 2017
tmobile_99306200

La lansare vor participa Miroslav Majoros, CEO al Telekom România, Michal Chyczewski, CEO-ul Alior Bank, Magdalena Proga-Stepien, director T-Mobile Banking şi Claudia Butac, director general Alior Bank – sucursala Bucureşti.

Serviciile financiare digitale ale Alior Bank, bancă poloneză specializată în servicii digitale, vor fi disponibile, în curând, pentru clienţii Telekom.

Oferta va fi anunţată peste 12 zile.

Polonia a devenit, în ultimii trei ani, un fel de poligon de testare pentru servicii bancare digitale, cu costuri reduse, furnizate prin intermediul smartphone-ului. Aversiunea la risc, reglementările complexe şi labirintul birocratic au prevenit până de curând parteneriatele extinse între bănci şi companiile telecom.

Încetinirea creşterii în ambele industrii până la stagnare şi atingerea nivelului de saturaţie pe cele mai mari pieţe i-a împins însă pe bancheri şi pe marii jucători din telecom să caute noi modele de business care să atragă şi să reţină clienţii.

Un alt obstacol în calea intrării companiilor telecom pe piaţa serviciilor financiare a fost reticenţa majorităţii consumatorilor de a se complica deschizând mai multe conturi bancare sau de plăţi, însă smartphone-ul rezolvă acest aspect prin simplificare.

Trei din cei patru operatori mobili mari din Polonia au intrat în parteneriate cu bănci în ultimii trei ani, pentru livrarea de servicii financiare digitale.

Rezultatele nu corespund estimărilor iniţiale, cu menţiunea că în proiecte IT aşteptările pot fi caracterizate de regulă de prea mult optimism, izvorât din entuziasm. Însă băncile implicate în aceste proiecte au atras clienţi într-un ritm mai bun decât restul pieţei de servicii financiare. La rândul lor, operatorii telecom au câştigat clienţi într-un ritm mai bun decât în cazul companiilor din acelaşi sector care nu au investit în servicii financiare. „Băncile telecom” au reuşit un debut bun, nu spectaculos, în proiectele-pilot din Polonia.

Deutsche Telekom, prin T-Mobile Polska, şi Alior Bank, au lansat, în anul 2014, un parteneriat care îşi propunea să le prezinte clienţilor un serviciu de mobile banking integrat, complet, simplu de folosit şi semnificativ mai ieftin în comparaţie cu comisioanele percepute de multe dintre băncile tradiţionale.

Pe de o parte, compania telecom şi-a îmbogăţit oferta cu un portofoliu servicii financiare digitale, ieftine şi uşor de folosit. Pe de altă parte, Alior Bank a câştigat un nou canal de vânzări, cu acces la milioane sau zeci de milioane de potenţiali clienţi.

La rândul lor, consumatorii au primit un cont bancar cu costuri zero şi un card de debit, într-o piaţă unde, cel puţin acum trei ani, standardul în banking era caracterizat de comisioane la aproape orice operaţiune. Nu e de neglijat nici abilitatea de a face plăţi, transferuri online şi de a contracta împrumuturi direct de pe smartphone, fără complicaţii, nici diferitele discounturi şi posibilităţi de a obţine cashback în funcţie de ofertele negociate de bancă şi operator cu diferiţi parteneri.

În vara anului trecut, DT anunţa o colaborare cu cooperativa germană de bănci BVR pentru integrarea cardurilor bancare în serviciile de tip portofel digital oferite de operatorii telecom pe smartphone-uri, precum serviciul MyWallet al Deutsche Telekom.

În 2014, Vodafone a lansat în România serviciul M-Pesa, care le permite clienţilor să trimită şi să primească bani, să plătească cumpărături şi facturi şi să-şi reîncarce cartela direct din telefon, fără un cont bancar. Serviciul este suportat pe orice tip de telefon mobil şi nu este necesară o conexiune la internet. Plăţile la comercianţi, plata facturilor şi reîncărcarea cartelei sunt gratuite pentru utilizatorii M-Pesa, iar comisioanele pentru transferul de bani pleacă de la un leu.

Anul trecut, Orange România lansa Orange Money, un serviciu de transfer de bani, disponibil de asemenea pentru toate tipurile de telefoane, cu comisioane minime. Serviciul permite şi plăţi la comercianţi, plata facturilor Orange sau reîncărcarea cartelelor şi alimentarea contului unui client Orange Money cu cardul pe website. Serviciul foloseşte un cont ataşat numărului de telefon, administrarea contului şi operaţiunile de bază sunt gratuite, iar comisioanele pentru transferuri de bani pornesc de la un leu.