Temeri privind viitorul Telekom după preluarea de către Orange. Statul ar rămâne cu doar 20% din firma de fix, iar cea de mobil ar ajunge insignifiantă pe piață

Gabriela Ţinteanu - vin, 12 mart. 2021, 13:13
Temeri privind viitorul Telekom după preluarea de către Orange. Statul ar rămâne cu doar 20% din firma de fix, iar cea de mobil ar ajunge insignifiantă pe piață

La ora actuală, Telekom România este în plin proces de delimitare a celor două entităţi componente, de mobil şi fix, pentru ca la 1 septembrie preluarea Telekom România Comunications (TRC – serviciile fixe)  de către Orange România să înceapă efectiv. Surse din piaţă spun că fostul Romtelecom va fi deţinut de o societate nouă care se va înfiinţa până în august 2021, urmând ca după doi ani de funcţionare, aceasta să fie înglobată în Orange România, ceea ce ar reduce participaţiunea statului la maxim 20% din viitoarea companie. Trecerea TRC la Orange va cuprinde şi transferul celor 881.000 de clienţi Telekom care beneficiază acum de serviciile convergente, fix-mobil, ale companiei.

Surse din piaţa comunicaţiilor ne-au declarat că reprezentanţii Guvernului şi al Ministerului Digitalizării ar fi nemulţumiţi de faptul că, după finalizarea tranzacţiei dintre Telekom România Communications  şi Orange România statul român va ajunge să mai deţină 20% din acţiunile viitoarei entităţi Orange în România.

Aceeaşi surse arată că Telekom România a început deja să se despartă în mai multe companii pentru ca în august segmentarea celor două companii Telekom, de fix şi mobil, să fie gata, şi să permită preluarea Telekom România Communications de către Orange România începând cu data de 1 septembrie 2021.

Deja departamentul IT ar fi fost externalizat către o societate care face acelaşi lucru şi pentru Orange România şi alte companii de comunicaţii. Departamentul de HR a pentru mai multe companii de Europa Centrală şi de Est care aparţin Telekom este deja coordonat de o firmă din România, în timp ce departamentul financiar are sediul la Bratislva, iar cel de call-center în Slovenia.

Odată cu finalizarea acestei acţiuni (care implică şi apariţia departamentelor regionale Telekom şi pentru marketing, vânzări, retail, etc), care ar necesita un plus de 600 de oameni faţă de ce există la ora actuală, şi după obţinerea acordului de la Comisia Europeană, preluarea efectivă ar urma să aibă loc începând cu data de 1 septembrie 2021.

În plus, angajaţii Telekom România și-ar dori fie trecerea la Orange România, fie concedierea în baza unor salarii compensatorii, în niciun caz continuarea activităţii în noile departamente/companii înfiinţate de Telekom.

Până la această dată, 1 septembrie 2021, Orange România ar urma să înfiinţeze o companie specială aparţinând Orange şi statului român, companie care ar trebui să aibă o durată de viaţă de maximum doi ani, potrivit aceloraşi surse din piaţă.

După expirarea acesteia, noua companie şi clienţii aduşi de ea ar urma să fie înglobaţi în Orange România, companie în care statul român ar mai ajunge la final să deţină doar 20%, datorită aportului mare de capital adus de Orange România, ceea ce ar permite guvernului PNL – USR Plus deţinerea unui singur post în Consiliul de Administaţie al viitoarei entităţi.

După ce tranzacția primește aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului Concurenței, românii care au internet fix, TV, telefonie fixă ori pachete de servicii fix-mobile de la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) ar putea deveni clienți ai Orange, așa cum s-a întâmplat cu clienții UPC după ce operatorul de comunicații prin cablu a fost cumpărat de Vodafone.

881.000 de clienţi TKR care au servicii fix-mobil vor migra către Orange

De altfel, în comunicatul de pe site-ul Orange România , compania spune: “TKR este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane €, raportată în 2019. Prin infrastructura de rețea pe care o deține, TKR oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării. De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după  finalizarea  tranzacției”.

După finalizarea tranzacţiei, Orange și statul român ar fi acționari minoritari la Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote), în condițiile în care această companie va continua să opereze în piața din România sub controlul OTE (70% din acțiuni). Cum însă intenţiile Telekom sunt clare pentru retragerea din România, negocierile pentru vânzarea tranzacţiei cu RCS&RDS pentru segmental de mobil au căzut, iar clienţii care au şi fix şi mobil de la Telekom migrează către Orange România, patrimoniul fostei Cosmote ar rămâne aproape inexistent, după cum spun sursele noastre.  În plus, cum tarifele Telekom Mobile încep uşor uşor să se alinieze cu cele din pachetele de la Orange România, nu se ştie ce va mai rămâne din fosta companie grecească pentru a fi administrat alături de Telekom şi statul român.

Orange România a anunțat pe 11 noiembrie 2020 că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (“TKR”), într-o tranzacție care va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a deveni prima alegere a clienților pentru servicii convergente pe piața locală.

Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane €, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane €, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți.

În fața acestor semne de întrebare, am adresat Telekom și ANCOM întrebări despre nivelul investițiilor companiei în zona de mobil, dar încă nu am primit un răspuns

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...