Templeton vrea prelungirea cu şase luni a împuternicirii pentru pregătirea listării FP la Varşovia

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, propune acţionarilor FP să îi prelungească până la 30 iunie 2013 împuternicirea dată în iunie pentru pregătirea listării secundare a Fondului la Bursa de Valori de la Varşovia, întrucât mandatul iniţial expiră la finele acestui an.
Economica.net - joi, 11 oct. 2012, 15:51
Templeton vrea prelungirea cu şase luni a împuternicirii pentru pregătirea listării FP la Varşovia

Propunerea va fi votată de acţionari într-o AGA convocată pentru 23 noiembrie, se arată într-un convocator transmis, joi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În aceeaşi zi acţionarii vor analiza şi bugetul de venituri şi cheltuieli al Fondului Proprietatea pentru anul viitor.

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat la finele lunii iunie listarea secundară a Fondului la Bursa de la Varşovia.

Operaţiunea este, însă, blocată deoarece este nevoie de o conexiune a Depozitarului Central de la Bucureşti cu cel din Polonia, iar pentru aceasta nu există încă un cadrul legal aprobat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Totodată, decizia AGA privind listarea a fost contestată în instanţă de un acţionar al Fondului, avocatul Ioana Sfîrăială.

Listarea secundară a acţiunilor la Varşovia va fi realizată în baza unui memorandum de informare, care nu necesită aprobarea niciunui alt organism de reglementare.

Managerul Fondului, Greg Konieczny, spunea în iunie că memorandumul poate fi realizat în circa 10 săptămâni, după care ar trebui să mai dureze cam 2-3 săptămâni până la listare, însă data finală depinde de momentul stabilirii unei legături între sistemele celor doi depozitari centrali.

Listarea secundară ar face Fondul mai vizibil şi mai uşor accesibil pentru investitorii străini şi ar putea duce la creşterea preţului, întrucât va exista o cerere suplimentară pentru aceste acţiuni.

Cotarea pe bursa din Polonia va fi intermediată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities. Potrivit bugetului pentru listare aprobat în luna iunie de acţionarii FP, consorţiul ar urma să încaseze 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro), iar cheltuielile pentru serviciile juridice sunt estimate la 2,2 milioane lei (peste 480.000 de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 3,33%, la 0,5075 lei. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 6,992 miliarde lei (1,53 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...