Tender obţine din nou recomandarea „CUMPĂRĂ“ pentru acţiunile Prospecţiuni Bucureşti

Preţul ţintă al acţiunilor companiei Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) a fost corectat în minus cu aproape un ban, până la 0,204 lei / titlu, de către analiştii SSIF Broker Cluj Napoca, faţă de estimarea anterioară. Totuşi, a fost păstrată recomandarea „CUMPĂRĂ“, pentru compania controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, potrivit unui raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 sept. 2012, 21:03
Tender obţine din nou recomandarea „CUMPĂRĂ“ pentru acţiunile Prospecţiuni Bucureşti

Preţul ţintă de 0,204 lei / acţiune a fost determinat prin compararea cu companii de acelaşi profil. Potenţialul de creştere al acţiunii PRSN este de aproape 40% faţă de preţul cu care se tranzacţionează în prezent pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

PRSN este simbolul bursier al companiei Prospecţiuni Bucureşti, specializată în prospectarea geologică şi seismică a zecămintelor de petrol şi gaze, mai ales pentru OMV Petrom şi Romgaz.

Reducerea preţului probabil pentru următoarele 12 luni a fost decisă nu atât din cauza rezultatelor mai slabe pe primul semestru al anului, cât mai degrabă ca urmare a stagnării cererii serviciilor de proscpectare a zăcămintelor de petrol şi gaze, potrivit raportului elaborat de analistul Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker Cluj Napoca, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Cifra de afaceri a companiei controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender a scăzut cu 27% în Semestrul 1 al anului 2012, până la 103 milioane de lei, iar pierderile înregistrate s-au ridicat la 6,2 milioane de lei, scrie analistul Andrei Rădulescu, în  raportul  SSIF Broker Cluj Napoca.

În ciuda eforturilor sale de internaţionalizare a operaţiunilor (Tender caută petrol şi aur în Senegal),   Prospecţiuni Bucureşti este foarte dependentă de comenzile Romgaz şi OMV Petrom, care au întârziat licitaţiilor lucrărilor de prospectare – potrivit raportului citat.

„În ciuda rezultatelor slabe pe Semestrul 1, compania a revenit pe profit în Trimestrul  2 şi mă aştept la o evoluţie bună în restul anului. Totodată, internaţionalizarea activităţii va determina o îmbunătăţire a ratei profitului operaţional în anii 2013 – 2016“, scrie Andrei Rădulescu în raportul său.

Ovidiu Tender va investi  circa 100 milioane de dolari, în următorii opt ani,  pentru explorarea unui perimetru de petrol offshore situat pe coasta statelor africane Senegal şi Guineea – Bissau. De asemenea, omul de afaceri contează şi pe aurul senegalez.

Pe termen scurt investitorii ar trebui să ia în considerare persistenţa riscurilor macro-financiare globale (criza datoriilor suverane în zona euro, încetinirea creşterii economice în Statele Unite şi China), dar, de asemenea, şi riscul politic intern ridicat. Aceşti factori de risc pot avea impact lichiditate de PRSN pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB)“, precizează analistul de la SSIF Broker.

Totuşi, analistul de la SSIF Broker Cluj nu mai precizează nici un prag minim posibil, în eventualitatea unui scenariu negativ, caracterizat de deteriorarea în continuare a condiţiilor la nivel mondial şi intern macro-financiare şi politice.

De la ultima evaluare, acţiunile PRSN s-au aflat pe o tendinţă de uşoară aperciere, cu un maxim la 0,1635 lei/ titlu, ceea ce l-a încurajat  pe analistul de la SSIF Broker să-şi păstreze recomandarea „CUMPĂRĂ“.

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...