Tender obţine din nou recomandarea „CUMPĂRĂ“ pentru acţiunile Prospecţiuni Bucureşti

Preţul ţintă al acţiunilor companiei Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) a fost corectat în minus cu aproape un ban, până la 0,204 lei / titlu, de către analiştii SSIF Broker Cluj Napoca, faţă de estimarea anterioară. Totuşi, a fost păstrată recomandarea „CUMPĂRĂ“, pentru compania controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, potrivit unui raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - lun, 03 sept. 2012, 21:03
Tender obţine din nou recomandarea „CUMPĂRĂ“ pentru acţiunile Prospecţiuni Bucureşti

Preţul ţintă de 0,204 lei / acţiune a fost determinat prin compararea cu companii de acelaşi profil. Potenţialul de creştere al acţiunii PRSN este de aproape 40% faţă de preţul cu care se tranzacţionează în prezent pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

PRSN este simbolul bursier al companiei Prospecţiuni Bucureşti, specializată în prospectarea geologică şi seismică a zecămintelor de petrol şi gaze, mai ales pentru OMV Petrom şi Romgaz.

Reducerea preţului probabil pentru următoarele 12 luni a fost decisă nu atât din cauza rezultatelor mai slabe pe primul semestru al anului, cât mai degrabă ca urmare a stagnării cererii serviciilor de proscpectare a zăcămintelor de petrol şi gaze, potrivit raportului elaborat de analistul Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker Cluj Napoca, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Cifra de afaceri a companiei controlate de omul de afaceri Ovidiu Tender a scăzut cu 27% în Semestrul 1 al anului 2012, până la 103 milioane de lei, iar pierderile înregistrate s-au ridicat la 6,2 milioane de lei, scrie analistul Andrei Rădulescu, în  raportul  SSIF Broker Cluj Napoca.

În ciuda eforturilor sale de internaţionalizare a operaţiunilor (Tender caută petrol şi aur în Senegal),   Prospecţiuni Bucureşti este foarte dependentă de comenzile Romgaz şi OMV Petrom, care au întârziat licitaţiilor lucrărilor de prospectare – potrivit raportului citat.

„În ciuda rezultatelor slabe pe Semestrul 1, compania a revenit pe profit în Trimestrul  2 şi mă aştept la o evoluţie bună în restul anului. Totodată, internaţionalizarea activităţii va determina o îmbunătăţire a ratei profitului operaţional în anii 2013 – 2016“, scrie Andrei Rădulescu în raportul său.

Ovidiu Tender va investi  circa 100 milioane de dolari, în următorii opt ani,  pentru explorarea unui perimetru de petrol offshore situat pe coasta statelor africane Senegal şi Guineea – Bissau. De asemenea, omul de afaceri contează şi pe aurul senegalez.

Pe termen scurt investitorii ar trebui să ia în considerare persistenţa riscurilor macro-financiare globale (criza datoriilor suverane în zona euro, încetinirea creşterii economice în Statele Unite şi China), dar, de asemenea, şi riscul politic intern ridicat. Aceşti factori de risc pot avea impact lichiditate de PRSN pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB)“, precizează analistul de la SSIF Broker.

Totuşi, analistul de la SSIF Broker Cluj nu mai precizează nici un prag minim posibil, în eventualitatea unui scenariu negativ, caracterizat de deteriorarea în continuare a condiţiilor la nivel mondial şi intern macro-financiare şi politice.

De la ultima evaluare, acţiunile PRSN s-au aflat pe o tendinţă de uşoară aperciere, cu un maxim la 0,1635 lei/ titlu, ceea ce l-a încurajat  pe analistul de la SSIF Broker să-şi păstreze recomandarea „CUMPĂRĂ“.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Muncii din Germania e optimist că majorarea salariului minim în două etape din acest an nu va duce la concedieri
Ministrul Muncii din Germania e optimist că majorarea salariului minim în două etape din acest an nu va duce la concedieri
Planificata creştere a salariului minim în Germania la 12 euro (13,61 de dolari) pe oră din octombrie înseamnă o majorare ...
Consiliul Constituțional din Franța a validat intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare
Consiliul Constituțional din Franța a validat intrarea în vigoare a pașaportului de vaccinare
Consiliul Constituţional al Franţei a validat vineri cea mai mare parte a dispoziţiilor proiectului de lege controversat ...
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...