Tender poate spera la aprecierea cu 38% a acţiunilor Prospectiuni Bucuresti

Preţul ţintă pe următoarele 12 luni al acţiunilor companiei Prospecţiuni SA Bucureşti, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, este de 0,217 lei titlu, cu 37,8 % mai mare decât cel la care s-a închis sesiunea de tranzacţionare de azi de la bursă, potrivit raportului primit de ECONOMICA.NET de la SSIF Broker Cluj Napoca. Perspectivele pe termen lung sunt favorabile, cu toate că iarna grea, dependenţa companiei de comenzile Petrom şi Romgaz, ca şi cheltuielile financiare mari au dus la pierderi pe primul trimestru. Tender a îndreptat compania spre pieţele străine
Adrian N. Ionescu - joi, 24 mai 2012, 05:34
Tender poate spera la aprecierea cu 38% a acţiunilor Prospectiuni Bucuresti

O apreciere  cu 38% a acţiunii Prospectiuni Bucureşti (simbol bursier PRSN) ar creşte la fel de mult valoarea de piaţă a companiei (sau capitalizarea) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), de peste 113 milioane de lei, în prezent.

Recomandarea analiştilor este totuşi doar de păstrare a acţiunilor, nu de cumpărare, în ciuda preţului ţintă ambiţios, din cauza circumstanţelor incerte privind deznodământul crizei, potrivit raportului SSIF Broker Cluj napoca, trimis redacţiei #Economica#.

Prospectiuni Bucureşti (simbol bursier PRSN) deţine poziţia dominantă pe piaţa internă a serviciilor de explorări şi prospecţiuni geologice pentru hidrocarburi, dar dependenţa de comenzile Petrom şi Romgaz l-a făcut pe Ovidiu Tender să opteze pentru internaţionalizarea afacerilor firmei.

Echipa de expaţii aduşi de Tender acum doi ani la cârma PRSN, condusă de americanul Gehrig Schultz, a reuşit să acopere circa 35% din afacerile companiei cu contractele externe, potrivit raportului SSIF Broker Cluj Napoca.

Ovidiu Tender deţine prin grupul care îi poartă numele peste 55% din acţiunile Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi va investi aproximativ 100 milioane de dolari în explorarea unui zăcământ petrolier în Senegal şi Guineea Bisau, portivit ECONOMICA.NET. SIF Muntenia are 11,8%, iar fondul de investiţii olandez MEI – Roemenie En Bulgarije Fonds are de asemeni o participaţie minoritară.

Prospectiuni SA (PRSN) a raportat un profit brut preliminar pe anul trecut de 41,4 milioane de lei, de 22 ori mai mare faţă de câştigul din 2010, din afaceri de 315 milioane de lei, aproape duble faţă de 2010, precizează raportul SSIF Broker Cluj Napoca.

Compania magnatului Ovidiu Tender se aşteaptă la afaceri cu 11% mai mari în 2012 (350 milioane de lei), din care doar jumătate să fie acoperite de comenzile venite de la Petrom şi Romgaz, potrivit unui raport al MEI – Roemenie En Bulgarije Fonds.

În trimestrul 1 2012, afacerile Prospecţiuni Bucureşti s-au contractat cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi profitul s-a transformat în pierderi de 13,9 milioane de lei.

Totuşi, din compararea companiei cu firme de calibru similar din domeniu rezultă  un  potenţial de creştere ridicat al acţiunii Prospectiuni Bucureşti (PRSN).

„Pe termen mediu şi lung o serie de factori exprimă premise favorabile pentru evoluţia cererii pe acest segment: echilibrul foarte strâns între cererea şi oferta mondială de hidrocarburi; – gradul ridicat de utilizare a capacităţii instalate şi îmbătrânirea / epuizarea câmpurilor existente“, scrie analistul Andrei Rădulescu, în raportul SSIF Broker trimis redacţiei ECONOMICA.NET.

 Deşi este supraevaluată din punctul de vedere al raportului PER (preţul pe acţiune faţă de profit pe acţiune), acţiunea PRSN este „mult subevaluată din cel al raportului Preţ acţiune / vânzări  companie (P/Sales)“, adaugă Andrei Rădulescu în raportul său.

Indicatorul PER (price earnings ratio) mai este cunoscut şi ca o măsură a eficienţei investiţiei, definiţia sa  fiind asimilată cu numărul de ani în care preţul plătit în prezent pentru o acţiune ar putea fi recuperat din profiturile companiei, în cazul în care profitul ar rămâne la un nivel constant şi ar fi distribuit integral în dividende.

Cât priveşte indicatorului P/Sales al firmei lui Ovidiu Tender, „nivelul  de 0,4 este o  valoare cu mult sub media companiilor incluse în analiza comparativă“ a analistului de la SSIF Broker.

Casa de brokeraj clujeană este singura ea însăşi listată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi este a 10-a din cele 59 de firme de intermediere de pe piaţă, cu tranzacţii de peste 263 de milioane de lei în  primele 4 luni ale anului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacţia de peste 11 milioane de euro prin care ROCA Industry a cumpărat Dial a fost perfectată
Tranzacţia de peste 11 milioane de euro prin care ROCA Industry a cumpărat Dial a fost perfectată
ROCA Industry Holdingrock1, holdingul de materiale de construcţii al ROCA Investments, a perfectat tranzacţia prin care a cumpărat integral societatea Dial, jucător mare pe piaţa produselor din......
COTAR: Ministerul Muncii are de verificat 20.000 de şoferi fără contract de muncă doar în Bucureşti
COTAR: Ministerul Muncii are de verificat 20.000 de şoferi fără contract de muncă doar în Bucureşti
Ministerul Muncii are de verificat 20.000 de şoferi fără contract de muncă doar în Capitală, susţine Confederaţia ...
PepsiCo investește 100 de milioane de dolari în fabrica Star Foods din Popești-Leordeni
PepsiCo investește 100 de milioane de dolari în fabrica Star Foods din Popești-Leordeni
PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi răcoritoare, anunță o investiție în valoare ...
EY România: Este probabil că ANAF va continua acţiunile de informare şi educare în vederea creşterii conformării fiscal voluntare
EY România: Este probabil că ANAF va continua acţiunile de informare şi educare în vederea creşterii conformării fiscal ...
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va continua, probabil, acţiunile de informare şi educare în vederea ...