Tender: Roşia Montană este „super rentabilă”. Va începe când se va stabili cine va profita

Proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Frank Timiş, este "super rentabil" şi va începe abia atunci când se va stabili cine trebuie să fie beneficiarul câştigurilor, a declarat marţi omul de afaceri Ovidiu Tender.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 10:42
Tender: Roşia Montană este

Proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Frank Timiş, este „super rentabil” şi va începe abia atunci când se va stabili cine trebuie să fie beneficiarul câştigurilor, a declarat marţi omul de afaceri Ovidiu Tender.

„Roşia Montană a creat de 20 ani discuţii interminabile. Ar trebui, în primul rând, cunoscută realitatea, nu poveştile. Cunosc iniţiatorul acţiunii Roşia Montană, Frank Timiş, care a încercat prin acest proiect redarea în circuitul economic a unei activităţi care părea moartă, având în vedere previziunea creşterii preţului aurului. Pe atunci era un nimeni, iar cei mari din domeniu au vrut să-i ia găina. Afacerea este rentabilă. Problema este cine este beneficiarul acestui câştig. Probabil se va stabili cine trebuie să câştige şi atunci se va da drumul proiectului”, a afirmat Tender într-o conferinţă de presă.

Gabriel Resources, care deţine 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation, a fost fondată în 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine română Frank Timiş, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.

Directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat săptămâna trecută că proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat în 2007.

Tender a adăugat că este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate „după o stare îndelungată de latenţă”.

„A trebuit să caut soluţii, să mă gândesc la viitor. Am găsit o alternativă (…), am avut inspiraţie, şi anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul autralian Frank Timiş, naşul familiei mele, care a reuşit în Africa. În 2010 am ajuns în Africa. Am reuşit să mă lămuresc rapid asupra potenţialului. În iunie 2010 am şi stabilit primul sediu acolo. În doi ani am realizat ceea ce cred că este foarte mult. Acţiunea Roşia Montană a început acum 17 ani şi încă nu a reuşit să se pornească”, a afirmat Tender.

Tender a sfătuit oamenii de afaceri interesaţi să investească în Africa să nu îşi facă iluzia că acolo este un El Dorado şi că acolo „se pot da ţepe şi tunuri”.

„În Africa a mers foarte repede. Vreau să le recomand oamenilor de afaceri şi să le spun că dacă vor să vină să le ia (africanilor – n.r.) puţinii bani pe care îi au, nu au nicio şansă. Să vină să construiască afaceri pe termen lung. Nu este un El Dorado, este un loc este unde se pot gândi afaceri pe termen lung. Africanii sunt dispuşi şi gata să ajute pe oricine, sunt uşi deschise”, a spus omul de afaceri.

Tender a adăugat că investitorii pot fi atraşi să investească în România printr-un sistem de taxe şi impozite reduse.

„Toţi oamenii de afaceri interesaţi de locaţii pentru investiţii au un singur scop, să câştige cât mai mult şi să plătească cât mai puţin. România are avantajul natural al poziţiei geografice, încă un avantaj al costului forţei de muncă, dar restul costurilor la fel ca în toată lumea. Singura diferenţă ar fi sistemul de taxe sau de impozite”, a mai afirmat Tender.

El a afirmat anterior că va investi aproximativ 100 milioane de dolari în explorarea unui zăcămînt petrolier în Senegal şi Guineea Bissau.

Te-ar mai putea interesa și
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește la 150 de milioane de euro odată cu listarea pe piața principală a BVB, în 2026
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la o valoare de piață de peste 81,6 milioane de euro și țintește ...
Compania de private equity ROCA Investments a ajuns la nivelul lui 2023 la o valoare de piață de 81,64 milioane euro, față de valoarea de 78,10 milioane euro raportată în urmă cu un an.......
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului ...
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...