Tender: Roşia Montană este „super rentabilă”. Va începe când se va stabili cine va profita

Proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Frank Timiş, este "super rentabil" şi va începe abia atunci când se va stabili cine trebuie să fie beneficiarul câştigurilor, a declarat marţi omul de afaceri Ovidiu Tender.
Economica.net - mar, 08 mai 2012, 10:42
Tender: Roşia Montană este

Proiectul extragerii aurului de la Roşia Montană, iniţiat de Frank Timiş, este „super rentabil” şi va începe abia atunci când se va stabili cine trebuie să fie beneficiarul câştigurilor, a declarat marţi omul de afaceri Ovidiu Tender.

„Roşia Montană a creat de 20 ani discuţii interminabile. Ar trebui, în primul rând, cunoscută realitatea, nu poveştile. Cunosc iniţiatorul acţiunii Roşia Montană, Frank Timiş, care a încercat prin acest proiect redarea în circuitul economic a unei activităţi care părea moartă, având în vedere previziunea creşterii preţului aurului. Pe atunci era un nimeni, iar cei mari din domeniu au vrut să-i ia găina. Afacerea este rentabilă. Problema este cine este beneficiarul acestui câştig. Probabil se va stabili cine trebuie să câştige şi atunci se va da drumul proiectului”, a afirmat Tender într-o conferinţă de presă.

Gabriel Resources, care deţine 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation, a fost fondată în 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine română Frank Timiş, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.

Directorul executiv al Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat săptămâna trecută că proiectul Roşia Montană ar putea valora peste 30 miliarde dolari la preţurile actuale ale aurului şi argintului, comparativ cu estimarea de 7,5 miliarde dolari dinr-un studiu publicat în 2007.

Tender a adăugat că este unul dintre beneficiarii crizei mondiale, care l-a trezit la realitate „după o stare îndelungată de latenţă”.

„A trebuit să caut soluţii, să mă gândesc la viitor. Am găsit o alternativă (…), am avut inspiraţie, şi anume continentul african. Aveam un exemplu anterior, pe cunoscutul autralian Frank Timiş, naşul familiei mele, care a reuşit în Africa. În 2010 am ajuns în Africa. Am reuşit să mă lămuresc rapid asupra potenţialului. În iunie 2010 am şi stabilit primul sediu acolo. În doi ani am realizat ceea ce cred că este foarte mult. Acţiunea Roşia Montană a început acum 17 ani şi încă nu a reuşit să se pornească”, a afirmat Tender.

Tender a sfătuit oamenii de afaceri interesaţi să investească în Africa să nu îşi facă iluzia că acolo este un El Dorado şi că acolo „se pot da ţepe şi tunuri”.

„În Africa a mers foarte repede. Vreau să le recomand oamenilor de afaceri şi să le spun că dacă vor să vină să le ia (africanilor – n.r.) puţinii bani pe care îi au, nu au nicio şansă. Să vină să construiască afaceri pe termen lung. Nu este un El Dorado, este un loc este unde se pot gândi afaceri pe termen lung. Africanii sunt dispuşi şi gata să ajute pe oricine, sunt uşi deschise”, a spus omul de afaceri.

Tender a adăugat că investitorii pot fi atraşi să investească în România printr-un sistem de taxe şi impozite reduse.

„Toţi oamenii de afaceri interesaţi de locaţii pentru investiţii au un singur scop, să câştige cât mai mult şi să plătească cât mai puţin. România are avantajul natural al poziţiei geografice, încă un avantaj al costului forţei de muncă, dar restul costurilor la fel ca în toată lumea. Singura diferenţă ar fi sistemul de taxe sau de impozite”, a mai afirmat Tender.

El a afirmat anterior că va investi aproximativ 100 milioane de dolari în explorarea unui zăcămînt petrolier în Senegal şi Guineea Bissau.

Te-ar mai putea interesa și
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să crească la 160 km/h
Cât de repede merge trenul de la Sighișoara la Brașov, acolo unde după reabilitarea cu fonduri UE, viteza ar urma să ...
Lucrările de reabilitare a liniei ferate pe ruta Sighișoara-Brașov nu sunt încă finalizare, iar călătorii din gara Sighisoara sunt confuzi, la prima vedere, atunci când trebuie să se......
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Avertizări ANM de Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente şi vijelii în aproape toată țara, până luni dimineață
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ploi abundente ...
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ruperea armistițiului politic
Fostul președinte ucrainean Poroşenko acuză puterea de la Kiev că i-a interzis ieșirea din țară. El amenință cu ...
Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, rival politic al actualului şef de stat Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă ...
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat stare de urgență climatică
Arhipelagul Vanuatu a declarat vineri stare de urgenţă climatică şi a anunţat un plan de 1,2 miliarde de dolari pentru ...