Tendinţele anului 2024 în economie: orientare spre producţie locală, sustenabilitate, muncă la distanţă

Orientarea firmelor către producătorii locali pentru a atenua discontinuităţile lanţurilor globale de producţie, către sustenabilitate, investiţii în măsuri de securitate pentru a-și proteja activele digitale, datele clienților și proprietatea intelectuală, dar şi flexibilizarea muncii sunt câteva dintre tendinţele care vor defini mediul de afaceri în 2024, spune Constantin Măgdălina, expert în Tehnologii Emergente.
Ion Dobreanu - lun, 01 ian. 2024, 21:14
Tendinţele anului 2024 în economie: orientare spre producţie locală, sustenabilitate, muncă la distanţă

Constantin Măgdălina, expert în Tendințe și Tehnologii Emergente, spune care crede că vor fi cele mai importante tendinţe ale anului 2024 în mediul de afaceri.

Reziliența economică prin orientarea firmelor către producătorii locali

Discontinuitățile din lanțul de aprovizionare observate la nivel global în ultimii ani au determinat companiile să-și reevalueze dependența de lanțurile globale de producție și distribuție. Tendințele de regionalizare și chiar de localizare s-au intensificat în ultimii ani, dar anul 2024 va fi definitoriu pentru consolidarea rezilienței economice, spune Măgdălina.
Companiile încep să aibă un portofoliu de furnizori tot mai diversificat, adoptând producția locală și construind sisteme de aprovizionare mai robuste și mai flexibile. Această abordare nu doar atenuează riscurile asociate tensiunilor geopolitice, cum se întâmplă acum, ci contribuie și la dezvoltarea unor economii la nivel de țară mai durabile și reziliente, e de părere Măgdălina.

Sustenabilitatea afacerii

Sustenabilitatea nu mai este doar o obligație morală, ci devine un imperativ strategic pentru afaceri. În 2024, consumatorii și investitorii vor trece din ce în ce mai mult decizii bazate pe angajamentul unei companii față de practicile de afaceri sustenabile. De la sursele de energie regenerabilă, la ambalaje prietenoase cu mediul, afacerile își aliniază operațiunile cu inițiativele verzi pentru a atrage consumatori tot conștienți și mai preocupați de mediu, spune Măgdălina.

Securitatea cibernetică a companiilor

Odată cu creșterea frecvenței și sofisticării atacurilor cibernetice, companiile investesc în măsuri de securitate pentru a-și proteja activele digitale, datele clienților și proprietatea intelectuală. Integrarea inteligenței artificiale și a învățării automate în strategiile de securitate cibernetică permite organizațiilor să identifice și să gestioneze proactiv potențialele amenințări. Blockchain-ul ar putea avea aici un rol foarte important, susţine Măgdălina.

Munca la distanță devine parte din bunăstarea vieţii angajaţilor

În 2024, modelul de lucru la distanță nu este doar o reacție la factori externi, ci o alegere deliberată pentru multe companii. Transformarea cea mai profundă are loc acum cu privire la natura muncii în sine. Angajații vor ca timpul petrecut lucrând să aibă un scop relevant pentru viața lor și pentru comunitate, arată Măgdălina.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...