1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

Teodorovici amână OUG 114 în comisii pentru "discuţii cu mediul de afaceri". Cîţu: E un truc pentru a obţine adoptarea tacită de la 1 martie

OUG 114/2016 îşi urmează drumul prin comisiile parlamentare. Astăzi, Ordonanţa a fost amânată de la aprobare, la solicitarea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, care spune că executivul şi-ar mai dori nişte discuţii cu mediul de afaceri pentru aprobarea ei. Senatorul liberal, Florin Cîţu, atrage atenţia, însă, că această metodă a amânării este doar un truc pentru a obţine aprobarea tacită a parlamentului până la data de 1 martie.

26 feb, 2019 | ECONOMICA.net
(update 26 feb, 2019 14:27) Teodorovici: Nu vrem să luăm bani de la Pilonul II prin OUG 114. Populaţia trebuie să aibă posibilitatea de a-şi transfera contribuţiile
Statul român nu are intenţia ca prin Ordonanţa 114 să ia vreun ban de la Pilonul II, ci doar a dat posibilitatea deponenţilor de a-şi transfera contribuţiile pe viitor, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la Parlament. "Cum putem să luăm bani de la Pilonul II? Nu e intenţia statului român. Guvernului României prin OUG 114 nu a spus că ia vreun ban de la Pilonul II. Am dat doar posibilitatea deponenţilor de a-şi transfera contribuţiile pe viitor. Banii depuşi până în prezent rămân în Pilonul II, contribuţiile viitoare se (mută n.r.)...Aţi auzit până azi de vreo decizie a unui contribuabil sau deponent la Pilonul II să se mute la Pilonul I?. Hai să vorbim aşa, pas cu pas, cum ne învaţă pe noi cineva azi foarte des. Hai să vedem dacă sunt decizii de mutare de la Pilonul II către Pilonul I", a spus Eugen Teodorovici.

Întrebat de jurnalişti despre modul în care pot fi realizate investiţiile, el a afirmat că pot fi multe alte exemple în care banii se pot investi şi că "ideea e să nu privezi Pilonul I de pensii ca principiu, dacă faci o investiţie trebuie să aducă bani în acest pilon".
(update 26 feb, 2019 13:38) Discuţii pe tema OUG 114, de la ora 16.00, la Guvern - surse
Premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Finanţelor Publice, Energiei şi Comunicaţiilor se vor întâlni marţi, de la ora 16.00, la Guvern cu cei vizaţi de OUG 114/2018, au informat surse parlamentare.

De asemenea, o discuţie a ministrului de Finanţe cu reprezentanţii mediului bancar va avea loc miercuri, de la ora 16,00, la Ministerul de Finanţe.

Aceleaşi surse parlamentare au afirmat că eventuale modificări ale OUG 114/2018 vor fi anunţate lunea viitoare de premierul Viorica Dăncilă în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora premierului".

Pe 25 februarie, membrii din Comisia buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat au votat majoritar să amâne aprobarea OUG 114. Amânarea a fost făcută la cererea lui Teodorovici, care a venit în comisie şi a spus ca poziţia Guvernului e să discute în perioada imediat următoare propunerile mediului de afaceri.

Senatorul PNL Florin Cîțu, însă, a atras atenţia că de fapt se urmăreşte adoptarea tacită în Senat la 1 martie şi a cerut analiza de impact de la Comisia Naţională de Prognoză.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, luni, la Parlament, că în cursul acestei săptămâni se va întâlni cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a discuta despre Ordonanţa de Urgenţă 114.

"O să am şi eu o discuţie săptămâna aceasta cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor pentru că pe Ministerul de Finanţe aceasta este zona de care ne ocupăm noi, nu de energie, nu de comunicaţii. Sunt sectoare care aparţin altor colegi miniştri şi care au discuţii cu cei care reprezintă domeniul respectiv", a spus Teodorovici, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică privind efectele ordonanţei 114.

Potrivit acestuia, în cazul în care se va ajunge la o concluzie pe partea bancară, se vor aduce modificări OUG 114, pentru ca "lumea să înţeleagă care este forma finală".

De asemenea, Teodorovici a menţionat că au fost discuţii în ceea ce priveşte exceptarea de la taxare a activelor financiare, precum titlurile de stat, împrumuturi pentru UAT-uri, împrumuturi pentru cofinanţarea proiectelor europene.

În plus, şeful de la Finanţe a spus că Ordonanţa 114 s-ar putea dezbate direct în Camera Deputaţilor, deoarece s-au depus foarte multe amendamente, iar senatorii din Comisia de buget-finanţe s-ar putea să nu aibă timp să le discute.

"Ordonanţa va rămâne aşa cum este ea, în forma de astăzi. Cred că la Comisia de buget-finanţe va rămâne în forma intrată în Senat şi, dacă vor fi discuţii, vor fi la Camera Deputaţilor. Sunt foarte mult amendamente, am înţeles. Nu cred că au timpul necesar colegii mei de la Comisia de buget-finanţe, din care şi eu fac parte, să discute toate amendamentele depuse. Aşa că cel mai bine ar fi pentru a se dezbate, cum se doreşte foarte mult - şi e normal să fie aşa - în Camera Deputaţilor", a afirmat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a fost invitat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", la dezbaterea politică despre efectele Ordonanţei de urgenţă 114/2018.

Miercuri, Biroul permanent a luat această decizie la solicitarea grupului parlamentar al USR.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO