Teodorovici: În I trimestru am avut 2 miliarde lei necheltuite în zona de investiţii publice

Economica.net
26 04. 2015
lei_60083600

‘Este foarte important ca în acest an să nu mai terminăm ca anul trecut vis-a-vis de partea de investiţii. Pe primul trimestru am avut undeva la 2 miliarde lei necheltuite în zona de investiţii publice. Trebuie să vedem exact care sunt cauzele. Unul dintre motive este şi acest blocaj în rândul administraţiei publice locale, centrale, acea temere de a mai derula achiziţii publice, de a semna contracte şi acest lucru se răsfrânge asupra unui proiect. Lumea vede foarte clar că orice interpretare a unei legi se poate lăsa cu interpretarea altor persoane cum că a fost o abordare greşită. Şi, în momentul acela, funcţionarul public, care nu este plătit aşa cum trebuie, spune: domne, pentru banii pe care îi iau, dacă eu spun că am făcut bine şi am făcut conform legii, şi după un an, doi trei sau mai mult cineva vine şi spune îmi pare rău aici ai avut o interpretare greşită şi te trage la răspundere…la fiecare, de la primar la ultimul funcţionar, tendinţa este să apese piciorul pe frână’, a explicat Teodorovici.

Potrivit acestuia, o măsura care ar trebui luată ar fi simplificarea prevederilor legale, a procedurilor şi pregătirea intensă a angajaţilor din administraţie.

‘Abordarea este următoarea: pe de o parte, trebuie simplificate cât mai mult tot ce înseamnă prevederi legale, proceduri, pentru a fi simple şi uşor de înţeles de absolut toţi, şi de cei care le aplică şi de cei care verifică modul în care ceilalţi le-au aplicat. Pe de altă parte, e nevoie de o pregătire intensă la nivelul celor din administraţie pentru a-i face să înţeleagă care a fost sensul sau intenţia legiuitorului când a făcut o anumită prevedere legală şi mai ales a celor care vin să controleze. Cu toţii trebuie să stea la aceeaşi masă şi să aibă o discuţie şi o interpretare comună asupra unor astfel de situaţii’, a spus ministrul Finanţelor.

El a reamintit că, în iunie 2015, România trebuie să prezinte Comisiei Europene strategia naţională de achiziţii publice, document fără de care banii europeni se suspendă.

‘Al doilea lucru foarte important este pachetul de noi acte normative care va transpune directivele de achiziţii publice de la nivel european. România, de la 1 ianuarie 2016, va aplica alte prevederi pe achiziţii publice, mai simple, mai clare, şi cu un sistem instituţional mult mai simplu. Se vor comasa instituţii. Nu vom mai avea atât de multe entităţi care vor verifica de fiecare dată, pentru că, din păcate, în trecut, pentru aceeaşi speţă existau opinii diferite de la mai multe instituţii, fapt care a îngreunat şi încă îngreunează întregul proces’, a subliniat oficialul MFP.

Eugen Teodorovici a precizat că pe noul pachet de achiziţii publice nu vor fi făcute doar legile, care vor fi extrem de simple, ci va fi elaborat şi un Cod, un îndrumar, fiecare articol din lege va fi explicat pe înţelesul fiecărui actor din piaţă ‘pentru a se înţelege care a fost dorinţa legiuitorului’.