Teodorovici spune că nu-şi doreşte ca programele operaţionale să fie aprobate în 2014

Economica.net
02 10. 2014
eugen_teodorovici_1649_57255400

‘Programele operaţionale sunt trimise la Comisia Europeană. Comisia a primit aceste documente, urmează să dea aprobarea acestora. Probabil că o să mai auziţi în piaţă sau la aceleaşi voci neavizate faptul că programele operaţionale nu se aprobă în 2014. Nici nu-mi doresc acest lucru. De ce? Pentru simplul fapt că acea regulă N plus 3, în cazul în care se aprobă programele operaţionale în acest an, România poate pierde un an de zile la implementare. Adică, dacă ne aprobă comisia în noiembrie, să spunem, un program operaţional, nu e niciun avantaj’, a declarat Teodorovici.

El îşi doreşte mai degrabă ca un astfel de program să fie aprobat la începutul lunii ianuarie, pentru a avea la dispoziţie trei ani de implementare a acelor fonduri.

‘Sunt chestiuni tehnice, care, din păcate, sunt greu digerabile sau de înţeles pentru cei care se erijează în cunoscători ai acestor fonduri europene’, a afirmat Eugen Teodorovici.

Ministrul i-a criticat pe cei care au susţinut că, de exemplu, România nu ar fi fost în stare să-şi pregătească noul cadru financiar, neavând încheiat acordul de parteneriat.

‘Aud tot felul de, în fine, aprecieri din partea multor, eu le spun analfabeţi în ale fondurilor europene – ştim foarte bine, este un domeniu care, la fel ca şi fotbalul, este foarte, aşa, interesant şi uşor din punct de vedere de discutat – vizavi de faptul că România fie nu a fost în stare să-şi pregătească noul cadru financiar, neavând acel acord de parteneriat şi multe, multe alte astfel de situaţii’, a spus Teodorovici.

El a menţionat că România a avut aprobat de Comisia Europeană acordul de parteneriat în august 2014, fiind al 11 stat care a primit aprobarea CE dintre 28 de state, iar până în prezent sunt doar 16 ţări care au aprobate acordurile de parteneriat.

‘Mulţi mă acuzau că nu ştiu să scriu după dictare. (…). Să scrii după dictare într-o astfel de poziţie şi într-un astfel de loc, în care trebuie să lupţi pentru România, pentru statul căruia îi aparţii, este o eroare fatală. (…). Nu trebuie să scrii după dictare, trebuie să-ţi ceri acolo ceea ce tu crezi că este mai bun pentru statul în care trăieşti. Acest lucru s-a întâmplat. Chiar şi cu aceste discuţii, totuşi, România a avut aprobare ca şi al unsprezecelea stat la nivel european’, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a participat joi la inaugurarea noii staţii de epurare a municipiului Alba Iulia, realizată cu bani europeni.