Teodorovici: Vom uniformiza în sus baza salarială a celor din autorităţile de management

Economica.net
18 11. 2013
teodorovici_1579_87231800_29063400

„O veste foarte bună care poate fi utilizată este faptul că încercăm acum şi sper ca până la final de an – pentru că deja primul-ministru a acceptat această abordare – este aceea de a încerca să uniformizăm salariile la Autorităţile de Management. Ştim foarte bine că sunt diferenţe între autorităţile de management, între ministere. Sunt două ministere care merg mai bine ca salarizare – Dezvoltarea şi cu ministerul nostru -, iar celelalte – Mediu, Transporturi, Competitivitate, Muncă şi PODCA – au salarii mai mici, pentru că bazele sunt diferite. A fost acceptul primului ministru de a uniformiza această bază salarială peste care trebuie să avem acceptul în fapt de la Comisia Europeană”, a declarat Teodorovici.

El a precizat, la solicitarea jurnaliştilor, că este vorba despre o „uniformizare în sus” a bazei salariale.

„Anul viitor aşteaptă un efort esenţial în atragerea de fonduri europene şi automat trebuie să porneşti cu nişte oameni care să fie cel puţin şi bine salarizaţi”, a mai explicat ministrul.

Teodorovici a precizat că această măsură vine pe fondul unei aşteptări atât din ţară, cât şi din partea Comisiei Europene.

Cheltuielile cu salariile din sectorul public ar urma să crească cu 1 miliard lei începând de anul viitor, dar jumătate din această sumă va fi distribuită în al doilea semestru şi depinde de evoluţia veniturilor la buget în raport cu aşteptările, potrivit angajamentelor asumate de Guvern faţă de FMI

„Bugetul prevede o creştere de 1 miliard lei a cheltuielilor cu salariile, în linie cu rata inflaţiei, iar jumătate din această majorare va fi distribuită în a doua jumătate a anului, în funcţie de intrarea veniturilor conform cu aşteptările”, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi CE, obţinută de MEDIAFAX.

Ţinta de deficit bugetar asumată de guvern faţă de instituţiile financiare internaţionale pentru anul viitor este de 2,2% din PIB, pe baza unei creşteri economice de 2,2% previzionată pentru 2014.