TEPCO a anunţat că a repornit sistemul de răcire la Fukushima

Compania care adminstrează centrala avariată Fukushima, TEPCO, a anunţat luni că a repornit sistemul de răcire al bazinului pentru combustibil uzat de la reactorul 2 pe care l-a oprit în mod intenţionat, din cauza descoperirii a doi şobolani morţi într-un transformator, relatează AFP.
Economica.net - lun, 22 apr. 2013, 13:06
TEPCO a anunţat că a repornit sistemul de răcire la Fukushima

„După îndepărtarea şobolanilor, verificarea transformatorului şi confirmarea faptului că nu a existat nicio anomalie, am repus în funcţiune sistemul de răcire la ora locală 15.48 (09.48, ora României)”, a explicat TEPCO într-un comunicat, adăugând că alte probleme nu au fost constatate.

Luni dimineaţa, la ora locală 10.13 (4.13, ora României), o patrulă de control a descoperit doi şobolani morţi în apropierea unui transformator exterior legat la sistemul de răcire al bazinului 2.

În vederea îndepărtării şobolanilor şi verificării materialului, a fost necesară stingerea dispozitivului.

Sistemul a fost oprit la ora locală 11.36 (5.36, ora României) pentru o durată de aproximativ trei-patru ore.

Temperatura bazinului era de 13,9 grade Celsius la momentul opririi şi de 14 grade Celsius în momentul repornirii. Ca atare, nu a riscat să atingă, înainte de repornire, limita de siguranţă de 65 de grade Celsius, stabilită de autorităţi.

TEPCO a adoptat recent un ansamblu de măsuri destinate evitării repetării unor incidente recente în complexul atomic devastat.

La jumătatea lui martie, un şobolan a provocat un scurtcircuit şi a antrenat o pană la distribuitoarele de electricitate, care a paralizat timp de aproape 30 de ore o parte a sistemelor de răcire ale bazinelor destinate dezactivării combustibilului uzat.

Acest incident este, fără îndoială, cel mai grav de când centrala a fost declarată în stare stabilă, cunoscută sub numele de „oprire la rece”, la jumătatea lui decembrie 2011.

De asemnea, o serie de scurgeri de apă puternic radioactivă s-au produs recent la rezervoare de apă instalate în sol, obligând TEPCO să mute lichidul contaminat în cuve speciale, al căror număr este considerat insuficient.

Aceste probleme şi lucrări suplimentare neprevăzute au demonstrat vulnerabilitatea instalaţiei, după doi ani de la cutremurul urmat de un tsunami, pe 11 martie 2011, care au pus complexul atomic în pericol.

Te-ar mai putea interesa și
România are o democraţie „deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE – index anual The Economist
România are o democraţie „deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE – index anual The Economist
România este pe ultimul loc în rândul ţărilor Uniunii Europene la capitolul democraţie şi pe locul 62 în lume, cu un scor de 6,45 - potrivit indexului anual al democraţiilor întocmit de......
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Pentagonul crede că Ucraina nu poate recupera pe termen scurt peninsula Crimeea
Ministerul Apărării din SUA nu crede că Ucraina îşi poate atinge obiectivele şi să recupereze pe termen scurt peninsula ...
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
UE lansează preţul de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate
Autorităţile de reglementare din UE au lansat un preţ de referinţă nou pentru gazele naturale lichefiate (GNL), ca parte ...
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane de euro
Pedro Construct, fondată de Petre Niculae, a finalizat prima clădire de birouri din portofoliu, o investiție de 18 milioane ...
Petro Construct, companie fondată de omul de afaeri Petre Niculae și care a construit mai multe proiecte rezidențiale ...