TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții: Ucraina este în atenția noastră din perspectiva dezvoltării pe termen mediu a grupului

TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, spune că Ucraina este în atenția companiei din perspectiva dezvoltării pe termen mediu a grupului, dar și că analizează modul în care se poate implica în reconstrucția Ucrainei.
Andrada Ghira - vin, 09 dec. 2022, 08:49
TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții: Ucraina este în atenția noastră din perspectiva dezvoltării pe termen mediu a grupului

TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții are Ucraina în vizor pentru deavoltarea pe termene mediu. Compania a răspuns mai multor întrebări suplimentare adresate de către investitori și publicate într-un anunț la Bursa de la București. Întrebată ce intenționează să facă special pentru a profita la maximum de eventuale fonduri alocate pentru reconstructia Ucrainei, după război, Teraplast a răspuns: „Strategia noastră de dezvoltare are o componentă regională solidă și căutam oportunități dincolo de granițele României. Înainte de război nu am avut expunere pe Ucraina, prin urmare nu am resimtit un impact direct după declanșarea conflictului. Reconstrucția unei țări după distrugerile razboiului este o provocare majoră și vrem să contribuim la refacerea acestei țări, să fim parte a soluției.

Dincolo de calitatea produselor noastre, de competitivitatea lor, mizăm și pe o poziționare geografică bună, care ne poate aduce și un avantaj suplimentar. Fabrica noastra se afla la doar 150 de km de granita cu Ucraina. Distanța de la parcul din Sărățel până la Kiev este relativ similară cu cea până la Constanța. Ucraina este în atenția noastră din perspectiva dezvoltării pe termen mediu a grupului și analizam modul în care ne putem implica”.

În toamna acestui an, TeraPlast a anunțat că a fost aprobată înființarea unei societăți în Ungaria, în localitatea in Berettyoujfalu, județul Hajdu-Bihar, cu un capital social total de trei milioane de forinți. Ungaria a devenit principala piață de export, care a depășit Germania.

CITEȘTE ȘI TeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcții, deschide un depozit în Ungaria, care a devenit principala piață de export, depășind Germania

Investitorii au mai vrut să știe dacă grupul ar putea beneficia de bani din bugetul de 168 de milioane de euro alocat de autorități prin programul Marea Conectare, adică pentru conectarea a 88.000 de gospodării la sistemele de apă și canalizare.

„Pentru a avea o imagine orientativă, ponderea materialelor într-o lucrare de branșament se poate ridica până la 15%-20%. Prin urmare, din bugetul de 168 de milioane de euro, 34 de milioane de euro ar reprezenta materialele produse de TeraPlast și alti jucători, iar distribuția este variabila, în functie de cotele de piață și dinamismul fiecărei companii”, a răspuns compania.

În plus, compania a mai răspuns și întrebării dacă a semnat un nou contract cu furnizorul de energie. Producătorul spune că actualul contract expiră la 31 decembrie și că în prezent poartă negocieri cu mai mulți furnizori pentru încheierea unui nou contract și că în paralel, extinde semnificativ centrala fotovoltaică proprie, care va reduce necesarul extern de energie electrică.

Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack și Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. Acțiunile companiei sunt incluse în indicele de referință BET al Bursei de Valori București și, din septembrie 2021, în indicii Small Cap și Global All Cap ai FTSE Russell. În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relația cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10, pentru al treilea an consecutiv.

Te-ar mai putea interesa și
Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina
Sirenele antiaeriene au răsunat la Kiev şi întreaga ţară înainte de începutul summitului UE-Ucraina
 Sirenele antiaeriene au răsunat vineri la Kiev cu puţin timp înainte de summitul UE-Ucraina, relatează AFP şi Reuters....
Virgil Popescu: România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze
Virgil Popescu: România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze
România susţine activ extinderea Coridorului Sudic de gaze şi sunt necesare acţiuni imediate şi paşi concreţi pentru ...
Mobilă de bucătărie la comandă – avantajele alegerii corpurilor de mobilier personalizate spaţiului şi nevoilor
Mobilă de bucătărie la comandă – avantajele alegerii corpurilor de mobilier personalizate spaţiului şi nevoilor
Tu știi de ce trebuie să ții cont atunci când amenajezi bucătăria visurilor tale? Indiferent dacă spațiul de care ...
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,15% pe an
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,15% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...