Terente Ciui, Ministerul Economiei: peste 50.000 de firme au primit ajutoare de stat din Măsura 1 şi 2

16 10. 2021
ajutor_de_stat_59951100

„În perioada 2020-2021, am implementat Măsurile 1 şi 2, urmează Măsura 3. Am redeschis Măsura 1 pentru microîntreprinderi. Deci, ministerul Economiei a implementat aceste măsuri din ajutoare de stat la peste 50.000 de firme din România”, a spus Terente Ciui.

Acesta a adăugat că în prezent, ministerul de resort lucrează la platforma pentru extinderea Măsurii 1, urmând ca preînscrierea în aplicație să înceapă din 18 octombrie, iar din 25 octombrie va începe evaluarea dosarelor.

Măsura 1 se referă şa “Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”, în timp ce Măsura 2 vizează „Granturi pentru Capital de lucru”.

Secretarul de stat a amintit măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru a sprijini procesul de transformare digitală a IMM-urilor care activează în domeniul comerţului. Astfel, potrivit, acestuia „principalii vectori ai dezvoltării ţării noastre vor fi, fără îndoială, alături de infrastructură, inovarea digitală şi introducerea de noi soluţii şi tehnologii digitale”.

„În opinia noastră, este imperios necesar o strategie naţională pentru digitalizare care să fie axată pe cel puţin două arii majore, şi anume: transformarea digitală a administraţiei publice şi educaţia, transfer de cunoştinţe şi sprijin pentru a accelera digitalizarea în mediul de afaceri”, a explicat oficialul.

Ciui a mai declarat că unul dintre avantajele competitve ale României îl reprezintă viteza şi calitatea internetului în bandă largă, care, împreună cu implementarea tehnologiei 5G şi resursele umane existente şi viitoare din industria IT „pot contribui în mod decisiv la trecerea către o economie digitală şi a datelor, atât în mediul privat, cât şi în cel public”.

„În comparaţie cu ţările europene, forţa de muncă în domeniul digital este relativ tânără, bine calificată şi diverisficată. Din cei 200.000 de specialişti, circa 45% au vârsta sub 34 de ani şi 140.000 au studii superioare”, a completat Terente Ciui.

Priorităţile ministerului sunt, potrivit oficialului:

  1. reducerea sarcinii administrative aplicate IMM-urilor;
  2. încurajarea iniţierii şi creşterii de afaceri, asocierii antreprenoriale în afaceri;
  3. facilitarea accesului la finanţări ale IMM-urilor;
  4. sprijinirea accesului IMM-urilor la diverse pieţe, în special pe pieţe non-UE;
  5. digitalizarea relaţiilor statului cu IMM-urile.