Niciun străin nu a mai cumpărat teren agricol în acest an. Cel mai mare lot achiziţionat a fost de doar 100 de hectare

Până la jumătatea acestui an, piaţa terenurilor agricole nu a fost la fel de efervescentă ca anul trecut când cea mai mare tranzacţie, efectuata spre finele anului, a depăşit 260 de hectare. Cel mai mare lot de teren achiziţionat a fost de numai 100 de hectare şi a costat în jur de 500.000 de euro. Niciun cumpărător nu este cetăţean străin.
Alina Stanciu - Dum, 25 iun. 2017, 20:57
Niciun străin nu a mai cumpărat teren agricol în acest an. Cel mai mare lot achiziţionat a fost de doar 100 de hectare

În primele şase luni ale acestui an, structurile din cadrul Ministerului Agriculturii au avizat pozitiv un număr de 14 tranzacţii cu loturi de terenuri arabile mai mari de 30 de hectare, potrivit unei analize realizate de ECONOMICA.NET pe baza informaţiilor făcute publice de către Ministerul Agriculturii. Un număr relativ mic în comparaţie cu anul trecut, când în total s-au realizat 46 de tranzacţii cu terenuri mai mari de 30 de hectare. Mai mult, spre deosebire de anul trecut când cea mai mare tranzacţie a fost în valoare de aproximativ 2,4 milioane de euro pentru 260 de hectare, în primele şase luni ale acestui an cel mai mare lot cumpărat are 100 de hectare şi a costat puţin peste 500.000 de euro.

Tranzacţia s-a realizat între SC Ubiq Service SRL, o companie cu activităţi generale de curăţenie interioară a clădirilor cu sediul în Bucureşti şi fostul său arendaş SC Axial Agroland din judeţul Ialomiţa, un business de 5,8 milioane de lei în 2016 deţinut, potrivit termene.ro, de către Iancu Costin. Costul unui hectar de teren a fost de aproximativ 5.200 de euro. 

Cât costă un hectar de teren arabil în România

În ceea ce priveşte costul unui hectar de teren, acesta depinde de zona în care se află, calitatea terenului, dar şi gradul de compactare. Astfel, s-a pornit de la un minimum de 400 de euro pe hectar plătiţi de un cetăţean român pentru un teren de 50 de hectare situat în judeţul Braşov şi s-a ajuns la puţin peste 5.500 de euro pe hectar. Cel mai scump teren, de aproximativ 5.520 de euro hectarul, este situat în judeţul Giurgiu şi a fost achiziţionat de Romvelia Prodcom SRL, o companie cu afaceri în agricultură deţinută, potrivit termene.ro, de către Cireap Cristian. Acesta a cumpărat în total 39,5 hectare de la o persoană fizică pentru care a plătit în total în jur de 218.000 de euro.

Străinii au ieşit din ecuaţie

Potrivit informaţiilor transmise ECONOMICA.NET de termene.roîn prima jumătate a acestui an, nicio companie cu capital străin nu a achiziţionat loturi de teren arabil mai mari de 30 de hectare. Din cele 14 tranzacţii, nouă au avut drept cumpărător firme şi toate sunt deţinute de cetăţeni români. În rest, achiziţiile s-au făcut pe persoană fizică sau întreprindere individuală. 

Anul trecut, din datele MADR, SC Taravonja SRL, o companie înfiinţată în 2014 de către o familie de fermieri din Germania, a făcut o investiţie de aproximativ 1 milion de euro pentru 100 de hectare de teren arabil, în două loturi a câte 50 de hectare, pentru a-şi întregi ferma din judeţul Botoşani (Santa Mare) ce se întinde pe aproximativ 800 de hectare, potrivit unor surse din piaţă.

Menţionăm că în clasamentul celor mai mari tranzacţii cu terenuri arabile ECONOMICA.NET a luat în calcul achiziţiile  cu aviz final  a terenurilor mai mari de 30 de hectare, menţionate până la data de 19 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Amendă de 64,8 mil. euro plătită de Opel din cauza emisiilor produse de mașinile sale diesel
Amendă de 64,8 mil. euro plătită de Opel din cauza emisiilor produse de mașinile sale diesel
Marca Opel, acum parte a grupului Stellantis, a plătit o amendă de 64,8 milioane de euro pentru a scăpa de acuzațiile ...
Ministerul Energiei – Aviz negativ pentru Cristina Prună, la auderile pentru Guvernul Cioloş
Ministerul Energiei – Aviz negativ pentru Cristina Prună, la auderile pentru Guvernul Cioloş
Cristina Prună a primit aviz negativ, marţi, pentru funcţia de ministru al Energiei din partea comisiilor de specialitate ...
Două localități de lângă Cluj au primit internet prin fibră optică
Două localități de lângă Cluj au primit internet prin fibră optică
Locuitorii a două localități de lângă Cluj-Napoca vor avea acces la internet de mare viteză printr-o soluție inovatoare ...