Terenurile cu PUZ sau autorizație de construcție, mai scumpe cu până la 50%

Cele mai recente achiziții de terenuri anunțate pe piața din București au fost pentru terenuri care au deja autorizații de construcție sau care sunt în stadiu avansat de obținere a autorizațiilor de construcție. Pentru că dezvoltatorii nu mai au de așteptat după autorizații, prețurile terenurilor pot fi și cu 50% mai mari în acest caz.
Andrada Ghira - sâm, 30 apr. 2022, 13:51
Terenurile cu PUZ sau autorizație de construcție, mai scumpe cu până la 50%

Cumpărătorii de terenuri pentru viitoare proiecte imobiliare sunt dispuși să plătească cu până la 20% mai mult pentru terenurile care sunt reglementate conform obiectivelor acestora.

“În funcție de stadiul de autorizare, plecând de la un PUZ (plan urbanistic zonal) până la autorizația de construire, valoarea terenurilor tranzactionate poate fi între 20% și 50% mai mare față de un teren fără documentație de urbanism valabilă. Având în vedere că durata medie de aprobare a unui PUZ era de 12 luni în București chiar și înainte de suspendarea PUZ-urilor de sector, cumpărătorii erau dispuși să plătească până la 20% mai mult’, a declarat pentru Economica.net, Alexandru Mitrache, Head of Transactions Land & Investment Cushman & Wakefield Echinox.

Cele mai recente achiziții inlcud terenuri cu autorizație de construcție

Cea mai recentă achiziție de teren anunțată a fost făcută de familia Topolinski, care a cumpărat un teren de 5.000 de mp în Bucureștii Noi de la Patriarhia Română, care începuse încă din 2018 demersurile de autorizare a acestui teren. Investitorii au planuri pentru construcția a 200 de apartamente și o investiție de 44 de milioane de euro pe terenul care are autorizate atât Planul Urbanistic Zonal (PUZ), cât și Certificatul de Urbanism, necesare pentru obținerea autorizației de construcție.

Dezvoltatorul PPF Real Estate, care deține postul PRO TV, a cumpărat recent un teren în București, care are autorizație de construire. Vânzătorul, RC Europe, a început încă din 2018 procesul de autorizare a terenului. Investiția în proiectul de birouri care se va construi lângă pasajul Basarab este de 60 de milioane de euro.

Și dezvoltatorul One United a cumpărat recent un teren de 3.000 de mp pentru extinderea proiectului One Lake Club, tot din București. Terenul are autorizație de construcție și se poate construi imediat.

“Timpul necesar obținerii documentațiilor de urbanism (PUZ, autorizație de construire) poate face o diferență semnificativă în timeline-ul și cashflow-ul unui dezvoltator. Lipsa de predictibilitate vizavi de momentul în care pot fi începute lucrările, determină dezvoltatorii să se ferească de terenurile fără o situație de urbanism clară, ceea ce poate duce la o stagnare a tranzacțiilor în anumite cazuri”, mai spune Alexandru Mitrache.

Fotografie de Scott Blake pe Unsplash

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...