Terenurile dezvoltatorului ungar Ablon în România sunt evaluate la sub 30% din valoarea din 2008

Terenurile deţinute în România de dezvoltatorul imobiliar Ablon Group din Ungaria erau evaluate la sfârşitul primului semestru la 30 milioane de euro, cu 17 milioane de euro mai puţin decât la finele anului trecut, astfel că acestea au ajuns să valoreze mai puţin de 30% din valoarea din 2008.
Economica.net - joi, 30 aug. 2012, 11:08
Terenurile dezvoltatorului ungar Ablon în România sunt evaluate la sub 30% din valoarea din 2008

Valoarea terenurilor achiziţionate de Ablon Group în perioada 2007-2008 pentru construcţia de spaţii de birouri şi locuinţe a început să se reducă începând cu 2008, urmând trendul de pe piaţa imobiliară locală. Astfel, la finele anului 2008 terenurile erau evaluate la 104 milioane de euro, în decembrie 2011 la 47 milioane de euro, iar în iunie 2012 la 30 de milioane de euro.

Evaluarea pentru anul 2012 a fost realizată de firma de servicii imobiliare Colliers International şi este prezentată într-un raport al Ablon Group.

Ablon Group deţine în România şase terenuri, însumând aproape 700.000 de metri pătraţi, dintre care două în zona Pipera, unul în Mogoşoaia, unul pe Bulevardul Timişoara din Capitală, al cincilea în centrul Capitalei şi încă unul în nordul Bucureştiului, în apropierea aeroportului Henri Coandă. Compania intenţionează însă să menţină în portofoliu doar 225.000 de metri pătraţi din suprafaţa totală deţinută pe piaţa locală, iar restul de 445.100 de metri pătraţi ar urma să fie vândut.

Cel mai mare proiect al grupului este un complex de birouri în nordul Bucureştiului, investiţie estimată în 2008, la anunţarea proiectului, la 280 de milioane euro.

Ablon a blocat însă toate investiţiile din România până când condiţiile pieţei se vor îmbunătăţi, după ce începuse lucrările la complexul Sunset Residences din Drumul Taberei. Dezvoltatorul intenţiona să construiască zece blocuri cu circa 2.000 de locuinţe, în urma unei investiţii de 160-170 milioane de euro, dar lucrările au fost oprite încă din 2009.

În raport se menţionează că dezvoltările grupului din România rămân îngheţate până la îmbunătăţirea condiţiilor pieţei.

Dezvoltatorul este controlat în proporţie de 28,62% de omul de afaceri maghiar Uri Heller, fondatorul companiei, în timp ce 24,31% din capital este deţinut de Volksbank Group. Alţi acţionari sunt Franklin Templeton Investments – 8% şi mai multe fonduri de pensii şi de investiţii.

În total în regiune Ablon deţine 1,24 milioane de metri pătraţi în 23 de amplasamente din Budapesta, Praga, Bucureşti, Varşovia şi Gdansk, unde sunt programate dezvoltări de proiecte. În plus, grupul are 15 proiecte finalizate, în Budapesta şi Praga, totalizând 200.000 mp. Portofoliul de active este evaluat la 389 de milioane de euro, în scădere cu 95 milioane de euro faţă de finele anului trecut. Grupul a raportat venituri de 14,3 milioane de euro comparativ cu 15 milioane de euro în semestrul corespunzător din anul trecut.

Ablon a înregistrat în perioada analizată pierderi nete de 75 milioane de euro, faţă de un rezultat negativ de 2,3 milioane de euro cu un an înainte, pe fondul scăderii valorii proprietăţilor.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...