1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Companii

Terenurile pe care existau proiecte pentru malluri înainte de criză, vânate şi cumpărate de retaileri precum Lidl sau Dedeman

Peste 100 de malluri, mai mici, mai mari, urmau să împânzească harta României dacă nu venea criza. Multe dintre aceste proiecte au fost abandonate, iar terenurile vânate de retaileri. 

30 noi, 2015 | | ECONOMICA.net

Retaileri precum Dedeman sau Lidl au continuat să se extindă în ultimii ani şi au căutat terenuri bune pentru noi magazine. Dezvoltatorii care au cumpărat terenuri valoroase, ca vad comercial, au renunţat să mai facă malluri şi le-au vândut retailerilor. 

Cel mai recent exemplu este cel al austriecilor de la Real4You, care intenţionau să construiască Mega Malluri la Tîrgu Mureş, Satu Mare şi Focşani, dar şi Bucureşti, singurul care a prins contur după ce au vândut 70% din firma care deţinea terenul fostei fabrici Electroaparataj. Compania a renunţat să mai construiască malluri la Tîrgu Mureş şi Satu Mare, iar în locul lor se vor ridica magazine Lidl. 

CITEŞTE ŞI Austriecii care au 30% din Mega Mall au renunţat la mallurile din Tîrgu Mureş şi Satu Mare

Un alt dezvoltator care avea un portfoliu consistent de terenuri pentru malluri în mai multe oraşe din România este şi Plaza Centers. Începând de anul trecut, compania a scos la vânzare terenurile din Iaşi, Hunedoara şi Tîrgu Mureş. Cumpărătorii: Dedeman, Lidl şi InterCora.  

De terenul pentru mall deţinut de Plaza Centers în Tîrgu Mureş, la circa 200 de metri de terenul celor de la Real4You, a fost şi retailerul Dedeman interesat, însăa fost cumpărat de grupul din Cehia InterCora, care a dezvoltat spaţii comerciale. Pe 19 noeimbrie, Flanco, Pepco, Deichmann şi C&A au deschis aici magazine. Terenul a fost cumpărat anul trecut cu 3,5 milioane de euro.  

Dedeman a cumpărat două terenuri de malluri de la Plaza Centers. Este vorba de terenul de patru hectare din Hunedoara pentru care a plătit 1,2 milioane de euro și terenul de mall din Iași, unde alături de Lidl a plătit 7,3 milioane de euro. 

Plaza Centers a cumpărat mai multe terenuri în România pentru construcția de centre comerciale, însă niciunul nu a prins contur. Singurul la care au fost demarate lucrările de construcție a la mallul din Miercurea-Ciuc, unde structura a fost ridicată, dar din lipsă de bani, investiția a fost oprită. Compania intenționează să vândă și terenurile din Slatina, Constanța și Miercurea Ciuc, în timp ce a obținut finațare pentru construcția unui mall la Timișoara. Plaza Centers mai deţine pe piaţa locală şi hotelul Radisson Blu din Bucureşti. Israelienii sunt implicați și în proiectul Casa Radio, înghețat dinainte de criză. CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO