Termenul de portare a unui număr de telefon va fi de maximum trei zile

Termenul de portare a unui număr de telefon dintr-o reţea în alta va fi de maximum trei zile lucrătoare, de la zece zile cât era până în prezent, în timp ce activarea unui număr portat se va face în cel mult o zi lucrătoare în loc de patru, a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 11:45
Termenul de portare a unui număr de telefon va fi de maximum trei zile

Decizia, luată la finalul şedinţei Consiliului Consultativ, organizată miercuri alături de reprezentanţii industriei telecom, prevede ca termenul de activare a unui număr portat să fie de maximum o zi lucrătoare, conform normelor europene, iar durata maximă a procedurilor administrative aferente portării se reduce de la 10 la trei zile lucrătoare.

De asemenea, termenul în care furnizorul donor trebuie să răspundă unei cereri de portare se reduce de la patru zile lucrătoare la o singură zi.

După validarea cererii de portare, abonaţilor care solicită portarea li se va activa numărul de telefon în cel mult o zi lucrătoare. Din momentul intrării în vigoare a prezentei decizii durata maximă potenţială de întrerupere a serviciului în cursul procesului de portare va fi redusă la patru ore în loc de cinci ore (în cazul portării numerelor de telefonie fixă) şi la trei ore în loc de patru ore (în cazul portării numerelor de telefonie mobilă).

În practică, durata întreruperii serviciului este mai mică, media pe ultimul trimestru fiind de aproximativ 90 de minute pentru numerele fixe şi 40 de minute pentru numerele mobile, menţionează, într-un comunicat de presă, arbitrul telecom.

Decizia ANCOM impune avertizarea utilizatorilor finali prin intermediul tonului distinctiv asupra faptului că aceştia au apelat un număr portat în toate situaţiile în care li s-ar putea aplica un tarif mai mare decât cel pe care, în mod legitim, l-ar fi aşteptat.

Prevederile actuale vor intra în vigoare în termen de patru luni de la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

Conform datelor oficiale ale ANCOM, de la lansarea serviciului de portabilitate, la sfârşitul anului 2008, şi până la data de 31 martie 2012, au fost portate 745.662 de numere, din care 507.867 sunt numere de telefonie mobilă, 224.600 numere geografice de telefonie fixă şi 13.195 numere independente de locaţie (pentru telefonie fixă).

Furnizorii de telefonie mobilă care au primit cele mai multe numere prin portare sunt Vodafone (176.537), Cosmote (169.492), Orange (156.387), RCS&RDS (4.728) şi Telemobil (719). În ceea ce îi priveşte pe furnizorii de telefonie fixă, cele mai multe numere portate au fost câştigate de UPC (67.555), RCS&RDS (61.257), Orange (45.501), Vodafone (40.862) şi Romtelecom (11.614).

Numărul mediu de portări realizate lunar în anul 2008 a fost de 7.833, iar în 2011 a ajuns 21.688. În ultima lună a anului trecut, s-a înregistrat cel mai mare număr de portări realizate într-o singură lună, atingându-se cifra de 34.696 de numere portate.

Datele statistice mai arată că, în cazul telefoniei mobile, se portează mai frecvent numerele utilizate pe bază de abonament decât cele furnizate prin cartele preplătite. Astfel, din numărul total de utilizatori de telefonie mobilă care s-au portat în anul 2011, aproximativ 75% erau abonaţi postpaid şi circa 25% erau abonaţi prepaid

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...