1EUR = 4.7491 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Termenul până la care salariaţii pot cumpăra acţiuni la companiile energetice, prelungit până la 31 decembrie 2015

Salariaţii companiilor energetice care au dreptul să achiziţioneze până la 10% din acţiunile societăţilor în care activează vor putea face acest lucru până la 31 decembrie 2015, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă iniţiat de Departamentul pentru Energie.

31 oct, 2014 | Agerpres

În contractele de privatizare ale fostelor filiale Electrica (Electrica Moldova, Electrica Oltenia, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud), precum şi în cele de privatizare ale Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord, se precizează că salariaţii, membrii Consiliului de Administraţie şi pensionarii cu ultimul loc de muncă la Electrica S.A. sau la companiile de gaze au dreptul să achiziţioneze un pachet de cel mult 10% din acţiunile respectivei companii, scrie Agerpres.

Termenul până la care salariaţii puteau face acest lucru expira la 31 decembrie 2014, însă Departamentul pentru Energie solicită prelungirea acestuia cu un an, până la 31 decembrie 2015, 'întrucât întrucât vânzarea de acţiuni către salariaţi care sunt angajaţi ai societăţilor din domeniul energetic răspunde unui interes public de o importanţă deosebită prevăzut de Strategia energetică a României, iar neprelungirea termenelor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.116/2011 şi de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2005 împiedică realizarea acestui obiectiv, cu consecinţa pierderii de către persoanele îndreptăţite a dreptului de a achiziţiona acţiuni', se arată în nota explicativă.

Acest lucru mai este necesar şi 'deoarece există riscul ca persoanele îndreptăţite care nu şi-au putut exercita dreptul legal de a achiziţiona acţiuni să formuleze cereri în faţa instanţelor de judecată competente pentru revendicarea dreptului lor şi obligarea Guvernului României, a instituţiilor statului şi societăţilor la plata plata de daune ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei de a vinde acţiunile acestor societăţi'.

'Întrucât aceste împrejurări vizează interesul public şi constituie elementele unei situaţii extraordinare ce nu suportă amânare, se impune prorogarea acestor termene până la data de 31 decembrie 2015, prin adoptarea în regim de urgenţă a unui act normativ cu aceeaşi forţă juridică', mai spun autorii iniţiativei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO