1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Termenul pentru plăţile directe către fermieri va fi prelungit până la 30 septembrie - Irimescu

Termenul pentru plata subvenţiilor europene către fermieri va fi prelungit până la 30 septembrie, în condiţiile în care nu s-au putut efectua toate plăţile până la termenul-limită iniţial, 30 iunie, a declarat, joi, ministrul de resort, Achim Irimescu.

30 iun, 2016 | Agerpres

'Nu am putut efectua toate plăţile directe pentru fermieri până la 30 iunie. Ne vom încadra totuşi în cerinţa Comisiei Europene, potrivit căreia, pentru a nu plăti penalităţi, trebuie efectuate 80% din plăţi până la 30 iunie. Termenul se va amâna până la 30 septembrie pentru cei 100 sau 200 de fermieri cu probleme deosebite, care trebuie să se rezolve până atunci', a spus ministrul, prezent la conferinţa 'Absorbţia finanţărilor europene - şansă de modernizare pentru România', organizată de ziarul Bursa.

El a amintit că, potrivit reglementărilor europene, începând cu 2020 nu se vor mai putea face plăţi directe fără cadastru.

'În prezent, din cele 15 milioane de hectare (de terenuri agricole - n.r.), doar 3 milioane de hectare în extravilan sunt cadastrate, deci situaţia este dezastruoasă', a subliniat Irimescu.

România a solicitat prelungirea termenului de plată a subvenţiilor europene din campania aferentă anului 2015, fără penalităţi, în condiţiile în care Comisia Europeană a anunţat în cursul lunii iunie că statele membre pot solicita o astfel de prelungire până la 15 octombrie 2016, fără penalizarea fermierilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis, miercuri, AGERPRES.

'Am solicitat prelungirea, nu pentru a încetini ritmul în care se realizează plăţile, ci pentru a ne asigura că nu vor exista penalizări pentru fermierii români. Plăţile se realizează întru-un ritm alert, ştim cât este de important pentru toţi fermierii să primească banii cât mai repede', a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat în comunicat.

În data de 13 iunie, şeful MADR declara pentru AGERPRES că termenul pentru finalizarea plăţilor directe către agricultori va fi prelungit cu cel mult o lună peste termenul iniţial de 30 iunie, în urma adoptării deciziei la nivel european privind noul termen limită de 15 octombrie.

În cursul lunii iunie 2016, Comisia Europeană a anunţat că statele membre pot solicita o prelungire pentru plata subvenţiilor europene din campania 2015 către fermieri până la 15 octombrie 2016, fără ca acestea să suporte penalităţi. Măsura a fost luată ca urmare a dificultăţilor experimentate de mai multe Agenţii de Plăţi din statele membre în cadrul primului an de plăţi, din Noua Politică Agricolă Comună.

Totodată, până la 29 iunie 2016, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a asigurat la plată ajutorul excepţional, cu caracter temporar, acordat fermierilor din sectorul laptelui şi al produselor lactate, ajutor reglementat de HG nr. 160/16.03.2016, în sumă totală de 8.773.154 euro pentru un număr de 17.014 cereri, precum şi ajutorul excepţional în sectorul de creştere porcine în sumă de 2.372.804 euro pentru un număr de 241 de cereri.

Până la 30 iunie 2016, APIA va emite ordinele de plată pentru fermierii ale căror cereri unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2015 au făcut obiectul controalelor pe teren.

Termenul-limită stabilit de regulamentele europene pentru plata subvenţiilor era 30 iunie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO