Termocentrala pe cărbune Mintia, cu o istorie de 50 de ani, a intrat oficial în conservare

Termocentrala Mintia Deva, parte a falimentarului Complex Energetic Hunedoara, a intrat oficial în conservare, oprită fiind încă din luna februarie. Centrala a fost construită acum mai bine de jumătate de secol.
Mihai Nicuţ - lun, 31 mai 2021, 11:04
Termocentrala pe cărbune Mintia, cu o istorie de 50 de ani, a intrat oficial în conservare

“Intrare în conservare conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021”. Asta scrie în raportul Transelectrica referitor la indisponibilitățile grupurilor energetice în dreptul termocentralei Mintia, o unitate cu o putere instalată de circa 1.300 MW, cel puțin pe hârtie.

Într-adevăr, termocentrala de la Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență și care funcționează cu cărbune din Valea Jiului, era oprită încă din februarie. Atunci mai funcționa un singur grup și nu a mai fost repornită apoi. Motivul opririi a fost lipsa cărbunelui, care apărea și în raportările zilnice ale Transelectrica. Asta până acum, când apare că termocentrala a intrat în conservare.

Planul Guvernului pare că nu a funcționat, Comănescu vrea activele

Mintia este una dintre cele două termocentralele CEH, alături de Paroșeni. Planul inițial al Guvernului era ca CEH să fie spartă în două entități: centrala de la Paroșeni cu cele două mine pe huilă care mai funcționează (o entitate) și centrala Mintia care să fie cedată Consiliului Local Deva, inclusiv pentru motivul că asigură energia termică pentru oraș.

O idee combătută atunci de primarul Devei, care a afirmat atunci că nu crede că centrala va mai fi repornită și că de agentul termic produs aici mai beneficiază circa 20% dintre apartamentele din oraș, încă nedebranșate. El a amintit atunci ce știe toată lumea: centrala nu are resurse pentru a achiziționa cărbune (s-a vehiculat și ideea importului) și nici nu are avizele de mediu necesare funcționării. A;adar, intrarea în conservare era cumva previzibilă.

Pe de altă parte, potrivit unor informații publicate recent de Profit.ro, administratorul judiciar al CEH a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru activele termocentralei Mintia. Conform sursei citate, compania GSP Power, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, și-ar fi manifestat intenția să cumpere centrala. Comănescu a înființat GSP Power tocmai pentru a dezvolte proiecte de generare de energie electrică și a avansat chiar și o țintă, de 1.000 MW pentru noua companie.

Un proiect de centrală pe gaze

Pe de altă parte, și Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat, are de câțiva ani în plan construcția unei centrale noi pe gaze, în ciclu combinar, pe un teren al CEH de lângă centrala pe cărbune. Noua unitate ar fi urmat să fie una în ciclu combinat, cu o putere de circa 400 MW, aproape identică cu cea pe care Romgaz o construiește acum la Iernut. Avantajul ar fi accesul facil la infrastructură: gaz, apă, acces la rețeaua Transelectrica prin stația deja existentă.

Oamenii deja pleacă, cu plăți compensatorii

Pe de altă parte, cea mai mare parte dintre angajaţii termocentralei Mintia au depus deja cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări, deschise de CEH. Potrivit unei știri Agerpres da la jumătatea lunii mai, 530 dintre cei aproximativ 700 de salariaţi ai centralei și-au anunțat disponibilitatea să plece din companie. Ei primesc, la plecare, 10.000 de euro plăți compensatorii, plus un venit de completare ulterior, acordat etapizat.

Istoria termocentralei Mintia

Centrala a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur. Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare și ce o mai ținea în viață era un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica. În 2019, producția de energie electrică a celor două centrale ajunsese, ca medie, la doar 62.000 MWh lunar. Puteți citi un text care arată în detaliu de ce a intrat CEH în insolvență aici:

De ce a intrat Complexul Energetic Hunedoara în insolvenţă. Raport

Te-ar mai putea interesa și
Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China
Rusia vrea să folosească rubla digitală în tranzacţiile cu China
După lansarea rublei digitale la începutul anului viitor, Rusia intenţionează să folosească moneda în tranzacţiile cu China, pentru a reduce hegemonia financiară globală a SUA, a declarat......
Programul nuclear iranian: Directorul AIEA şi şeful autorităţii nucleare din Iran au discutat la Viena
Programul nuclear iranian: Directorul AIEA şi şeful autorităţii nucleare din Iran au discutat la Viena
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi şeful autorităţii iraniene ...
SUA: Ştergerea parţială a datoriei studenţeşti decisă de Biden ar costa 400 de miliarde de dolari – raport
SUA: Ştergerea parţială a datoriei studenţeşti decisă de Biden ar costa 400 de miliarde de dolari – raport
Decizia preşedintelui american Joe Biden de a anula o parte din uriaşa datorie studenţească va costa statul federal 400 ...
Oţelăria ArcelorMittal din Italia se confruntă cu dificultăţi severe – Reuters
Oţelăria ArcelorMittal din Italia se confruntă cu dificultăţi severe – Reuters
Producătorul de oţel Ilva (al cărui acţionar majoritar este ArcelorMittal) discută cu Trezoreria Italiei opţiuni privind ...