Termocentrala Petrom scoate multă energie pe bursă. Preţurile sunt mai mici decât ale concurenţei

Petrom scoate la vânzare energie de 25 de milioane de euro cu livrare în 2013 şi cere un preţ sub media pieţei
Florin Cojocaru - mar, 04 dec. 2012, 22:03
Termocentrala Petrom scoate multă energie pe bursă. Preţurile sunt mai mici decât ale concurenţei

OMV Petrom a scos la vânzare un pachet de energie  de 0,53 TWh pe care cere 116,5 milioane de lei -circa 25 de milioane de euro. Energia este în bandă, produsă de termocentrala de la Brazi iar livrarea începe cu 1 ianaurie 2013 şi se întinde pe toată perioada anului următor cu excepţia opririlor neplanificate ale centralei dar care nu pot fi mai mari de 360 de ore.

Energia este scoasă  de Petrom la vânzare în două categorii de pachete. Unul de 101.950 MWh pe care compania cu acţionariat austriac vrea cel puţin 23.193.625 de lei la un preţ de 227,5 lei/Mwh şi un altul de 420.000 MWh pe care Petrom cere cel puţin 93.450.000 de lei la un preţ de 222,5 lei/MWh. Licitaţiile se vor ţine în 12 şi 13 decembrie.

Dacă luăm în considerare o medie a trazacţiilor de energie de pe OPCOM(operatorul bursei de energie), putem spune că preţul cerut de Petrom este unul bun, sub media pieţei din ultimele luni. Pentru energia livrată în bandă tranzacţiile s-au realizat la preţuri situate între 230 şi 245 de lei.

La sfârşit de an bursa de energie este plină de curent scos la vânzare. Aproape toţi marii producători de energie sunt prezenţi la vânzare, excepţie facând Hidroelectrica. Ea a vândut, luna trecută aproape 2 TWh de energie cu livrare pe toată perioada anului următor.

Termocentrala Petrom pe gaze de la Brazi a fost inaugurată în această toamnă. Are o capacitate de 860 de MW şi a costat 530 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...