Termocentrala Romgaz de la Iernut: General Electric a câştigat licitaţia de furnizare a tehnologiei de bază

Gigantul american General Electric a anunţat marţi că a câştigat licitaţia organizată de consorţiul Duro Felguera (DF Energy) – Romelectro pentru furnizarea tehnologiei de bază a noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat de 430 MW, pe care compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din ţară, o va construi la Iernut, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 27 iun. 2017, 08:39
Termocentrala Romgaz de la Iernut: General Electric a câştigat licitaţia de furnizare a tehnologiei de bază

Pentru România, proiectul reprezintă cea mai mare investiţie publică în energie convenţională din ultimii 20 de ani, cu un total din partea Romgaz de 268 milioane de euro, scrie News.ro.

Lucrările vor începe în cursul anului 2017, urmând ca noua centrală să o înlocuiască pe cea existentă după finalizare, în 2019, arată GE, într-un comunicat.

Proiectul de la Iernut este cel mai mare de acest tip din Europa de Sud-Est din ultimii cinci ani.

Tehnologia GE va permite centralei să genereze suficientă energie pentru a acoperi consumul mediu a un milion de locuinţe din ţară.

Noua centrală termoelectrică cu ciclu combinat gaze / abur va fi construită în cadrul actualei centrale termoelectrice pe gaz. Centrala va include patru turbine cu gaze GE de tip 6F.03, patru cazane recuperatoare generatoare de abur (HRSG) şi două turbine cu abur.

GE estimează că tehnologia sa va creşte eficienţa brută a centralei cu 18%, până la 56,4%, şi va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 38% faţă de nivelul actual.

GE susţine că rezultatul proiectului va fi una dintre cele mai mari şi mai puternice centrale termoelectrice cu ciclu combinat din Europa de Sud-Est, care va schimba livrarea de energie din România.

De asemenea, GE consideră proiectul ca fiind unul de referinţă pentru grup, unic în regiune, mai ales prin dimensiuni şi gama completă de echipamente instalate.

”Pe lângă timpul de pornire redus, de sub 15 minute, centrala electrică va aduce reţelei un plus de stabilitate prin oferirea unor rezerve de energie mai rapide şi mai accesibile. Datorită poziţiei strategice a centralei termoelectrice de la Iernut – în apropierea liniilor de înaltă tensiune care leagă zonele geografice ale României –furnizorii de energie vor putea reacţiona prompt la fluctuaţiile cererii de energie din reţea şi minimiza pierderile din distribuţie şi transport”, arată GE, în comunicat.

GE are activităţi în România încă din timpul perioadei comuniste, furnizând, în 1984, unităţi de turbo-generatoare pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Romgaz a anunţat anul trecut că a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut.

Echipamentele principale şi ingineria de bază vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcţii – montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Echipamentele principale vor fi livrate la începutul anului 2018.

În ianuarie 2017, Ministerul Energiei a aprobat cererea de finanţare a Romgaz, din Planul Naţional de Investiţii (PNI), pentru termocentrala de la Iernut.

Fondurile din Planul Naţional de Investiţii pot susţine până la 25% din necesarul investiţiei de aproape 270 milioane euro.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
3.883 cazuri noi, 832 în Bucureşti, unde rata de infectare scade din nou. 193 de morţi şi 1.530 pacienţi la ATI – Criza Coronavirus – marţi, 13.04.2021, ora 13
3.883 cazuri noi, 832 în Bucureşti, unde rata de infectare scade din nou. 193 de morţi şi 1.530 pacienţi la ATI – ...
Criza Coronavirus - 13 aprilie 2021, ora 13 - Rata de infectare a scăzut în Bucureşti şi Ilfov. Numărul deceselor înregistrate în ultimele 24 de ore este unul apropiat de maximul istoric din......
Băncile au primit 21.825 de solicitări  de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată în 2021
Băncile au primit 21.825 de solicitări de la clienți pentru suspendarea obligațiilor de plată în 2021
Băncile din România au primit 21.825 de solicitări pentru suspendarea obligațiilor de plată a ratelor, dobânzilor şi ...
Dacia Sandero și Logan au obținut doar două stele la testele Euro NCAP
Dacia Sandero și Logan au obținut doar două stele la testele Euro NCAP
Euro NCAP a dat astăzi publicității detalii despre siguranța unor vehicule apărute recent pe piață. Printre acestea ...
Patroni din HoReCa cer Guvernului deconectarea sectorului de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021
Patroni din HoReCa cer Guvernului deconectarea sectorului de la rata incidenţei de orice fel de la 1 iunie 2021
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită Guvernului României deconectarea domeniului HoReCa ...