Tesla ar putea prezenta rezultate mai slabe decât estimările pentru trimestrul trei, în condițiile scăderii cererii și a închiderii temporare a mai multor fabrici

Tesla ar putea rata estimările privind livrările din al treilea trimestru, din cauza închiderii planificate a fabricilor și a cererii slabe care l-au determinat pe producătorul de automobile automobile să reducă și mai mult prețurile, au avertizat mai mulți analiști de pe Wall Street înainte de publicarea raportului privind rezultatele companiei, care ar putea fi prezentat duminică, informează Reuters.
Cristian Negrei - sâm, 30 sept. 2023, 15:51
Tesla ar putea prezenta rezultate mai slabe decât estimările pentru trimestrul trei, în condițiile scăderii cererii și a închiderii temporare a mai multor fabrici

Mai multe case de brokeraj, inclusiv Barclays, Baird și Guggenheim, au dat vina pe potențiala neîndeplinire a obiectivelor asumate de companie pe perioadele când uzinele Tesla dinEuropa și China au fost oprite pentru a moderniza echipamentele și pregătirea pentru lansarea în producție a noului sedan Model 3 și a camionului electric proiectat de companie.

Noua modenizare a fabricilor însă ar putea contribui la generarea de rezultate bune în trimestrul patru, permițând Tesla (TSLA.O) să-și reîmprospăteze gama de vehicule vechi cu modele care ar putea concura mai bine cu ofertele rivalilor săi cum ar fi Ford și constructorul chinez BYD , au spus agențiile de brokeraj, citate de Reuters.

Companiile de brokeraj estimează că Tesla va preda între 439.200 și 455.000 de vehicule în trimestrul al treilea. Acest rezultat este sub așteptările generale de pe Wall Street de 458.713 vehicule, conform unei estimări medii a 11 analiști compilate de LSEG.

Cifra LSEG implică o scădere cu 1,6% a livrărilor față de trimestrul precedent. Aceasta ar marca prima scădere secvenţială a livrărilor Tesla din al doilea trimestru din 2022.

Unii analiști au spus că un raport dezamăgitor ar putea duce la noi scăderi de prețuri pentru a stimula vânzările în fața concurenței în creștere și a unei încetiniri mai ample a cererii de vehicule electrice.

„Nu sunt doar probleme de aprovizionare, semnalele cererii rămân slabe”, a spus casa de brokeraj Guggenheim într-o notă de săptămâna aceasta. „Ne-am aștepta să fie necesare reduceri de prețuri în trimestrele viitoare”.

Acest lucru s-ar produce în detrimentul marjelor Tesla, lider în industrie, care au atins deja un minim al ultimilor patru ani în al doilea trimestru, din cauza războiului prețurilor pe care compania l-a început în ianuarie.

În trimestru al treilea, Tesla a redus prețurile Modelului S și Model X cu 14% până la 21% pe piețele principale din China și SUA. De asemenea, a extins reducerile la modelele sale principale Model 3 și Model Y la peste 5.000 de dolari în Statele Unite, reducând în același timp prețurile modelului Y și oferind alte stimulente în China.

Compania și-a redus, de asemenea, planul de producție la fabrica sa din Germania, pe fondul unei cereri slabe, se arată într-un raport al Business Insider.

Optimism pentru trimestrul patru

Unii analisti cred ca Tesla ar putea reveni in ultimele trei luni ale anului, datorita modelului 3 actualizat. Varianta restilizată vine cu un preț mai mare si este de așteptat să fie lansată în Europa si China în trimestrul al patrulea.

„Primele recenzii ale modelului 3 reîmprospătat au fost pozitive, iar schimbările în timpul de așteptare sugerează că cererea este puternică, în special în China”, a spus Baird. „Actualizările vor oferi un impuls cererii într-o piață plină de provocări”.

Unii investitori sunt, de asemenea, optimiști cu privire la perspectivele Tesla în fața unei greve a muncitori auto la marile companii rivale din Detroit.

Greva împotriva Ford, General Motors și Stellantis este aproape de a intra în cea de-a treia săptămână și orice creștere a costurilor dintr-un potențial contract nou cu sindicatul United Auto Workers va pune presiune asupra producătorilor de automobile .

„Chiar nu vrei să-ți pui banii în Ford sau GM în acest moment, iar pentru mulți investitori din SUA, Tesla este singurul joc din oraș rămas”, a spus Thomas Martin, senior manager de portofoliu la Globalt Investments, care deține acțiuni Tesla.

Valoarea acțiunilor Tesla a scăzut cu aproximativ 5% în această lună, ca urmare a așteptărilor unor rezultate mai slabe. În ciuda acestui fapt, prețul lor aproape s-a dublat în ultimul an.

Te-ar mai putea interesa și
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Sorin Grindeanu: Sunt întârzieri la magistrala CFR Braşov – Sighişoara
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat joi, la Tulcea, că lucrările la magistrala CFR Braşov - Sighişoara înregistrează întârzieri şi a dat asigurări că......
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety Broker
Consiliul Concurenței analizează preluarea activității de intermediere în asigurări a Globasig Broker de către Safety ...
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Safety Broker de Asigurare S.A. intenționează să preia activitatea ...
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP Bank anunță că are bani de cheltuit și vrea să-și continue seria de achiziții
OTP BanK Nyrt., cel mai mare grup bancar din Ungaria, are bani de cheltuit după creşterea profitului şi intenţionează ...
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Renault va investi 400 de milioane de euro în fabrica sa din Turcia, unde va produce patru modele noi, inclusiv un SUV Duster
Grupul auto Renault a anunţat joi că va investi 400 de milioane de euro în uzina sa de la Bursa (Turcia), pe care vrea ...