Tesla ar putea renunța la proiectul Redwood, mașina de 25.000 de dolari – surse Reuters

Tesla ar fi anulat planurile sale pentru dezvoltarea unei mașini electrice cu preț redus susțin surse familiare cu acest subiect citate de Reuters.
Robert Stan - vin, 05 apr. 2024, 20:55
Tesla ar putea renunța la proiectul Redwood, mașina de 25.000 de dolari - surse Reuters

După ani în care s-a tot vorbit despre o mașină Tesla al cărei preț de bază să nu depășească plafonul de 25.000 de dolari și într-un moment în care vehiculul cu pricina părea foarte aproape de intrarea în producție, surse apropiate companiei au dezvăluit pentru Reuters că întregul proiect – denumit intern Redwood – a fost abandonat. În plus, informația este confirmată și de unele mesaje interne ale șefilor companiei americane ajunse în posesia aceleiași agenți.

Extrem de surprinzătoare, decizia reprezintă o renunțare la un obiectiv de lungă durată pe care șeful Tesla, Elon Musk, l-a caracterizat adesea ca fiind misiunea sa principală – o mașină electrică accesibilă pentru mase. Chiar și primul său „master plan” pentru companie, anunțat în 2006, prevedea, mai întâi, fabricarea unor modelee mai scumpe și cu marje de profit mari pentru a folosi apoi banii câștigați la finanțarea unei „mașini de familie cu costuri reduse”.

De atunci, Elon Musk a promis în repetate rânduri un astfel de vehicul investitorilor și clienților. Recent, în ianuarie 2024, el le-a spus investitorilor că Tesla plănuiește să înceapă producția modelului accesibil la fabrica sa din Texas în a doua jumătate a anului 2025, susține Reuters. De asemenea, cu doar câteva luni în urmă, la finalul lui 2023, același Musk le menționa șefilor noi uzine din Gruenheide, că acest model ar putea fi asamblat și la fabrica din Germania.

Deocamdată, Tesla nu a răspuns la solicitarea de lămurire a informațiilor însă, după publicarea articolului de Reuters, Musk a postat pe platforma de socializare X un mesaj în care punctează că „Reuters minte (din nou)”, fără a menționa care sunt informațiile inexacte.

Cu toate acestea, două surse ale agenției de presă au menționat că au aflat de decizia Tesla de a renunța la Model 2 în cadrul unei întâlniri la care au participat zeci de angajați. Aparent, aceasta a avut loc la sfârșitul lunii februarie. „Directiva lui Elon este de a merge până la capăt cu proiectul pentru robotaxi”, au menționat sursele Reuters.

O a treia sursă a confirmat și ea anularea proiectului și a declarat că noile planuri prevăd în schimb orientarea către dezvoltarea unui viitor robotaxi, dar în volume mult mai mici decât cele proiectate pentru Model 2.

De asemenea, mai multe mesaje ale companiei legate de această decizie, analizate de Reuters, inclusiv unul al unui manager de program pentru mașina accesibilă, menționează dispariția proiectului și sfatul acestuia către personalul de inginerie de a nu le menționa furnizorilor „anularea programului”.

Cel mai ieftin vehicul actual al Tesla, Model 3, se vinde cu un preț de aproximativ 39.000 de dolari în Statele Unite. Vehiculul entry-level, aparent anulat, dar considerat ca fiind Model 2, ar fi trebuit să aibă un preț de bază de aproximativ 25.000 de dolari.companiilor

În contextul expansiunii puternice a companiilor din China producătoare de mașini electrice și a războiului prețurilor din statul asiatic, o mașină Tesla cu preț redus era văzută de mulți dintre investitorii în acțiunile firmei americane drept soluția care ar fi garantat o creștere pe termen lung.

Cu toate acestea, generarea unui profit rezonabil din vehicule electrice cu preț redus reprezintă o provocare pentru orice producător auto. Întârzierea Tesla în dezvoltarea Model 2 a făcut sarcina chiar mai dificilă deoarece acum există în această zonă a prețurilor concurenți redutabili din China și Europa.

Deși, până la o confirmare oficială informațiile celor de la Reuters pot fi incluse în categoria speculațiilor, acuratețea declarațiilor venite de la sursele agenției de presă pare să arate un drum fără întoarcere pe care, recent, a mers și Apple atunci când a renunțat la proiectul său de mașină electrică.

Citește și:
– Tesla, aproape de finalizarea proiectului Redwood. Mașina de 25.000 USD poate intra în producție la mijlocul lui 2025

Te-ar mai putea interesa și
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în alte zone ale economiei, unele companii „suferind" în urma stilului de......
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România își continuă extinderea prin deschiderea primului magazin din Pitești, în Argeș Mall, care devine, ...
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze ...
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Rabla – Dosare de finanţare în valoare de peste 52,7 milioane de lei, aprobate marţi în programe
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat, marţi, noi dosare de finanţare pentru programele "Rabla Clasic" şi ...