Tesla, încolțită de proteste ale sindicatelor și reproșuri ale companiilor de închirieri

Compania americană Tesla se confruntă cu o grevă a mecanicilor auto din Suedia care s-a extins și în Danemarca. Totodată, o altă lovitură vine de la compania de închirieri auto Sixt.
Robert Stan - mar, 05 dec. 2023, 22:00
Tesla, încolțită de proteste ale sindicatelor și reproșuri ale companiilor de închirieri

Aflat în conflict cu producătorul de mașini electrice Tesla, sindicatul suedez IF Metall, a reușit să adune în jurul său și alte organizații ale angajaților ajungând chiar și în țara vecină, Danemarca.

Profitând de faptul că sindicatele au drepturi bine definite în Suedia, care implică și susținerea unui sindicat de alte organizații ale angajaților, IF Metall a strâns în jurul său mai multe entități, iar Tesla are acum de înfruntat, pe lângă mecanici auto, și docheri, angajați la salubritate, electricieni sau lucrători poștali.

În total, nouă sindicate s-au aliat sub stindardul IF Metall în lupta cu Tesla pentru drepturile angajaților din atelierele service. Astfel, pe lângă faptul că mașinile Tesla nu pot fi reparate sau întreținute în unități service autorizate, nici cele abia cumpărate nu pot circula pe șosele pentru că poștașii refuză să livreze la domiciliul clienților Tesla plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Ba chiar și instalarea unor stații de încărcare a fost pusă în așteptare pentru că electricienii refuză astfel de lucrări.

La aproape două luni de la startul „ostilităților” din Suedia, sindicatul 3F din Danemarca a anunțat că va sprijini mecanicii auto suedezi în acțiunea lor împotriva Tesla și va refuza să descarce sau să transporte mașinile produse de compania auto americană pentru clienții din Suedia.

Astfel, mișcarea sindicală blochează încercarea celor de la Tesla de a livra mașinile în Suedia ocolind blocada docherilor din porturile acestei țări prin Danemarca.

Menționând că IF Metall a cerut sprijinul 3F în acest sens, președintele sindicatului danez, Jan Villadsen, a declarat că „la fel ca și companiile, mișcarea sindicală este globală în lupta pentru protejarea lucrătorilor”.

Întreaga desfășurare de forțe a avut ca punct de pornire refuzul Tesla de a încheia contracte colective de muncă pentru angajații din atelierele service. Compania americană preferă să lucreze cu contracte individuale.

De parcă un conflict cu sindicatele care pare să se extindă în tot nordul Europei – piață extrem de importantă pentru producătorii de mașini electrice – nu era de ajuns, americanii de la Tesla se confruntă și cu reproșuri ale companiilor de rent-a-car. Acestea consideră că schimbările de prețuri operate de Tesla în ultima perioadă au afectat grav valoarea de revânzare a mașinilor.

Prima companie de închirieri auto care a luat măsuri radicale este Sixt. Conform Bloomberg, oficialii companiei de rent-a-car au luat decizia de a elimina treptat din flotă mașinile Tesla pentru că întâmpină mari probleme legate de valoarea reziduală a mașinilor. Aceasta este afectată grav de reducerile majore de prețuri operate de producătorul american de mașini electrice.

În octombrie, Hertz Global Holdings anunța că scăderile de preț ale Tesla au redus cu o treime valoarea de revânzare a mașinilor electrice din flota sa.

Te-ar mai putea interesa și
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Referendum în Elveția pe tema celei de a 13-a pensii și a creșterii vârstei de pensionare
Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa asupra a două propuneri cruciale pentru pensionari: plata celei de a 13-a pensii şi o majorare a vârstei de pensionare, informează......
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
UPDATED Circulație închisă pe un tronson de cale ferată lângă București. S-a rupt pantograful unui tren
Traficul feroviar pe intervalul Chiajna - Grădinari este închis la această oră, din cauza unui deranjament înregistrat ...
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii se apropie de active de 130 de miliarde de lei
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 128,73 miliarde lei, la finalul lunii ianuarie 2024, ...
În sfârșit, carburanții încep să se ieftinească. Cât costă azi benzina și motorina
În sfârșit, carburanții încep să se ieftinească. Cât costă azi benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carbiranților, a scăzut în acest week-end prețurile la benzină și motorină, ...